Hej och gott slut. Årets sista dag och vi befinner oss i Skåne för att fira nyår.
Igår satte vi oss i bilen och åkte genom ett mycket fuktigt och grönt Sverige. Sällan jag åker genom landet så här års och det slog mig hur grönt det är. Snön och frosten lyser verkligen med sin frånvaro.
Vackraste vägen vid Vättern. Det är varje gång en sådan upplevelse att se dessa vyer svischa förbi. Lyssnade på Vinter i P1 med Olof Wretling och Malin Persson Giolito. Båda var fantastiska.
Kom fram till kvällen och hade en lilljul med gänget här, grönkålssoppa, paketutdelning och julgodis i massor för att sedan det hela med filmen Mordet på Orientexpressen. Helt underbar kväll.
Sovmorgon idag och en vända för inköp av godsaker till kvällen.
Nej ingen hummer till oss men det ser ju så festligt ut.
Så inspirerad till att testa: Västerbottenpanacotta. Annan gång.
Vi satsade på räkor i massor. Alltid rätt och gott.
Sedan ut för frisk luft och en promenad för att få i sig lite dagsljus och ladda om.
Skåne är V-streck av gäss för mig.
Roligt hur dottern får upp ett minne i sin mobil och sist vi gick denna väg var det högsommar och 27 grader varmt. Älska årstider.
Så underbara färger och stämning.
En gruppbild lyckades fångas.
Fånga dagen. I mobilen.
Nu har jag tagit på mig silverklänningen och smink men håret är blött. Ska fixa frissan och börja laga snittar till middagen. Blir mycket från havet och vad jag anar så dricks det champagne rakt igenom. Det är nyår det.
Innan jul hade vi en kväll hemma med vänner efter att vi hade varit på stan på julbord vid lunchtid. Det gjorde att vi inte direkt var hungriga så kvällen fick formas på något annat sätt en det klassiska middagsupplägget.
Maken var sugen på att testa att göra ”riktiga” drinkar och letat upp de 6 grunddrinkarna. Lite oklart med faktan och källhänvisning här men han hade letat upp och gjort en gullig utskrift. Samlat på sig flaskor, blanddrickor, glas och allt vad det var. En äkta Tom Cruise. Man måste bara älska initiativet.
Tyvärr har vi inte färgskrivare hemma så utskrifterna blev inte så roliga kanske men A for effort eller hur?!
Om nu maken satsade på drinkarna gjorde jag mitt i att skapa julmys. Det är ett tips om man inte fått till det i pyntväg – bjud över vänner så man liksom får ändan ur och börjar hänga upp saker och skapa stämning.
Ja tända ljus och brasa kommer man långt med också.
Perfekt att få i ordning för julen då. Nu är det fullsmockat med pynt å andra sidan.
Sen var det då kemilektion med alla möjliga olika vätskor. Ska genast erkänna att jag är mer åt det där sliskiga drink-hållet ändå. Många av de klassiker som var med på listan var liksom för råa för min smak. En Cosmopolitan funkar dock alltid bra.
Och vad äter man efter att ha ätit ett helt julbord? Korv med bröd tyckte vi.
Och del två i kvällen var då spelmaraton. Jag samlar tydligen på spel då jag har en enorm mängd i bokhyllan. Jag har skrivit om det tidigare, bla HÄR, men jag mår så bra av att samla nära och kära runt ett bord och sätta igång med något tillsammans.
Jo ja, jag kidnappar helt klart alla vänner i detta men jag vågar nog tro att de får en kul stund i det hela, ha ha.
Det blev både svidande förluster och lyckliga vinster. Som sig bör.
Nu får vi se om detta görs om nästa år, då är vi på god väg att det blir en tradition… Får se.
Nu har jag pratat flera gånger om detta med att sprida ut julmaten över flera dagar istället för att ha allt samlat på julafton utan att riktigt få ner det i ett inlägg. Vad pratar jag om då? Jo att olika middagar runt jul blir fyllda av julmat men då med fokus på de olika turerna fördelat på olika dagar. Du kan läsa om de klassiska turerna på julbordet HÄR.
