Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

18 oktober, 2023

Så får du liljor att hålla längre

Liljor är en blomma som jag tror många verkligen älskar men kanske inte känner att det är en inneblomma nu va? Det är roligt hur det går trender i blommor, inte så konstigt så klart, och liljor var det absolut hetaste i slutet av 90-talet. Varför jag vet det? Jo för jag hade examen från reklamskolan Berghs -99 och jag tror alla i klassen fick minst en lilja av släkt och vänner. Vid varje utställningsmonter dagarna efter stod det vackra ståndaktiga höga liljor i diverse glasflaskor. Så den doften som spred sig i hela huset på Sveavägen var minst sagt intensiv. Så varje gång jag känner doften av lilja minns jag min slututställning. Och minnet är en kombination av helt slutkörd för att hinna till vernissagen, nervositeten att bli bedömd och oron över att ge sig ut att leta jobb. Så varje doftdust av lilja får mig att hamna där.

Men nog om det – jag fick ett maffigt knippe liljor av vännerna som kom på vår danska middag för över två veckor sedan och blommorna står vackra fortfarande. För jag har nämligen ett knep som jag vill dela med mig av. Ja, det är ingen hemlighet, många gör så här sedan tidigare men för dig som inte gör det får det bli en nyhet som kommer förändra allt. Det kanske är att överdriva men du fattar…

Knepet sitter mitt på blomman. Eller boven snarare ska jag säga.

Alla har vi lärt oss ståndare i pistiller i skolan och de där rackarnas ståndarna är fulla av frömjöl som vid minsta lilla knuff eller vindpust far i all världens väg. Och om det landar på blombladen utan att då blåsas bort omedelbart “brunar” ner blomman och då vissnar den snabbare.

Om blomman precis slagit ut är det lätt att bara rycka pistillerna då de ännu inte hunnit bli så mjöliga men har blomman slagit ut får du vara mer försiktig. Lägg ena handens fingrar runt både ståndare och pistiller så handen blir som en sn skyddande skål över blomman.

Och sedan plockar du bara bort pistillerna.

Otroligt starkt pigment detta.

Och sedan har du liljor som kommer stå länge och hålla sig fräscha.

Comments (2)

  • Vill bara lägga en vänlig påminnelse för alla som läser att liljor är farliga för katter (säkert andra pälsdjur också) – man kan tänka alla lökväxterna – men notera särskilt för liljor att även frömjölet farligt för katten – de går förbi o får det i pälsen o får sedan i sig när de tvättar pälsen. Av omtanke <3

  • Hej! Håller med “SL” här om att man ska akta sina pälsdjur ❤️ Jag älskar liljor och odlar massor av dem i mina rabatter och olika arter varje år! Det man då ska tänka på är avstånd mellan läkarna, och att sedan på hösten låta den blomma ner helt. Klipp aldrig av det som blommat ut, löken i jorden behöver den extra näringen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.