Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

14 december, 2022

Boktips till julklapparna – böcker att älska länge

Inlägget innehåller adlinks till Bokus

Har du inte hittat den perfekta julklappen än till de nära och kära? Jag tycker att böcker alltid är ett gott tips. Böcker blir alla glada av och så kul att ge bort en bok till någon som kanske inte själv köper så ofta eller ge i en genre som kan vara överraskande. Eller ge bort en klassiker för även om en bok är gammal så är den helt ny för den som aldrig läst den.

Jag har många fina kollegor och vänner som senaste tiden gett ut helt fantastiska böcker och de vill jag tipsa om på allra finaste sätt.

Boktips till julklapparna – böcker att älska länge

Underbara böcker som är så matiga och välfyllda av texter och bilder. Här ska det inte vara några problem att hitta något tycker jag.

 

Hidden winter av Sofia Visir Jansson

Öppna pärmen och kliv in i Sofias helt magiska värld. Varje uppslag är som en saga fylld av lek och kreativitet. Detta är en skattkista att leta i länge och alltid hitta något nytt.

Läs mer om boken på Bokus här: Hidden winter av Sofia Visir Jansson

Med avstamp i de kalla månadernas klassiska pyssel lär vi oss i Hidden Winter hur vi på ett enkelt vis kan ta hemmahantverk till en helt ny nivå. I denna unika blandning av pyssel och inspiration hyllas barnens kreativitet och uppfinningsrikedom. Med enkla steg-för-steg-instruktioner får vi här lära oss att skapa magiska dekorationer, miljöer och klappar som gör alla glada. Naturligtvis med fokus på hållbarhet, återbruk och att använda det som oftast redan finns hemma. 

Hidden Winter uppmuntrar alla föräldrar att tillbringa vintern och julen med sina barn på ett analogt och hållbart vis. I detta praktverk av Sofia Vusir Jansson med illustrationer av Maja Sten får vi lära oss allt från att skapa en klassisk julängel i Hidden-stil till hur man kan göra den lite mer komplicerade, men traditionella och tidlösa, julruskan hemma.

 

Högtider & Vardagsfest av Systrarna Persson

Följ med Systrarna Persson över hela året med deras tips och recept. Ofta med fokus på det som är i säsong och vegetariska, det återbrukade.

Läs mer om boken på Bokus här: Högtider & Vardagsfest av Systrarna Persson

Efter framgången med Systrarna Perssons skafferi är nu Malin och Linda Persson tillbaka med en personlig och vacker bok om det som håller oss samman: samvaron med nära och kära kring det dukade bordet. Om det så är högtidsbord med yviga dikesbuketter och dignande fat eller vardagsmåltider som snabbt och lätt förvandlas till fest. Det är där vi möts och hämtar kraft och styrka tillsammans, det är där livets viktigheter händer.

För Malin och Linda är årets alla högtider som lysande fyrar som guidar och lyser upp längs livets väg. De längtar, dekorerar och experimenterar tillsammans. Med säsongens råvaror bakas och lagas utsökt goda gröna rätter. Och där emellan blir även många av vardagens måltider ett tillfälle att spontanfira och förgylla tillvaron. Malin och Linda får ofta frågan hur de gör för att få till sina vackert sprakande festmåltider. I boken Systrarna Perssons högtider & vardagsfest får du svaren. Åtta favorithögtider med systrarnas bästa vegetariska och växtbaserade recept, tips och inspiration för att skapa en magisk stämning och vacker miljö. Allt det där som gör livet till en fest.

 

Kaklycka  av Hilda Kirkoff

Att Hilda Kirkhoff fullkomligt sprutar ur sig inspiration och baklycka i alla möjliga kanaler och plattformar är så underbart men än bättre är det så klart att få bläddra i hennes Kaklycka. Det är ren och skär … ja lycka!

Läs mer om boken på Bokus här: Kaklycka  av Hilda Kirkhoff

Hilda Kirkhoff – en både given och värdig vinnare av Hela Sverige bakar – älskar att baka. Nu kommer hennes andra bok Kaklycka med Hilda, där hon ger sig i kast med småkakor i alla dess former, vetelängder, bullar, pajer, mjuka kakor och även matbröd … Allt bakat med stor kärlek!