Visst är det helt underbart att kliva fram till ett dignande lockande julbord med alla favoriträtter och julklassiker trängs med varandra men kan du verkligen smaka träden för hela skogen?
Jag älskar sill och den första turen med sill och strömming (även om det sistnämnda lyser med frånvaro på just min tallrik) brukar vara den bästa. Dels av av anledningen att det är det jag verkligen gillar men också att när nästa tur och de fem ytterligare kommande efter helt klart får slåss om både plats i magen och om uppmärksamheten. De där helt fantastiska revbensspjällen jag också älskar lockar inte lika mycket som den första senapssillsbiten.
Men julen är ju faktiskt inte bara en dag utan flera, så varför då inte fördela alla de goda maträtterna på flera dagar?
Detta har vi testat några år i liten tappning men i år faktiskt kört fullt ut. Och jag ger mitt experiment 10/10 imdb, två tummar upp och 5 getingar. Varje middag har varit ren och skär matglädje. Dels för att man kan fokusera på att laga några färre rätter vid varje tillfälle samt att smakerna kan njutas av lite längre och mer.
Da’n före da’n före dopparedagen hade vi sill och lax. Fullt ut på flera olika sorters sill för det just skulle få plats både på bordet och i magen.
Uppesittarkvällen är det alltid soppa så den blev lite av en parantes ska erkännas.
Julafton tog vi ett rejält sidospår från den klassiska julmaten, i Sverige dvs. Vi hade kalkonmiddag med tillbehör inspirerade av det brittiska julbordet. Se julafton HÄR.
Juldagen gav en helt fantastisk middag med egenrullade köttbullar, prinskorvar, revbenspjäll, paté, rödkål, krispig julsallad.
Så vad blir det då idag, denna annandag? Det blir lite av varje för rester har vi kvar men jag skulle tro att det avslutas med en finfin ostbricka som ju också är en av de klassiska turerna på julbordet. Tur man är en hungrig själ…
Efter den sköna morgonen, läs HÄR, så var vi igång för att ta emot min sida av släkten med mamma, tre bröder med fruar och 6 brorsbarn. En mycket efterlängtad drös släktingar som det faktiskt är hela 5 år sedan vi firade med, allihop. Så äntligen är det dags och jag tackar min lyckliga stjärna att vi hållt oss friska. Det är nästan otroligt att vi alla kunde. Så otroligt tacksam över det.
Så klart ett litet rådjur utanför fönstret gjorde ett julbesök.
Bordet i vardagsrummet redo för glögg och mammas saffranskaka.
Jo just det, innan jag rullar vidare så kanske det är på sin plats att säga att vi hela familjen har knytis. Alla familjer bidrar med allt. Hela kvällen och all mat och dryck är planerad och fördelad mellan oss. Det gör det så mycket både roligare och enklare.
Jag går så klart loss på dukningen och röda anemoner är ett måste. De enda blommorna jag behöver på mitt matbord.
Jag lyckades ta bild på mig själv i farten när jag insåg att jag inte gjort det där man ska göra – lägga ut på sociala medier. Blev ju en toppen bild. Not, ha ha.
Här är de! Och mammas lysande vita kofta är ju bara helt sanslös. Så snygg. Eller vad man nu ska säga…
Kusiner! Som de längtat efter varann. Pandemi och utomlandsresor har gjort att de inte setts på så länge. Men att det tar ungefär en millisekund för dem att falla i varandras armar och köra på som om de sågs dagen innan gör mitt hjärta sprängfyllt och ögonen tåras. Kan inte önska mig något finare än detta till jul.
Du som inte träffat min mor får här ett stycke bevis på hur bra hon är. Dessa schabloner har jag sett henne använda sedan 80-talet och jösses vad jag kände att det minsann skulle passa även 2022. Guld ju!
Mormor med barnbarn. 86 och 12 år men som om de är jämngamla i bus och skratt.
