Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

8 juli, 2023

Koka egen körsbärssylt. Sommardröm med plättar & grädde

Koka egen körsbärssylt! Visst låter det superdupersomrigt? Att koka egen sylt är en av de härligaste sakerna man kan göra på sommaren, jag har med det i min bok faktiskt under kapitalet sommar, och det blir så klart den andra godaste sylten.

Och att servera egen sylt till sommarens godaste plättar gör väl att man lyfter från marken av sommaridyll? Sommarlov på ett fat kan man nog säga.

Koka egen körsbärssylt

Jag har verkligen blivit galen i körsbär, eller snarare bigarråer, på sista tiden, jag skrev om det HÄR. Så när jag nu skulle till å koka egen sylt var det så klart med körsbär. Det är något jag aldrig tidigare gjort men då det är plättlätt att ska egen sylt så tvekade jag inte.

Ingredienser:
1 kg urkärnade körsbär/bigaråer
1 kg syltsocker

Gör så här: Skölj körsbären och skär dem på längden till två halvor. plocka bort skaft och kärna. Dela halvorna till kvartar, ännu mindre om du önskar en så len sylt som möjligt.

Lägg körsbären i en stor kastull och häll över syltsocker och koka upp under omrörning. Låt koka i ca 5 minuter och ta bort skum med en sked eller hålslev. Det är för att få bort luft och sylten ska bli klarare och jämnare.

Värma burkar till sylt

Värm ugnen till 125° och ställ ett ugnsgaller mitt i ugnen. Diska glasburkarna och ställ Demi ugnen i ett par minuter. Då blir de sterila.

Häll över sylten i burkarna och fyll upp. Skruva på metallock ordentligt eller snäpp till locket med gummirring. Ställ de fyllda och förslutna burkarna i tex diskhon med kallt vatten så vattnet går upp utan att gå över burkkanterna. Låt stå tills burkarna svalnat.

Om du har metallock kommer du höra lite poppande från burklocken, det är när det blivit vakuum. Känn efter att locken har tryckts in annars är det fel på locket eller förslutningen.

Så, nu var sommaren sparad på burk! Och dags att värma upp plättlaggen.

Vill du ha bästa tipset till plättarna? Det är ju lite pilligare och riskerar bli kladdigare än vanliga tunnpannkakor. Då ska du kolla in mitt tips HÄR. Bra va?!

Åh vad somrigt det blev om jag får säga det själv??!! Detta tar jag gärna på repeat hela sommaren.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.