Något som är gott till glögg är krispiga endiver fyllda med mögelost, vinägrett och valnötter. Eller så här – detta är en liten snitt eller tilltugg som jag gör och serverar hela året. Till sommardrinken barfota i trädgården går lika bra som vid brasan och varm glögg.
Att mögelost går bra ihop med glögg vet vi men istället för en söt pepparkaka kommer här en liten tvist, med endiv. Nu på söndag är det första advent och det kan vara den första glöggdagen för mig. Och dessa fyllda endiver ska nog få ackompanjera både dryck och min adventslista. Åh myset!
Endivbåtar med gorgonzola & dressing
8 endivblad
80 g mogen gorgonzola, eller annan ädelost
0,5 dl valnötter
Fransk dressing
Gör så här: Skär av några cm av botten på den hela endiven och sära försiktigt på bladen. Skölj i vatten, rinn av och lägg på fat. Dela gorgonzolan i bitar och fördela i endivbladen. Dela valnötterna i mindre bitar och strössla över. Ringla sist dressingen över, snåla inte. Redo att servera
Klassisk fransk dressing
Ingredienser:
3 msk Dijonsenap
3 msk vitvins vinäger
6 msk fin olivolja
2 nypor flingsalt
1 krm färskmalen svartpeppar
Gör så här: I med alla ingredienser i en bunke och vispa jämn. Häll gärna över i en dressingflaska som går att skaka innan servering.
Och vill du ha en dundergod glögg att göra själv? Ja då ska du klicka dig vidare HIT.
Minns du mitt tips för glöggmuggar? Annars får du titta HÄR.
Det var när vi var i Paris och åt som jag beställde en sallad till förrätt som jag blev inspirerad till denna lilla snitt. Då kom det in ett fat med skuren endiv, stressad gorgonzola över samt ringlad vinägrett. Jag tänkte att då endiven är som en liten båt och är lätt att äta som snitt med det skulle man ju kunna ha ost och dressing i. Och för att få lite med brunch adderade jag på en valnöt. I sin enkelhet alldeles perfekt.
Fler förslag på gott till glögg:
• Ädelost- och kavringsbakelser
• Katrinplommon och salt korv
• Italiensk antipasti – jo faktiskt
• Ugnsbakad vinmarinerad Mont d’Or
• Tre olika goda julmackor
• Pepparkakstaco med kladdkaka och apelsin
• Mjuk pepparkaka med generöst täcke av frosting
• Saffransdoftande Madeleinekakor