Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

21 september, 2022

Tips på minskad energiförbrukning för tvättmaskin

Minska energiförbrukningen för tvättmaskinen – det och all annan elektronisk utrusting är något många nu försöker ställa om. Jag blev för ett tag sedan intervjuad av företaget Linum till deras serie Linum möter. Så ärofyllt att få vara med. Ämnet denna gång var Wash and Care dvs hur man ska ta hand om sina tygvaror. Du kan läsa hela intervjun HÄR.

När den intervjun gjordes var det augusti och värmerekord så att då prata elräkningar för en kall vinter var det inte top of mind så att säga. Men nu när jag läser intervjun så är det faktiskt inte bara att ta hand om tyger så som dukar och kuddar för att de ska hålla länge som man faktiskt kan ta tipsen till utan även för att minska elförbrukningen.

Tips på minskad energiförbrukning för tvättmaskin

Jo men jag tar då och citerar mig själv från intervjun:
Linneservetter har jag till vardags i servettringar markerade med familjemedlemmarnas namn och de används flertalet gånger då ”ägaren” får sin egen. Det lärde jag mig av min pappa som spenderade somrarna på ett pensionat på 50-talet. Då fick alla gäster en egen linneservett i början av vistelsen med en servettring i papper med sitt namn på och samma servett användes sedan under hela boendeperioden.

Så här är då våra servettringar. Köpta på loppis och med dotterns små etiketter. Hon gjorde dessa för säkert 3 år sedan och de håller sig så fina.

Och jag följer upp med ett gäng tips till:

1) Fråga dig om du verkligen måste tvätta varan. Räcker det med en skakning genom fönstret för att duken ska få tillbaka stilen? Kan kuddfodralet vädras över natten och få tillbaka sin fräschör?

2) Punktbehandla duken, kudden, plagget med lättare handtvätt om det bara är en enstaka fläck.

3) Om det är fläckar som inte är allt för kraftiga, välj då en lägre temperatur i tvättmaskinen.

4) Lufttorka! Inte bara bra för produktens livslängd utan även för känslan. Linneservetten blir härligt stärkt av att få hänga och torka, en skjorta skönt krispig och nästan struken om den skakas efter tvätt och hängs på galge för tork. Och lakan – inget är väl skönare att sova i än soltorkade lakan?

Ja ett gäng tips som kan tyckas små men många små tillsammans i det ånga loppet ger stor effekt.

Har du några bra energisparartips? Det är sådant många nu verkligen kan behöva hjälp med.

Comments (2)

 • Delvis uppvuxen på en stor prästgård med 15 rum. En enorm upplevelse på många sätt! Minns särskilt frukosten i serveringsrummet. Till vardags åt man inte i matsalen. Intill våra kuvert låg en röd vaxduksväska. I den vår personliga servett. Minns hur äckligt jag tyckte det var. Använde den aldrig. Låtsades bara. På mitt rum, med eget handfat med rinnande vatten, tvättade jag munnen. Haha! Pappersservetter fanns nog knappt på 60-talet?

  • Åh Kicki, vad du ger mig skratt. Ser framför mig en smygande liten tjej med smutsig mun, ha ha.
   Wow för att ha fått växa upp så där. Vilken upplevelse minst sagt!

   Kram
   Helena

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.