Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

24 januari, 2024

Klassisk cheesecake med hjärtan av jordgubbar

En klassisk cheesecake är svår att inte gilla skulle jag säga. Ett sådant där bakverk som går hem i de flesta läger. Och kanske även i alla lägen? Så varför inte baka en klassisk cheesecake till alla hjärtansdag där söta (!) jordgubbar blir till hjärtan för att sätta stämningen.

Den tar sin lilla tid att baka så var beredd på att du ska förbereda den redan den 13.e februari men du vet ju vad dom säger; den som väntar på något gott…

Klassisk cheesecake med hjärtan av jordgubbar

Botten 
3oo g digestivekex
175 g smör

Fyllning 
800 g färskost
5 st ägg
3 dl socker
2 tsk vaniljsocker
2 msk mjöl
2 msk pressad citron

Täcke 
2 dl creme fraiche
1/2 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
Jordgubbar

Gör kakbotten så här: Sätt på ugnen på 175° och smält smör i en kastrull. Smula digestivekex rejält, gärna i en matberedare och blanda smulet med det smälta smöret. 

Häll över i en bakform med löstagbar kant. Tryck och platta nu till  kaksmulet i formen. Tryck ut allt så det går upp högt på kanterna.  

Grädda mitt i ugnen i 10 minuter. 

Gör fyllningen så här: Vispa ihop färskost, vaniljsocker och socker med elvisp. Vispa även i citronjuice.  

Knäck i ett ägg i  taget som vispas in på lägsta nivån på elvispen. Häll sedan, under vispning, i mjöl. 

Häll över smeten i den nygräddade kakbotten och sänk ugnstempen till 150 grader och grädda i 1 timma.  

Låt stelna i rumstemp ytterligare 1 timma.

 Täcke: Blanda creme fraiche, socker och vaniljsocker till jämn smet och bred på kakan.  

Ställ nu kakan i kylen och låt stå över natten. Precis innan servering: dela jordgubbarna på mitten, på längden. Skär bort ett litet V mitt på den breda sidan, upptill, så ett hjärta bildas. Runda ev till för mer hjärtform.

Önskar du tips & recept på goda bakverk till alla hjärtans dag? Då kommer det här:
Gör egen kexchoklad formad till ett hjärta
Små syltkakor med sylthjärtan
Kärleksbrev av smördeg och fyllda med sylt
Kärleksmums – så klart!
Med hjärtform bakar du gott, som falska wienerbröd

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.