Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

30 april, 2023

Formar smör – känner mig trendig

Jag var för ett tag sedan på en träff med olika personer som på ett eller annat sätt jobbar med mat och/eller trender och där skulle vi spana om framtiden. Alla skulle bidra med en spaning och dragning varpå det sedan fick bli diskussioner.

Alla närvarande spanade mycket utifrån sin synvinkel så som en kokboksformgivare pratade om stilar och bokomslag, en analytiker tittade på hushållsinköp och en receptkreatör berättade om vad som syns i sociala medier.

Jag som är en blandning av allt och främst en kreativ person och gärna plockar upp det som är av skapande natur, lite roligt och kreativt spanade på smör. Att smör är en av de produkter som med inflationen blivit jättedyrt och med det gått från en basvara att slösa med till en vara att njuta av. Eller inte alls längre servera som flera topprestauranger faktiskt har gjort.

Trender med smör:
• Butterboards
kom stort i höstas – dvs man breder ut smör på en bräda och sedan toppar med tex torkad frukt och doppar bröd i.
• Det görs eget smör som aldrig förr. En gammal teknik som nu fått nytt ljus.
• Man serverar smör vackert och hamnar mitt på bordet istället för undanskymt. Jag har här tidigare visat smörkulor och smör i ostronskal tex.

Nu ville jag testa att forma smör i en form som egentligen är gjord för marsipan…

En form i form av en kräfta. Då vi skulle äta räkor på min födelsedag tyckte jag det passade alldeles utmärkt med att göra mitt smörtest i kräftformen jag köpt second hand. Som sagt för marsipan men tycker det blev alla tiders med smör också.

“Mamma, vad är DET DÄR?” frågade alla barnen i kör. Ja, jag kan ju inte dirket bli förvånad när det ju står ost nära, inte helt klart att det är smör då kanske. Me uppmärksamhet, det fick den lilla smörkräftan i alla fall. Och jag kände mig mycket nöjd med mitt experiment. Detta ska göras om till kräftskivan, helt klart!

Forma smör i form

Man är ju så van att smöra formar när man ska baka något i dem men hur gör man när det är smör som ska formas? Jag tog det säkra före det osäkra och valde matolja och ett pudrigt täcke av potatismjöl.

Jag proppade båda sidor av formen med smör, tryckte ut ordentligt så alla vrår skulle bli fyllda. Tryckte ihop och la i frysen över natten.

När jag plockade ut formen ur frysen fick jag använda kökshandduken för formen var ju kallare än kallast. Glömde det där med att metall blir överj*ligt kallt. Jag öppnade försiktigt och pop – en hård smörkräfta trillade ut. Perfekt resultat.

Så kul att servera och garanterat överraskande.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.