Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

3 december, 2023

Lucka nr 03 i Julstämningskalendern

När första ljuset brinner står julens dörr på glänt
och alla människor glädjas att fira få advent

Välkommen till lucka nummer 03 i min julstämningskalender. Alla luckor finner du HÄR. Men nu öppnar vi och ser vad dagen ska ge.

Dagens julberättelse

Man är väl aldrig så igång med nedräkningen till jul som när första ljuset tänds? För mig är det otroligt viktigt att gå på adventskonsert som du kan läsa i länken.

Dagens juliga göra

Saffransbullebak – frys in i småpåsar så att du kan tina några få åt gången.

Dagens julpyssel

Att torka apelsiner är verkligen ett härligt pyssel. Och glöm inte att de är goda i drinken också om du får nån skiva över

torka apelsiner

Dagens juliga smak av sött

När två kakor går ihop och skapar det åttonde underverket:  pepparkakscheescake

Jag har många tips till glöggmingel och jag hoppas några kan vara nya för dig att ta med dig.

Dagens juliga titta

Det finns en jullåt jag verkligen älskar som inte är jättekänd; Still, still, still. Den är så vacker och har gjorts i många versioner ser jag när jag letar på Youtube men jag vill helst höra den av en manskör då en tung basröst på slutet gör hela grejen. När jag hittade denna söta hemmafilmade video på en söt gubbkör (förlåt men lite så är det) var det perfekt. Det är som att vara där (obs rullatorn i gången). Så det blir både titta och lyssna…

Dagens juliga lyssna

Så klart får du även min adventslista på Spotify. Sätt dig tillrätta och njut av din egna adventskonsert. Nu med blundande ögon. Och ja Still still still är med där igen så du får höra den med riktigt bra inspelning.

Dagens tävling i reklam för Globen Lighting

UPPDATERING: tävlingen avslutad. Josefine gav en sådan utförlig fika-meny som fick mig suktad.

Jag har en sådan fin vinst att dela ut. En sjuarmad ljusstake, Noel, från Globen Lighting, värde 1745 kr. En nyhet jag såg på pressvisningarna för julen 2023 och jag föll verkligen för den både klassiska och moderna designen.

En adventsljusstake som kommer bli en klassiker skulle jag säga. Och kanske få lysa i fönstret både långt före och efter jul. Se även övriga lampor och belysning hos Globen Lighting

För att det ska vara en tävling behövs två delar: kunskap och utslagningsmoment. Skriv dina svar kommentarsfältet och ange din mejladress (som inte blir synlig för andra) i raden för det så kontaktar jag vinnaren.

1) Hur många armar har en klassisk elektrisk adventsljusstake?
2) Om du skulle bjuda på adventsfika – vad serverar du då?

Comments (22)

 • Den har sju armar.
  Jag tänker adventsfika utomhus runt ett fyrfat. Till de vuxna serveras glögg och Bornholmskex med kittost och fikonmarmelad. De yngre får göra sina egna S’mores (stora marshmallows som värms över elden och sedan läggs mellan choklad täckta grahamskex).

 • Sju armar. Serverar glögg, kaffe och julmust. Saffransbullar och din vackra pepparkakstårta som jag bjudit på tidigare. Den blir så fin med rosmarinkvistarna och de röda tranbären. Enkelt och gott!

 • Sju armar på ljusstaken!
  Jag bjuder på varm brieost med fikon, nötter & granatäpple samt pepparkakor med ädelost. Tillsamman med bästa vännerna blir det en bra start på jultiden.

 • Sjuarmad ljusstake. Bjuder gärna på glögg, pepparkakor, lussekatter och lite goda ostar och njuter av detta med mina barn och barnbarn.

 • Rosalie Ståhl Jung

  Hej! Den har sju armar.
  Jag bjuder på saffransbutterkaka med mandelmassa, kanelkladdkaka med fluff och mandelformar med hjortronsylt, grädde och marsipantomte. 🧑‍🎄

 • Sju!