Det är lite av Hildas specialgren att lyfta fram klassiker och ge dem en ny alldeles egen twist. Men inramningen är minst lika viktig – den får gärna vara vacker och lantlig med ett romantiskt skimmer. Det ska både se gott ut och smaka gott. Och för att du ska lyckas lika bra som hon delar hon frikostigt med sig av sina allra bästa recept och smartaste tips.

Bokens finstämda och inspirerande bilder har Hildas syster Judith Kirkhoff tagit. Här är boken för alla som blir lyckliga av att baka.

 

En grön jul av Malin Landqvist

Äntligen är den här – den gröna julkokboken. Så många som längtat och efterfrågat efter den och så klart är det duktiga Malin Landqvist som gör den. En framtida klassiker!

Läs mer om boken på Bokus här: En grön jul av Malin Landqvist

Julen är den stora högtiden för gemenskap och umgänge. Men måste julbordet kretsa kring korv och kött? I denna nyskapande kokbok finns allt som behövs för en god vegetarisk jul. Här bjuds det på gröna alternativ till det traditionella julbordet med sina klassiska rätter. Fräscha, nyskapande sallader, matiga varmrätter och smakrika tillbehör. Men också välbekanta bröd och kakor, och julgodis förstås. Inget behöver saknas på ett vegetariskt julbord! Det här är en inspirerande kokbok för en mer hälsosam och hållbar jul – från advent till nyår. En grön jul!

Receptkreatören och matskribenten Malin Landqvist är en av Sveriges mest väletablerade kokboksförfattare. Hon har skrivit ett 15-tal kokböcker, varav flera blivit både storsäljare och prisbelönta.

 

Baka & ta tillvara av Annelie Andersson

Här är en bok att ha framme för jämnan, att bläddra i varje månad för att se vad som kan bakas och lagas. Anneli Andersson har skapat den mest vackra boken att hålla i handen hela året.

Läs mer om boken på Bokus här: Baka & ta tillvara av Annelie Andersson

Efter de stora framgångarna med sin första bok, Blomster & bakverk, som nominerats till Svenska designpriset och vunnit pris i Gourmand Awards, återkommer Annelie Andersson med en ny, lika fantastiskt vacker bok. Än en gång tar oss med Annelie med genom årets alla årstider och bjuder in till sin inspirerande värld av blomster och bakverk.

“Med Baka & ta tillvara vill jag inspirera till att baka med det som är i säsong. Jag lyfter fram ett antal råvaror som passar bra att baka med; frukt, bär, grönsaker och kryddor.  Att tänka i säsong är både roligt och utmanande. Det finns något fint i att allt har sin tid och att få längta efter en råvara. Att vi tar tillvara snarare än tar för givet. Flera recept kan med små justeringar användas året om. Även i denna bok bakar jag med olika mjölsorter, med och utan gluten. En del råvaror blir också till glass, kräm och marmelad. Följ med på bakresan med säsongens råvaror och låt mig inspirera dig till att se råvarorna som något värdefullt som förgyller bakningen och får smaklökarna att spritta till av glädje.”

 

Handbok i möblering av Frida Ramstedt

Efter den internationella succén med bästsäljaren Handbok i inredning och styling är inredaren Frida Ramstedt tillbaka med en ny bok som lär dig grundläggande möbelkunskap som är viktig att känna till – oavsett inredningsstil.

Läs mer om boken på Bokus här: Handbok i möblering av Frida Ramstedt 

Idag vet vi mer om vilka stolar vi tycker är snygga, än vilka vi tycker är sköna. Ibland behöver man till och med dubbelkolla om drömstolen ens går att sitta på?  

Vad är egentligen viktigt att titta efter när man utvärderar en möbel och jämför den med andra alternativ för att kunna fatta ett genomtänkt beslut? Vad skiljer bra kvalitet från dålig? Vilka detaljer är formgivarna och tillverkarna själva extra uppmärksamma på och vad är de vanligaste reklamationerna man bör se upp för om man vill undvika dyra felköp?

Handbok i möblering innehåller värdefull kunskap om de vanligaste möbeltyperna. Den ger konkreta råd och tips som hjälper dig att förstå vilka modeller som passar just din kropp och ditt hem – oavsett om du ska köpa nytt, begagnat eller bara vill göra det bästa av det du redan har.

 

Avslutar med en liten personlig bonus… Min egna Julprassel & decembermys. Den har fått en andra jul att få vara med och det är så fint att få se bilder på hur ni har min bok hemma hos er. Det värmer massor och gör mig så glad.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.