Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

3 december, 2023

Vad är det bästa med julen?

Jag får ofta frågan om varför jag gillar julen så mycket. Det svar jag landar i är att alla sinnen får sig en fest under denna ljuvliga tid på året. Julmusik sprider stämning överallt, även i en kö i matbutiken, ljusslingor lyser upp den mörkaste tiden på året, ljusstakar och pappstjärnor glimrar fint i alla fönster. Nostalgiska smaker som man längtat efter hela året ger minnen vid första sippen av bubblig kall julmust. Varma kläder och mycket textilier i hemmet sveper in oss i julstämning.

Det som på en millisekund får mig att färdas bakåt i tiden, att hamna i föräldrahemmets funkiskök på 80-talet och som får hela mig att känna att »nu är det julafton« är doften av puttrande varm rödkål på spisen. Skalad clementin, söt glögg och nybakade pepparkakor i all ära men inget slår rödkålen, för det är bara på julafton den fyller hela köket med väldoft.

För mig är julen en magisk fest i två akter. Vi har december med en nedräkning och uppladdning där jag försöker att låta varje dag innehålla något extra. Pynta hemmet i glitter och ljus, pepparkaksbak på en tisdag efter skolan, adventsmys med vänner och kollegor, paketinslagning ensam i köket – allt detta är en del av den fest som julen bjuder på.

Akt två är själva julafton. Det viktigaste då är att vara tillsammans, få träffa nära och kära som det kanske har gått månader sedan jag såg sist. Som barn var det mina utflyttade äldre bröder som kom hem och fyllde huset. Då spelade det ingen roll hur mycket mat som stod på bordet eller hur pyntat det var – vi var tillsammans.

Julens magi, vad är det egentligen? Det finns det nog lika många svar på som det finns julgranskulor. Men det fina är att magin inte går att köpa eller ta på, det är en ovärderlig känsla som kan spridas av oss alla. En stund att ge. Oavsett om man är religiös eller ej är det en högtidlig tid att dela med andra.

Texten är tagen från min bok Vardagsvackert & festfyrverkeri.

Jul

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.