Följ mig:
Jul Julpyssel

Potatistryck – pysslet alla kan & perfekt till julkorten

12 december, 2022

Hand upp alla som någon gång gjort potatistryck!? Tror många räcker upp en hand då detta är helt klart en av de där sakerna man fick göra på förskolan. Och nu är det dags igen. Jag älskar att slå ett slag för de klassiska teknikerna för de är beprövade, enkla och roliga. Jag önskar alltid att tröskeln för eget skapande ska vara riktigt låg, helst helt obefintlig, för då blir det av. 

Här har vi ett riktigt härligt julpyssel för hela familjen. Detta kan alla göra och vara med på. Kanske att just alla ska få göra sin egna stämpel till julkortet?  

Potatistryck – pysslet alla kan & perfekt till julkorten

Vad som behövs: 
Potatisar
Vass smal kniv eller små pepparkkasformar
Hobbyfärg för papper eller tyg
Penslar
Papper eller tyg
Blyertspenna
Tuschpenna 

Gör så här: Dela potatisarna på mitten till två lika stora halvor. Skär eller stansa ut det önskade mönstret i potatisen. Allt som ligger löst, sticker ut, kommer bli stämpeln. Torka av den råa potatisytan med hushållspapper. 

Använd vanlig hobbyfärg/akrylfärg till papper och tygfärg om det ska tryckas på tyg. Pensla färg på potatisen och tryck ner mot papper eller tyg. Så rakt ner som det går och tryck ordenltigt så hela ditt mönster eller motiv stämplas. Lyft potatishalvan rakt upp. Om det är ytor där det inte blev ett avtryck fyller du i med liten pensel. 

Låt torka helt innan det kan ritas vidare med tusch. Skissa gärna med blyerts. 

Tips: Använd gärna metallicfärger blandat med vanlig färg för extra effekt. 

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar

Lämna en kommentar

Close