Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

6 november, 2023

Mina bästa tips för novent

De bästa tipsen för novent, det är något jag fick frågan om att dela med mig av och jag ser på bloggens statistik att just inlägget Vad är novent? är just nu mitt mest populära inlägg från Google. Så så klart kommer här ett inlägg med tipsen samlade.

När detta inlägg postas så är jag redan i tv-studion på SVT och ska för första gången gästa Morgonstudion. Jag har ju varit frekvent hos 4.an så detta ska bli riktigt kul. Klockan 06:50 tror jag det var sagt att jag skulle vara med.

Novent – bara för dig

Jaha med vad är novent då? Jo det har jag skrivit ett helt inlägg som sagt samt haft med egna Novent-kapitel i båda mina böcker: Vardagsvackert & festfyrverkeri och Julprassel & decembermys. En tid som tagit plats i våra klandrar på riktigt.

Julen handlar mycket om att träffa nära och kära, resa långt för att träffa släkten samt att hela december är fyllt med äta julbord med kollegor, adventsfikor, glöggmys, skolavslutningar, aktivitetsuppvisningar. Det är ett himla sjå att hinna allt och samtidigt hinna njuta av denna fina tid. 

Då kom novent som en lisa för själen där du kan göra allt du egentligen vill i december men inte hinner pga ovan. I november kan du få ha din mysigaste tid, bara för dig själv.

Mina bästa tips för novent

Sjuarmad med singelarmar

Nu tänds det ljus och inte bara av myset och utan även med tankar på att spara el. Men mest myset. Jag måste bara börja med den bild och tips som kanske jag blivit lite synonym med – när jag ställde sju ljusstakar på rad som en klassisk sjuarmad ljusstake. Se mer om den HÄR. Den blev så poppis och hamnade på framsidan av min första bok.

 

Sätt musik på novent

Ingen period under året kan stå utan en musiklista! För mig är verkligen musik en av de saker som sätter stämningen på den period vi är i. Och så klart har jag en lista för novent. Den är så bra att ha i bakgrunden nu. HÄR är den och jag spelar den på repeat.

 

Varma kaneläpplen gör gott för själen

Om du har en öppen brasa i ditt hem så gissar jag att den börjar användas nu. Gör knyten med äpplen, se HÄR och lägg där i glöden så får du garanterat en mysig november. Och så klart går de att göra minst lika bra i ugn. Sätt på en brasvideo på mobilskärmen så får du hela paketet.

 

Rosta kastanjer

Jag kan inte nog beskriva hur gott och mysigt det är med att rosta kastanjer i ugn. Om du inte gjort det så bara måste du. Och glöm för allt i världen inte smöret sen. Läs mer HÄR.

 

Afternoon tea värmande för kropp & själ

Detta är tiden då man gärna ses hemma med en gryta puttrande på spisen och ett glas rött i handen om kvällarna men kanske man inte orkar ha sällskap sent? Omställningen från sommartid till normaltid tar på sömnklockan så här i början (talar av personliga själ) så då kanske en eftermiddag kan passa bättre för socialt umgänge? Ta då en afternoon tea! Kolla in mina tips HÄR.

 

Pepparkaka för alla dagar

Visst får man äta pepparkakor alla dagar på året? Kan tycka att det faktiskt just är en sådan klassisk julsmak som ändå kan få finnas med på andra datum. Och då tänker jag så klart mest på den mjuka pepparkakan! Se mitt recept HÄR.

 

Varm cider istället för glögg

Så klart får man göra vad man vill, äta vad man vill men vissa saker är ju så förknippat med jul och det vill i alla fall inte jag förstår. Som glögg som brukar ligga som ett ständigt varmt os i hemmet vill jag vänta med till december. Då kan en varm ciderdrink var en perfekt novent-dryck, se mitt recept HÄR.

 

Noventgodis – finns det? Ja nu!

Så klart måste det finnas godis som är novent precis som till alla andra högtider. Juliga men ändå inte. HÄR har du mina favoriter.

 

Karamelliserade popcorn

Helt klart min favorit just nu. Inget är godare!!! Den perfekta kombinationen av salta snackas och sött godis. Testa DETTA nu!

 

Harry Potter genom november

Det är fjärde året vi nu kör alla Harry Potter-filmerna i november. Varje fredag (eller lördag – beror på schema så klart) tar vi en film i taget. Det är det ultimata noventmyset tycker jag och familjen. Och gärna då ihop med något gott från ovan nämnda lista.

 

Ja det var väl en diger lista ändå. Finns massa mer att säga om fårfällar, sköna tofflor och långa frukostar men nån stans måste jag hejda mig.

Comments (2)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.