Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

22 maj, 2022

Det är ett hål i köksgolvet. Ett år av problem & handdisk

Halloj i söndagen. Det blev lite tyst här för jag blev lite tömd på energi i veckan. Ett väldigt utdraget problem i köket är nu, förhoppningsvis, på sluttampen. Men det är väl kanske just när det är på väg att bli åtgärdat som det största och jobbigaste sker. Som när ett sår under ett plåster läks måste den slutgiltiga biten vara att rycka av plåstret med kraftig smärta som resultat.

I maj 2021 dog vår diskmaskin. Av det där märket som i all reklam säger att de minsann bara säljer vitvaror med livstidsanvändning (morr). Det var ju jobbigt utifrån att det blev en oönskad stor utgift och att det skedde exakt samtidigt som maken fyllde 50 och vi skulle ha trädgårdsfester i dagarna två.  Och att jag var mitt uppe i den mest hektiska perioden av produktionen och fotograferingen av min julbok. Samt att vi hade fönsterrenovering så alla fönster var täckta av presenningar. Men men, värre saker har skett och det var ju bara att försöka ha engångsprodukter och hjälpsamma familjemedlemmar och gäster så gott det gick.

Ny diskmaskin köptes, installerades och allt kändes enklare. Ett tag…

Efter höstlovet står jag vid diskbänken och tycker att plankorna i golvet har buktat sig. Golvet är breda plankor och de brukar röra på sig utifrån årstider och luftfuktighet så det är inte ovanligt. MEN, nu var det väldigt kraftigt vad plankorna böjt sig och svällt.

Maken klättrade in under diskbänken och möttes av en liten sjö. Det var fullt av vatten bakom. Diskmaskinen fick omedelbart stängas av och vattenlåset dras åt, stängas.

Ett samtal till försäkringsbolaget och en inspektör kom hit. Han skulle lämna rapport följande dag och sedan skulle processen starta. Kanske att vi kan få fungerande diskmaskin till jul?

Veckorna gick och jag började undra vad som var på gång. Att handdiska för fem i familjen varav dessutom två av oss jobbade hemifrån var drygt. Efter lång telefonkö kom jag fram till försäkringsbolaget och de hade inte fått in nån rapport! Så vi hade alltså stått still i 3 veckor. Att få igång diskmaskinen till jul och nyår kunde vi glömma.

Sedan hände absolut ingenting. Jag och maken har tjatat, mejlat, ringt och påmint. Alltså!!! Jag är så trött på hur försäkringsbolag hanterar sånt här. Vårt ärende hamnade hos en massa olika instanser och vi fick inte använda maskinen som sagt.

Nu, 7 månader efter första kontakt så sätts processen igång (!) med att kolla vad som hänt och hur det ska repareras. Sinnessjukt lång tid.

Vi har nu fått en mängd bra hantverkare som gör en massa olika saker och det är nu alltså tomt under diskbänken, golvet bortplockat, isoleringen mellan lagret ner till källaren borta och taket underifrån, i tvättstugan är borta det med. I morgon eller på tisdag får vi höra domen. Ska det torka 2 eller 16 veckor? Det är det spann vi fått.

Jag fullkomligt går i bitar. Ska vi ha hål i köket i 16 veckor???? Precis som förra året har jag ett stort jobb där köket kommer användas jättemycket. Diska för hand hela sommaren? Jag hoppas innerligt att de 7 månader allt stått still ska ha varit torkning nog och att det endast är 2 veckor vi ska ha detta hål.

Lång utläggning för att jag inte känt mig så inspirerande och haft något vettigt att dela med mig av. Nu sitter jag här vid skärmen och solen lyser utanför söndagsfönstret. Känner mig lite hoppfull och tilltro till de bra hantverkare som kommit. Jag ska og försöka hosta upp mig och komma igen med roligare inlägg framöver än detta.

Ja ja. En massa jämmer från mig. Nu är det slut på det. Önskar dig en härlig fortsatt söndag och om du har en fungerande diskmaskin – ge den lite extra kärlek idag.

Comments (5)

 • Plasttråg och/eller vattenvakt är ett måste vid diskmaskinen. Tänk på det med den nya maskinen.
  Tyvärr är ju inte alla försäkringsbolag serviceinriktade….
  Hoppas allt går fort, förstår din frustration <3

  • Hej och tack. Det var en packning av plast som spruckit. Så himla nedrigt.
   Tack för pepp.
   Kram
   Helena

  • Hej Lena. Vad kul att du kände för att lägga en kommentar. Har jag sagt att det är det värsta jag råkat ut för? Har du aldrig varit med om något som för dig i din vardag är ett hinder, ett besvär som du inte valt. Vi har valt att leva med ett modernt kök och diskmaskin. När vi nu har en vattenskada som gjort att vi inte har haft en fungerande diskmaskin på 7 månader och nu får leva med ett stort hål i större delen av hela köket i 16 veckor och upprivet tak under i tvättstugan tycker jag att jag har lite rätten att tycka att det är ett besvär. Nej, inte det värsta som jag råkat ut för – det finns många saker som jag inte vill ta här på bloggen då det är privat och smärtsamt. Jag hoppas du under ett inlägg du tycker om känner för att lägga en kommentar med något som får mig glad. Ser fram emot att höra vad du gillar med min blogg 🙂

   Önskar dig en fortsatt fin Kristi himmelsfärdshelg.

 • Jestas! Vårt 27-åriga kylskåp pajade för några veckor sen o jag tyckte det tog lång tid när vi väntade på nytt i 1,5 vecka… . Önskar er lycka till m ert fix o “renovering”, håller tummarna för 2veckors väntan! Jag kan tycka det är mysigt att diska för hand i sommarstugan o titta ut över naturen o havet genom fönstret. Men det är ju självvalt o man vet när det börjar o slutar. Ovisshet är alltid jobbigt!

  Tack för en underbar blogg o för dina some-sidor ! Alltid lika inspirerande att läsa o gott att testa denna recept . Planerar för ett 50-års kalas i trädgården i sommar. Många gäster (stor familj), funderar på buffet av nåt slag. Hittade inlägget om din mans 50-års trädgårdsfest (bra tips!) , har du skrivit annat som kunde passa? Tack
  Mvh Annika

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.