Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

5 november, 2023

Tonårsfirat med kondis, tomtar, city-stros & japansk meny

Om vi firade att yngste sonen levlade upp till tvåsiffriga i onsdags så var det ju liksom stort att fira en nybliven tonåring på fredagen! Vår lilla dotter är inte så liten längre med andra ord. Och det märks inte bara på siffran, hon är ju nästan lika lång som jag!

“Då vi har höstlov och ni har tagit ledigt kanske ni inte behöver komma så tidigt med frukosten…?” frågade hon dagen innan. Ja, nu har vi helt klart vänt blad när det innan var barn som redan 04.30 tassar upp och viskade “kommer ni inte snart???!!!”. Det går fort nu. Och då vi hade stora släktkalaset på torsdagen var det skönt med lite sovmorgon…

Hon hade beställt smörgåstårtan, så klart, men inte så där snygg som lillebrors utan ville ha en som den alltid varit. Samt nybakade croissanter till den varma chokladen.

Så underbart att få följa och fira denna tjej. Hon som altid har det varmsate hjärtat och den stora kramen. Vad vi gjort för att förtjäna henne vet jag inte men tackar mina stjärnor i ovan.

Dagens schema hade många delar. Den första var det min mamma som kom med förslag på. Att gå på Sven Harrys konsthall och se utställningen Tomteparaden. Jag var snabb på att tycka att det var en bra idé.

Men först ta en fika på det legendariska caféet Ritorno mitt över Vasaparken.

Ett av de få ställena i Stockholm som får se ut som det alltid gjort.

Jag kände snabbt att denna färgskala var 100% helena-kompatibel. Och sedan slog det mig: när jag gick hit som tonåring och student så var det så rökigt här så jag inte stod ut i bland. Jag har aldrig rökt och rätt känslig men back in the days fick man liksom ta det. Det jag nu funderar på… Den gula väggfärgen. Är den nikotingul…?

Födelsedagar förtjänar paljetter.

Regnet öste ner så vi tog promenaden över parken så snabbt vi kunde.

Mamma visar vägen. Och detta är alltså en utställning om exakt ALLT om tomtar. Från ikonmålningar på Sankt Nicholas till vättar, Coca-Cola och Jenny Nyström.

Om du kommer hit så ska du tajma in den guidade turen för den var så bra.

Och vilken bok fanns i butiken då????

Sedan var det en tur på stan. Det är verkligen Big City när det regnar för alla neonljus blänker så fint i regnpölar och blöta vägar.

Otroligt vackert på bild, där och då i allt regn och biltrafik rätt stökigt.

Middagen var enligt önskemål på restaurang Misshumasshu som ligger i den vackra Birger Jarlspassagen.

En restaurang med, enligt beskrivning, japanskt västinfluerad mat.

Vi valde den färdiga menyn och fleratlet rätter kom in löpande. Många man liksom fick göra det sista på själv. Sånt är alltid kul.

Allt var jättegott, personalen supertrevlig, inredningen skönt internationell. Mycket nöjda hela middagen.

Och dottern var nöjd med hela sin dag sade hon senare hemmavid.

Nu lägger vi detta maraton av kalas till handlingarna och siktar på lugna dagar fram över. Eller vänta nu… novent, advent, lucia, december, lucia, släktträffar, julklappar, skolavslutningar, uppvisningar, julbord, hinna-allt-innan-jul och tindra ikapp med ögonen över allt det vackra. Hurra vad härligt det ska bli!!! Obs, noll ironi! Lovar!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.