Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

24 juni, 2023

Midsommar på Gotland – en fullträff

Vilken midsommarafton! Vilken fantastisk sommardag och firande vi fick. Av vad jag förstått så har vädret varit fantastiskt i stora delar av vårt land så många har fått fira på allra somrigaste sätt. Det är fint att veta.

Vi tog en långsam morgon och frukost. Ingen stress här, det enda vi hade var att kl 14.00 skulle stången resas i Kyllaj här på norra Gotland vilket vi tänkte vara med på.

Kan vara den sötaste etiketten någonsin på en burk honung.

Nästan hela gänget drog iväg för att bada och jag satte igång med midsommarens mysigaste göra – binda kransar.

Jag gör allra helst kransar av de blommor jag lycktas plocka samma dag och vi fick slå upp i flora-boken vad de vita hette – nu vet jag: vitmåra. Sedan var det lite skralt med blommor men blåklocka, gulklöver och rätt vissen rödklöver fick jag ihop tillräckligt mycket av för att göra tre kransar. Men det gick bra ändå.

Vitmåran var härlig att ha som bas. Nästan så jag ville bara ha den.

Nybadat gäng kom tillbaka och sen var det då dags att åka iväg.

Så mysigt att de ordnar detta.

Den årliga kransbilden. Det har blivit ett gäng. Ska sätta ihop en sådan där års-serie och kolla år från år. En mycket fin bonus med att ha blogg.

Maken var sjukt snabb på att börja löva, att maja, midsommarstången. Man kan nästan tro att han är värre än jag på det här med att fira högtider.

Imponerad av de gröna björklöven. Björk känns inte så jättemycket norra Gotland som har så karg grönska och mycket en och tall.

Åh hej!

Och där var den uppe!

Dotter och kusin. De skulle för allt i världen inte var med och dansa men sedan, hoppsan, så var det ju självklart att vara med. Älskar hur tonåringar kan skifta så snabbt.

Underbara spelmän. Så härligt att ha rktig musik och dragspel, samt dansledare. Det gör det hela på riktigt på riktigt om du förstår.

Absolut inget kan hindra mig från att vara med i alla fall. Och jag fick gå bredvid ett gäng killar i 20-årsåldern och jag tror de var från USA eller så hade de väldig amerikansk brytning. De var mycket roade av alla danser och rörelser. De hade inte riktigt koll på alla vändor i “Så går vi runt en enebärsbuske” men vem kan klandra dem för det??? För vem kan alla dem by heart liksom?

26 grader varmt och ingen skugga gjorde att en fika kändes mer än välbehövlig.

Jag och 3 av 4 barn lämnade festen och gick ner till hamnen.

Så varmt, så stilla så underbart somrigt.

Som om sommaren lagts på burk och presenterades på fat här.

Sedan var det hem igen och lite olika bestyr. Jag dukade och räddade käk, några åkte och badade andra sparkade boll. Som en långsam midsommar ska vara.

Vi dukade upp i en del av den stora ladan som gjort om till ett rum med utsikt över fälten.

Kallrökt lax, krispig sallad från trädgårdslandet (minus morötterna som var köpe…), silltårta, varm matjestallrik, ostpaj och matjes. Samt ostar och knäcke och stöd för barnen i form av köttbullar och prinskorv. Och en hel drös nykokt färskpotatis. Jo jag tackar jag!

Svärmor-liksom hade åkt på ärende och där hamnat i ett helt fält av prästkragar i dikesrenen. Så alldeles perfekt.

Och sedan fylldes kvällen av god mat och massa massa sång.

Jag hade med mig mina sånghäften och jisses vad kul det var. Vi sjöng nästan alla 28 sånger.

Och de som först var tveksamma, läs juniorer, var de som sjöng allra mest till sist.

Innan myggen började äta på oss var det tårta och sommarljud från tornseglare och svalor. De som återvänder från Afrika till samma takpanna här på norra Gotland varje år.

Ljuset kl 23 en midsommar är som guld i minnesbanken. Värt så mycket!

Jag tackade för mig strax efter midnatt och jag hade sedan innan lovat barnen att de kunde få dynga om de ville. Något barn älskar har jag förstått för det är ju lite busigt och så där Pippi-upp-å-ner. Och jag vet inte om det var ett smart drag för tjejerna hade somnat 07. Jaja, de har i alla fall ett minne för livet med sig och det är väl precis allt vad midsommar handlar om.

De har varit förvånansvärt pigga idag men får se hur de är ikväll. För här vankas det pizza.

Jag önskar dig en fortsatt fin midsommarhelg.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.