Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

20 oktober, 2023

Har upplevelsen av halloween ändrats?

Att det ska vara läskigt vid halloween vet alla men det jag egentligen gillar mest med halloween är allt skoj man gör. För även om det som skapas dekoreras med ser läskigt ut och så är det ju otroligt roligt, kreativt och skoj när det görs. Du har väl kollat igenom mitt arkiv med Halloweenpyssel???

Halloween är (har blivit i alla fall tycker jag) främst för barn och de flesta tips man möter för pynt, dekorationer osv har en kalasig feeling. Jag hade en halloweenfest för en evighet sedan 2001 och då var det verkligen läskigt och otäckt. Då fanns det inte på kartan att tipsen om pynt och pyssel man mötte i media skulle vara söta spöken eller gulliga monster vilket det är nu.

Jag kan bara se till mig själv att mitt intresse för halloween har bleknat vilket jag tror har att göra med att halloween bara är en dag. Det är den 31/10 och sedan är det över. Om man jämför med julen som egentligen också är en rätt kort period men tar upp halva november och hela december så lägger jag helt klart mitt fokus på nästa hållplats i kalendern. Och anledning två är just att barnen här hemma blivit lite äldre och inte själva heller är så inne i det hela. I förskoleåldern var detta årets höjdpunkt. Barn som varje dag på året för höra hur de ska uppföra sig får för en stund vara monster, under kontrollerade former möta spöken och vampyrer och “bete sig illa”. En tanke jag har i alla fall.

Men om jag backar till det började med här i texten så är det som sagt en tid där kreativiteten flödar i alla våra flöden i sociala medier. Det är ju så otroligt roligt att skapa till högtider och få sätta ner en lite flagga i kalendern att sikta mot, att planera för. Men det görs numer också så otroligt proffsigt, bilderna jag möter är helt otroliga och påkostade. Jag som jobbar med detta får själv prestationsångest ibland av alla enastående bakverk, pyntade hem och proffsiga presentationer. Det man då glömmer, även jag, är att det ofta är hela redaktioner med flera inblandade som skapar med professionella bagare som bakar bröd, stylister som skapar rummen och inte en och samma person som gör allt. Det är tydligen bevisat att det är den känslan vi får med oss när vi scrollar i flödena – att det upplevs som det är en person som är proffs på allt.

Om man bara låter det vara och tittar inåt, vad vill jag göra för min familj och mina vänner. Då blir det roligt igen. Jag påminner mig själv om det, dels för vår familjs skull men också det jag lägger ut i mina kanaler. Att det ska vara görbart, inte vara för svårt, kosta massa pengar eller ge prestationspress.

Det ska bli intressant att följa utvecklingen av halloween och se om det är en högtid som kommer ta mer plats eller bli mindre. Att vi i Sverige har en enormt lång kalenderresa från sommar och semester till jul utan tydliga mål på vägen har ju gjort att halloween fått fäste. Kommer denna rätt moderna helg bli än större eller minska – det får vi se.

Långt inlägg om saker som snurrar i mitt huvud nu när jag har många uppdrag för halloween och jag kan inte förstå varför jag inte riktigt får ändan ur.

Comments (2)

  • Här hemma är det dekorationshelg för Halloween. 1 vecka innan och ca 1 vecka efter sitter det uppe. Men sen har jag oftast en Halloweenfest för familj och vänner med utklädnad. Mina barn tjatar om Halloween redan i augusti.
    Hoppas ändå den får lite fäste. 👻☠️🧡🖤🧡

  • Här hemma är alla i familjen ointresserade av Halloween, men vi har en uppskattad & mysig ljusfest tillsammans på Alla Hellgonahelgen för att minnas nära och Kära som lämnat oss. 💗
    Däremot älskar vi alla den långa resan från Novent till Tjugondag Knut🌲✨

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.