Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

4 maj, 2023

Eko – tänker du på klimatet eller kroppen?

När ekologiska matvaror tog plats i butikerna för ganska många år sedan nu så tog jag emot det som att det var produkter odlat och framtaget på ett sådant naturligt sätt det var möjligt. Betegräset till korna var inte besprutat, odlingar gödslat med naturliga produkter, ägg från gårdar där hönorna fått naturlig föda osv. Allt ger varor som då är framtagna på så naturliga sätt som möjligt.

Jag ska erkänna att jag främst tänkte på att det ska smaka bättre, vara en bättre produkt och att bättre för hela det ekologiska systemet. Kanske att mina tankar gick mer och mer åt att det var bra för miljön, för klimatet än att det skulle ge mig naturliga produkter att stoppa i munnen.

Jag köper ekomjölk, -ägg, -grönsaker, fsc-märkt fisk, frigående grisar mm så ofta jag har möjlighet. För att jag vill göra rätt. Vara den som gör bra val för framtiden, vara klimatsmart. Men att ekoprodukter som ger mig en garanti om att jag inte får i mig kemikalier var inte min primära tanke. Jag är lite chockad över hur min tanke förflyttats från naturligt för min och familjens kroppars välmående till klimatets utveckling. Jag har helt klart blandat ihop päron med äpplen.

Jag skäms lite, jag ser mig som en medveten och upplyst person men med så många budskap om hur man ska välja så har klimatet tagit över fokus från “fri från onaturliga ämnen”. Jag har köpt eko i stor utsträckning men av “fel” anledning. Eller kanske båda är anledningar?

Detta blev jag varse när jag var bjuden på en eko-frukost av Clara Lidström aka Underbara Clara och Arla EKO på fina Malmgården på Söder.

Bakom höga rödmålade plank i Vitabergsparken finns malgården. En liten hemlig oas. Men eventet skulle vara i växthuset.

Brediv detta lilla röda torp. Som sagt, hemlig oas mitt i city.

En riktigt njutare till solkatt.

Så fint i växthuset.

Arla och Clara tog emot.

Och bjöd på frukost.

Samt föreläsning, presentation av hur ekologisk odling och produktion är i Sverige. Och hur förvånansvärt många som oroar sig för vad som finns i maten samtidigt som ekoförsäljningen minskar. Kanske det är fler som jag som tänkt eko som klimatsmart mer än bra för kroppen? Eller det faktum att i ekonomiskt svåra tider får eko stå tillbaka?

Allt på jorden är som ett kretslopp. Och som om av en händelse så skulle vi få göra varsitt kretslopp. Jag har visat det tidigare här på bloggen och du kan läsa om hur man gör HÄR.

Mitt lilla kretslopp. Kanske jag ska flytta över detta till en högre burk så de små kaffeplantorna kan få växa och ta för sig bättre.

Happy Helena som fått sol, trevliga och inspirerande samtal, god frukost och pyssla.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.