Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

26 november, 2023

Hur frukosten kan bli som mysigast

Att jag älskar att göra frukost till alla i huset kanske inte gått dig förbi som följt genom åren. Det är väl en kombination av saker som gör detta. Först och främst så är jag morgonpigg så det liksom faller sig naturligt att jag är uppe före alla andra som verkar ha ärvt sin fars lite mer kvällspigga gener.

Sedan så är jag hungrig som en varg på morgonen så jag vill äta. Och äta extra mycket på helgerna då lunchen tenderar att försvinna bort i någon sorts eftermiddagsfika snarare.

Och sedan det tredje att jag har ett förflutet som frukostvärdinna på hotell. Efter att ha sett hur proffsen gör och förstått skillnad på upplägg och upplägg så är detta inte bara en måltid – det är en hobby.

Jag nästan förutsätter att du som läser min blogg delar alla mina intressen och gör samma sak men varför inte gå igenom de saker jag gör för att liksom få frukosten som allra mysigast. Jag har ju ändå korats till mästare i mys 🤣.

Hur frukosten kan bli som mysigast

Steg ett i detta morgonpigga hungriga nörderi är att inte snåla på krutet. Det ska bullas upp rejält. Kanske inte alla som kommer komma till ditt bord vill ha saltgurka och leverpastej men om du har det i kylen – fram med det. Det är den där buffékänsla som gör det.

Använd också många olika fat, skärbrädor och skålar för det ger också den där jobbade, ombonade känslan. Och gärna i olika material som trä, glas, porslin.

Det kanske goes without saying men så klart ska det vara levande ljus. Helst att rummet bara lyses upp av stearinljus. Hos oss i vårt funkishus med “ljus från alla håll” som byggmotto går det ju bra men kanske inte andra.

Olika typer av ljusstakar och höjder ger en mer bindande känsla, att det inte är för mycket raka led på ljusen.

Och värme från en tekanna är något alldeles speciellt. Nu i november så är det mer te än kaffe på helgmornar. Intressant hur det skiljer sig på årstid av vilken sorts koffein jag önskar.

Ta ut ur förpackningar. Skinkskivor, ostar, korvar – allt ser mer lockande ut utanför sin förpackning.

Grönsaker i massor. Har du barn som inte är pigga på grönsaker? Lägg fram ändå och vips så åkte det på en gurkskiva av bara farten nån gång. En smörgås med minsta lilla grönsak på ser absolut härligare ut och barn gör ju som vuxna gör och inte vad de säger, som det bekant heter.

Färskt. Allt som är färskt ger absolut en mysigare upplevelse. Att pressa sin egna juice är väl bland det härligaste?

Jag jobbade med ett företag som producerade drickor när jag var AD på reklambyrå och de önskade förflytta svenska folkets beteende från juice till bärsaft i sin frukostrutin. Det verkar inte ha hänt än… Och faktum är att vi helst äter olika middagar hela tiden men frukosten ska vara identisk månad efter månad. Intressant va?

Att plocka ut skinka och ost ur sina förpackningar är inte räckt science men att även skopa ut smörgåsfett och sylt till nya skålar/burkar gör stor skillnad. Ja, jag vet – detta är nörderi men det var ju det vi skulle prata om!

Brödkorg och toastställ. Ingen stor grej men gör stor skillnad. På studs har brödet blivit mer inbjudande och mysigt.

Tillhör du också gruppen som gillar frukostägg? Det är något väldigt ritualmässigt med att koka ägget, knäcka och äta. Det måste med på mysigare-frukost-listan.

Drottningen av fruksotmyset måsta vara det nybakade brödet. Och här vill jag slänga fram min metod jag använde väldigt frekvent när barnen var mindre: minsta möjliga motstånd. Det vill säga att man inte måste gå av på mitten av ansträngning för att få genom saker. Vill man ha nybakat kanske man inte måste börja med att mala mjölet utan det finns genvägar som bekant. Men dessa gifflar går inte av för hacken om man så säger.

Och som du vet gillar jag att prata om att alla sinnen ska få sig en dos och något vi har kvar är hörsel. På helgerna är det P4 på lördagar och P1 på söndagar. Lite mysigt med radio och det är verkligen lite betingat. “Den där melodin är barndom!” sa 14-årige sonen när han hörde jingeln till Godmorgon välden från P1. Kan inte annat än att känna att jag skapat bra starter för helgdagarna om det har satt sig så.

Ja, det var ett långt inlägg om en frukost men s är det när man är nörd…

Comments (1)

  • Var kan man få tag på de där magiska gifflarna, på bageri eller i frysdisk? Hursom fick de mig att börja längta till nästa helg och frukostfix😊

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.