Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

4 november, 2023

Firat två födelsedagar med långbord

Att jag och maken kommer ha bråda dagar i månadsskiftet oktober november i resten av våra liv insåg vi för några år sedan. Det var lite roligt att våra två yngsta barn föddes tätt, 1.a och 3.e november, att vi tyckte det liksom var lite praktiskt. Nu när de är äldre och har mycket tydliga tankar för sina födelsedagar och så klart ska båda få exakt 100% uppmärksamhet var och sina önskningar uppfyllda men jag tänker inte ljuga och säga att det är superenkelt att hålla två födelsedagar i huvudet samtidigt.

Och bara för att göra det här lite mer intressant så har vi insett att födelsedagarna dessutom ligger på höstlovet vilket:
1) hjälper till då det finns lite luft i systemet om dagarna hamnar på vardagar så barnen inte måste skynda till skolan. Sådan lyx att kunna ha mysiga födelsedagsfrukostar.
2) stjälper för om vi skulle få feeling och resa bort på lovet så måste födelsedagsbarnen ge sitt godkännande så deras firanden inte kidnappas av kappsäcksresande. Som när vi tågluffade till Venedig och Salzburg då inte bara våran luff skulle planeras minutiöst med boenden och tågbyten så var det också bokningar av saker, ställen så det skulle bli riktiga firanden.

Och sen så slänger vi in att jag har så klart extra mycket jobb vid halloween då jag gett mig själv en högtidsprofil så när Nyhetsmorgonsrekvisitan stod huller om buller i källaren bredvid workshopsmaterial skulle jag samtidigt slå in presenter och planera firanden.

Nä men vad detta blev en tråkig inledning på inlägget. Det var inte meningen då veckan som gått varit helt underbar men det är nog helt så att jag är rätt sliten. Jag ligger efter i bloggandet och ska återkomma lite mer om allt men vi tar torsdagskvällen först. För vi valde att bjuda in släkten till den 2.e november, alltså mitt mellan de riktiga dagarna. Kanske det är så det får bli framöver?

Vår familj och släkt är utspridd över östra och västra kusten och när alla var bjudna så slutade det med att vi skulle bli 14 pers runt bordet. Vi ville ha en härlig middag och för att göra det enkelt för oss och uppskattat av alla så valde vi spaghetti bolognese. En rätt det går att göra till många utan att det skapar bombnedslag i köket en vardag.

Extrabord fälldes upp och mängder av mässingsljusstakar. Ingen avancerad dukning utan bara fint och med fokus på att alla skulle få plats och kunna prata med varann.

Jag bad de två äldsta barnen göra namnlappar och placera ut alla. “Se till att blanda barn och vuxna”, var mitt enda krav. Visst är barnbord jättebra och ibland det som barnen får bäst middag av men när det är släkt och familj så har jag en önskan av att generationer möts, får relationer till varann. Och det blev precis så denna kväll, vilket gjorde att mitt hjärta växte.

Jag kom över ett parti av Blå blomst på auktion vilket gör att jag har 15 mattallrikar i samma serie. En mycket tillfredsställande känsla att kunna duka upp med enhetligt porslin.

Hello vin. Som sagt.

De tända ljusens tid är här.

Bubbel för både stora och små.

Snabba enkla snacks: grönsakssticks och vickningschips med två sorters dipp: ört & vitlök samt färskost & sweet chili.

Makens ångkokade bolognese satt som en smäck.

Jag satt på änden av bordet och bara mös av denna bild jag hade framför mig. Familj runt ett bord där samtalen och skratten studsade. Jag har nog aldrig känt mig så rik som då. Ta allt jag äger och har men detta är det mest värdefulla och det jag kan slåss till döden för. Det man inte kan ta på – banden mellan oss.

Du vet att jag älskar genvägar och här tog vi hjälp av proffsen. Så gott och rätt.

Sonen har gjort ett tre-i-rad i slöjden och klassiker är alltid klassiker.

Sedan var det present- och kramutdelning. Två mycket nöjda födelsedagsbarn och två tacksamma föräldrar somnade snabbt. Men för att ladda om för 13-årsfirandet dagen efter då…

Comments (1)

  • Så mysigt och fint! Känner samma för min släkt och nu min mans! Ännu större familj! Ger framtidshopp om värld i fred, frid & frihet. Kärleken är störst! Peace & love! ☮️🌸💟

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.