  Jag bjuder på saffranssockerkaka med kokostosckatäcke, mjuk pepparkaka med mascarpone- och apelsinfyllning och helt vanliga pepparkakor (köpta, faktiskt)!

 • Wow! Älskar din julkalender! Den har verkligen all inspo man kan behöva! Det är nästan det första jag gör när jag går upp, att titta in i dagens lucka!

  Men till tävlingen!
  Adventsskaken ska ha 5 armar!

  Och vad jag bjuder på adventsfikat… En blandning av svenska och italienska klassiker då jag är från Italien! En favorit från Italien är små kakor som heter ricciarelli, som smakar mycket mandel, och tiramisukräm med pandoro! Från Sverige bjuder jag gärna på olika sorter fudge, som jag älskar att göra själv!

 • Charlotte Wenneberg

  7 st
  Hälsar välkommen med Holiday Mimosa.
  Glögg (med o utan alkohol) julmust o kaffe. Små grönkålspajer, fyllda dadlar o pepparkaksnittar med parmesan och flingsalt o clementiner. Utöver det hembakta pepparkakor o saffranshjärtan med mandelmassa samt olika sorters hemgjort godis: Rocky road, marshmallows med mandel o kokos, wienernougaten, trillingnöt o rischoklad.

 • Den har sju armar.

  Jag bjuder gärna på glögg, tunnbrödsnittar med lax, kex, fröknäcke, goda ostar, fikonmarmelad, mjuk pepparkaka eller saffranskaka och någon chokladbit.

  Tack för en härlig adventskalender!

 • En elektrisk adventsljusstake har sju armar.

  Jag skulle bjuda på en klassisk adventsfika med lussebullar och pepparkaka. Till de vuxna skulle det även finnas Stiltonost och fikonmarmelad till pepparkakorna och till barnen skulle det även finnas skumtomtar.

 • * 7 armar
  * jag skulle bjuda på glögg och pepparkakor ute runt eldkorgar och sedan gå in och äta en god paj eller en soppa med ett gott bröd och avsluta med lite clementiner och skumtomtar

 • Sju armar. Jag kommer bjuda på Moster Sveas filmjölkskaka (mjuk pepparkaka, från mammas moster…), Karins saffranskaka (gammalt recept från Dalarna, från veckotidning på 80- talet) och strösselkaka med lingon (mammas signum). Det är bästa starten på adventstid och får mig att minnas det som varit och hoppas på det som kommer.

 • 7 armar.
  Jag bjuder på glögg, julmust, kaffe, lussekatter, pepparkakor, skumtomtar (både vanliga och sådana dom varit i ugnen och blivit krispiga och sega) och någon god choklad 🎁
  🎅

 • Sju armar. Jag bjuder på egengjord “Dunderglögg” enligt GPs klassiska recept. Till det bjuds det på pepparkakor och saffransbiscotti med mandel.

 • 1. sju armar
  2. Det var länge sedan jag bjöd på adventsfika.. Fyllda lussebullar med mandelmassa, pepparkakor och jag har sett en kaka med kokos och saffran som jag skulle vilja testa.

 • 1. Sju armar. (Om du inte tänker på den andra klassiska som ser ut som ett uppochnervänt V, för då är det nog två)
  2. Alla gånger mandelmusslor! Med vispad grädde och sylt för de som vill. Jag är team vispgrädde medan andra i familjen vill njuta av mandelmusslorna som de är. Hembakade såklart.

 • 1. Den har sju armar!

  2. Jag ska ha adventbjudning till helgen, och då har jag tänkt bjuda på:
  Rågbröd med lax & senapskräm
  Getostkräm med dadlar & bacon
  Kavringsbitar med en krämig sill.

  Till middag blir det en saffransfisksoppa.

  Och till dessert blir det krossade pepparkakor som en botten, kardemumma mousse och en lingoncurd överst.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.