Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

18 oktober, 2023

Hur koka olika tesorter

Det är nu jag börjar min tesäsong. Kaffe dricker jag året om och emellanåt även te, främst helgmornar, men nu när hösten och mörkret kramar om oss blir det mer och mer te.

På hyllan i köket står flera olika teburkar, alla med olika sorters te. Har du koll på olika tesorter, graderna de ska bryggas i och hur lång tid de ska dra? Det är lätt att tro att alla sorters te ska ha samma temperatur, dvs koka upp till 100° men vilken skillnad det blir när man kokar utifrån tebladens egenskaper och behov så att säga.

Jag kan tycka att grönt te tex blir rätt beskt och jag har som vana valt bort det men då har alltså vattnet kokats för varmt och då blir just de gröna tebladen beska.

Här kommer en lathund med hur du ska koka olika tesorter:

Grönt te: 70-85 ºC, bör dra 2-3 min.

Oolong: 70-85 ºC, bör dra 2-4 min.

Svart te: 95-100 ºC, bör dra 3-5 min.

Vitt te: 75 ºC, bör dra 3-10 min.

Rooibos: 95 °C, bör dra 3-5 min. (Obs ej te, utan en rot)

Matcha: 60-70 ºC.

Nu är det ju inte så enkelt att veta när ett vatten i en kastrull går över från varmt till lagom varmt, det är ju bara när det bubblar rejält man vet att det är 100°. Så då blir det fram med termometer eller en av de moderna vattenkokarna som har gradering.

Jag har märkt hur känslig jag är för koffein på nätterna, inte att jag har svårt att sova utan att jag vaknar mitt i natten, så jag väljer gärna koffeinfritt efter middagen. Så grönt te är nu min grej. Gärna Sencha med mycket citrus.

Varm skål på dig!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.