Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

1 februari, 2022

Firade bröllopsdag på Aira – hurra!

[wordpay_ad type=”float” blur=1]

När man firar bröllopsdag ska det firas stort och en av de bästa och mesta restaurangerna här i Stockholm nu är Aira. Dit ville vi och hade bokat bord sedan länge.

En av de saker som är så bra med att ha bröllopsdag i slutet av januari är att det finns något glatt och härligt att fira i en annars väldigt grå och tråkig period på året. Att då boka härliga restaurangbesök med avsmakningsmeny är bland det lyxigaste man kan göra och något jag och maken verkligen älskar och prioriterar. Vår present till varandra och oss själva.

Förra året hade vi också ett härligt restaurangfirande trots stränga restriktioner, men med det gav det en helt unik upplevelse. Denna gång bokade vi lunch vilket ju verkligen var helt underbart. En lång härlig god upplevelse hela eftermiddagen och sedan landa hemma i tv-soffan ihop med barnen. Lyx gånger två!

Att detta är en restaurang som älskar mat och vill bjuda på högsta kokkonst från några av landets bästa kockar är det ingen som tvekar på när man faktiskt behöver gå genom köket för att komma till matsalen. Köket är här i centrum på alla sätt.

Aira är en mycket ambitiös restaurang som Tommy Myllymäki öppnade mitt i pandemin. Det borde ha varit ett helt omöjligt uppdrag när så många krogar behövt säga upp personal, stänga eller styra om men kanske just pandemin gjorde att Aira stod ut? Att den rejäla utmaningen satte extra höga krav? Med ett fåtal bord i en luftig lokal och mycket medvetet tog hand om sina gäster enligt alla restriktioner och regler. Måste ha varit så för Aira landade inte bara väl hos recensenter och gäster – Aira vann stjärna av Guide Micheline och blev årets affärskrog.

Här blev vi placerade, maken å jag. Härlig loveseat kan man säga.

Inredningen är gjord av Jonas Bohlin som gort så många restauranger i Stockholm; Riche, Sturehof, Brillo, Rolfs kök mfl. Hans design och stil känns överallt. Och jag som älskar allt han gör blir alldeles överlycklig. Mat och design i fin kärleksrelation här.

Något jag också gillade var musiken. Det var som om spellistan var gjord för oss. Varje låt var en favorit från förr. Jag var tvungen att fråga vad det var för musik och vem som bestämde den. “Det är Tommy som gör egna spellistor”. Okej Tommy – du och jag har samma musiksmak och jag jublade när jag såg att de ligger på Spotify så nu har jag Aira-mood här hemma.

Som sagt, köket är öppet så alla bord ser in i det. Jag har varit på en del restauranger där det också varit öppet kök och jäklar i min lilla låda vad det ropats, skrikits och slamrats där så det varit jobbigt. Här var det så tyst så tyst. Bara liksom ett mysigt pyssel där på bänkarna.

Stående kakel – I’m loving it!

Hej på dig tryffel! Som ett konstverk.

Okej, nu var vi redo för avsmakningsmenyn.

Det började med små smakteasers, som små snittar. Jag skulle vilja kalla dem konstverk jag. De små gröna strutarna är krustader gjorda av dill. Det som som ser ut som en chokladpralin är tupplevermousse. Redan här var jag liksom nöjd och överlycklig.

Och så fint att servera på små piedestaler. Det visade sig sedan vara genomgående helt fantastiska fat och uppläggningsdelar. Tommy Myllymäki är verkligen noga med detaljerna. Vattenglasen och krafterna har han tex själv varit med och designat.

Svensk bläckfisk (japp, den är svensk!) med bräserad potatis, löjrom och jalapeños. Följdes upp av Hiramasa (som är som makrill), fermenterade druvor, kumquat och lavendel.

Överlycklig Helena.

“Alla sorters kaviar utom Kalles!” var presentationen av rätten till vänster. En grovt malen råbiff med forellrom, löjrom och störrom, dvs rysk kaviar. Men sen kom då det jag ropade rakt ut var “det bästa jag någonsin ätit!”. En pilgrimsmousselin fylld med krabba. Kan inte med ord säga hur makalöst god den lille “fiskbullen” var.

En bensträckare mellan rätterna. Jag kom på att dessa röda skor köpte jag i San Fransisco 2000 när jag hälsade på maken (som då var min alldeles nya förälskelse) när han hade utbytestermin där. Wow, 21 år gamla skor. Det är bra det!

Köket med ett barbord för gäster här till höger övergår i matsalen men med en korridormitt i som är en serveringsgång. Det fick mig att tänka på alla de serveringsgångar som funnit i gamla hus men renoverats bort. De behövs ju inte längre då vi inte lever med husa och piga men vad bra det är med serveringsgång ändå. Alltså jag vill ha en.

Så snyggt! Älskar denna hylla – fönsterbräde och glasförvaring.

Havskräfta uppdelad på två severingar. Först en rätt med stjärten till vänster och sedan resten av kräftan som en liten röra ovanpå den lilla bakade munken och buljong till höger.

Marulk under en solfjäder av svamp. Vaktel under ett enormt täcke av tryffel.

Sedan fick vi flytta oss till rummet bredvid, den sk baren, för att serveras kaffe och desserter.

De hade förstått att vi firade bröllopsdag så vi fick en liten tårta att dela på. Den lille vita med guld på. Jag satt här med ett leende från öra till öra och med en mage som tackade livet.

Vi fick en lite tour inne i restaurangens kulisser vilket är bland det mest härliga som finns. Oj vad inspirerande att se hur proffsen förbereder och organiserar. Jag vill ha deras kylskåp.

Mätta, lyckliga och bestämda på att köra minst 12 år till så åkte vi hem till familjen och lösa av mormor som spelat memory, läst, gjort matteövningar och bakat med barnen.

Får se vad det blir för firande nästa år. Då är det 13 år och spetsbröllop minsann. Det låter ju spännande!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.