Följ mig:
Hemma hos mig Inredningstips allmänt

Funkispärla! Draperirännorna används när kylan kommer

28 januari, 2021

Idag ska det falla 20 centimeter snö fick jag reda på innan jag ens vaknat ordentligt via en notis från Ekot. Hurra vad mysigt och så härligt att snön kan få ligga kvar. Det måste bli en vinterutflykt till helgen. Kanske en lunch på stekhällen igen…

Men det gör ju att kylan sveper in vårt hus. Ett funkishus som i år fyller 81 år och med det inte har alla moderna funktioner samtidigt som det har gamla beprövade funktioner. Funkis på riktigt alltså! Som draperirännor i dörrfoder.

Ytterdörr och innerdörr håller inte all kyla borta när det är riktigt kallt ute. Det visste de redan när de byggde huset så då sattes det in rännor i dörrposten (eller dörrfodret – vad är rätt namn?) så husägaren kan hänga upp ett värmande draperi från lilla hallen till den större.

När barnen gått till skolan hängde jag snabbt upp en tjock mörkläggningsgardin som jag ännu inte fått upp i dotterns rum. Lite för lång för denna dörrpost men det spelar ingen roll. Den håller värmen jättebra från lilla hallens naturliga drag.

Jag har hängt upp saker där tidigare så sådana här klämmor fanns redan på plats. Dotterns to be-gardin hade jag redan satt hängen i så jag använde dem fast jag hade ju bara kunnat hänga i tyget.

Åh! Blir alldeles lycklig och tackar de som byggde huset för deras smarta lösningar och planeringar. Heja funkis!

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar

 • Svara Tina 28 januari, 2021 at 11:46

  Jag skulle säga att draperirännan sitter i dörrposten. Dörrfodren är de ”lister” som täcker skarven mellan dörrpost och vägg/tapet.

  • Svara SandraL 28 januari, 2021 at 12:44

   Jag tror vi säger dörrkarm här 😮 !

   • Svara Helena Lyth 28 januari, 2021 at 12:48

    Ah, där har vi det! Tack <3

    Kram
    Helena

 • Svara Tina 28 januari, 2021 at 11:50

  Dörrkarm är förresten det ord jag skulle ha valt att använda för draperirännans placering. 🙂 (En snabb googling visade att dörrpost verkar vara dörrkarmens sidostycke – det var ny kunskap för mig!)

  • Svara Helena Lyth 28 januari, 2021 at 12:49

   Men jag har ju så smarta läsare. Tusen tack!

   Kram
   helena

  Lämna en kommentar

  Close