Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

4 december, 2020

Pepparkakshus? Näe, vi gör ett godishus istället!

Att baka pepparkakshus hör verkligen julen till och som du vet gillar jag julen men att baka pepparkakshus har aldrig varit min grej faktiskt. Kan vara att tålamodet inte räcker till helt enkelt. Men att dekorera och skapa stilleben med själva pepparkakshuset det har jag inga som helst problem med. Där kan jag ha massa tålamod. Förklara den ekvationen är du snäll, ha ha.

Pepparkakshus? Näe, ett godishus ju!

Så blev det i år. Med en färdig byggsats för pepparkakshus och sedan en laddning kristyr och färgglada godisar skulle jag skapa mitt alldeles egna hus. Snabbt bestämde jag mig för att gå all in på godiset. Det skulle bli mer godis än pepparkaka kan man säga.

Med facitet framför mig tycker jag nog att jag lyckades. Det är inte mycket pepparkaka jag ser. Bara skorstenen faktiskt – inte ens murstocken är pepparkaka. Det kan du se nedan.

Men nu kan jag ju inte bara köra random godis helt vilt utan jag måste ju ha något designat, lite uppstyrt så jag valde att färgkodade mitt hus. Rosa, rött, vitt och brunt.

För att säkerställa att jag skulle få till ett snyggt tak (min favorit är annars DETTA tak jag tidigare gjort) så skissade jag med bitarna. Det var himla kul att flytta runt och skapa.

För den bästa kristyren: 4 dl florsocker, 1 äggvita och 1 krm ättika. Gör små strutar av bakplåtspapper som jag häftar ihop.

Sen är det bara att “limma” på godsakerna.

Kortsidorna ville jag mura med polkagrisar så då bredde jag på ett tjockt lager av kristyr.

Fyllde på i skarvarna med mer kristyr. Murstocken till skorstenen gjorde jag av pepparkaksfudge.

Montera ihop pepparkakshus

Att sätta ihop delarna är det verkligt svåra. Egentligen inte svårt bara att det är väldigt varmt och kräver att man är snabb och koncentrerad.

Smält 1 liter strösocker i en riktigt het stekpanna och när allt socker smält och fått en svagt bränd färg sätts plattan på lägsta temp. Så att sockret svalnar men inte stelnar.

Ändar på huset kan med fördel doppas i det smälta sockret och sättas ihop. Annars får man skopa det varma smälta sockret med sked dit det ska fästas. Det blir många sockertrådar och lite kladdigt. Ha bra med skydd om underlaget är omåttligt.

Sedan kommer the final touch med mer kristyr som ska täcka skarvar, bli till istappar mm.

För att få riktigt bra istappar är en kristyrstrut med riktigt smått hål att föredra. Klicka på och dra ut.

Sedan är det landskapet som huset ska få stå i. Vita godisar för snö och skumtomtar kommer på besök.

En tomte som välkomnar. Eller står han och vaktar tomteverkstan kanske?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.