Godisbordet är redo det med.
Med glögg och kaka i magen var det Kalle Anka och hans vänner. Tänk att man sett det där programmet varje år i hela sitt liv… Börjar inte den där fågeln i djungeln kännas rätt onödig…?
Sedan då vår nya, eller det är ju nu några år faktiskt, med en tur ut i trädgården för en varm kopp buljong och min svägerskas fantastiska polska piroger.
Veganer i sällskapet så maken gjorde en helt underbar vegansk buljong som var otroligt mustig. Ska se om jag kan dra ur honom receptet.
Kallt och frostigt. Skönt att vända in i gen.
Nu möblerades det om så ett riktigt långbord kunde dukas upp. Och jag hade då mina jultallrikar som bordsplacering. Man får leta upp sin tallrik, dvs leta upp sitt år. Den enda tallrik jag inte lyckats fånga är dotterns från 2010 för den, av nån anledning, kostar mellan 3-4000 kr. Helt orimligt ju. Hon är helt ok med att få ett annat år och kanske inte riktigt ens bryr sig, ha ha.
När jag å maken köpte huset så var en av drömmarna att just fylla det med familj och vänner. Ofta. Det känns om om vi fått vår dröm uppfylld gång efter annan.
Vi har haft många olika julmiddagar med olika teman. Det blev kalkon i år med alla möjliga både klassiska och nya tillbehör.
Social media versus…
… real life!
Brorsan smygåt lite av godisbordet och som den barnslige person jag är så såg jag att han hade skapat Groover ju! Du vet han med falsettröst i Mupparna.
Paketutdelning till och från mormor/farmor.
Jag har haft bevakning på tradera i evigheter på ett schackspel till maken och för några veckor vann jag en budgivning. Perfekt julklapp visade det sig till både liten och stor. Spelet gick varmt hela kvällen.
De två äldsta brorsönerna fick fria händer i att vara tomte i år. Jösses jag skratt så jag grät. Inte visste jag att tomten kommer från Torsås och har en bred småländska. Men nu vet jag!
Paketleken är en sådan vinnare varje gång. Bästa sättet att ge gåvor egentligen.
Någon, gissa vem, fick jackpott!
Innan vi tittade på Karl Bertil Jonssons julsaga spelade sonen musiken från filmen. Inte ett öga torrt. Pappa, som var så saknad men med oss i allt hade garanter svimmat av lycka att se sin dotterson spela en av hans favoriter. Detta var beyond fint.
Mandelmusslor är bästa efterrätten på jul tycker jag. Tur resten av familjen tycker samma lika.
Sedan var det fullt ös med spel och skoj. De sista gick strax efter 02 och jag behövde inte övertalas att gå och lägga mig. Så otroligt glad över denna dag och möjlighet att ses. Att alla kunde, att alla var friska och ville fira ihop. Min största lycka i livet.
Nu vankas det juldagsmiddag snart med lilla familjen. Och idag äter vi då köttbullar, korv, revbensspjäll, rödkål och grönkål… ja de där andra delarna av det klassiska julbordet. Sillen tog vi i onsdags. Delar upp det som sagt. Eller har jag sagt det? Annars får jag skriva inlägg om det.
God fortsättning på julen kära du! Jag hoppas din jul och helg har varit fin så här långt. Idag har vi tagit det lugnt så att det nästan varit olagligt segt. Bytte från pyjamas kl kvart över tre idag så slappt är väl ordet jag letar efter.
Men jag har nu efter att städat undan gårdagen och julaftonens firande satt mig med bilderna från dagen och ska försöka få ner några av dem här. Att minnas och värmas med framöver.
Vi har en given tradition på julaftonsmorgon med att de vuxna tassar upp i ottan och förbereder frukosten, tänder endast levande ljus (och slingor) och sedan väcker övriga familjemedlemmar med musiken Juloriatoriet på högsta volym.
Nu hade vi så gott om tid kvällen innan så allt var dukat vilket gjorde att det gick ganska fort att få fram. Vilket var perfekt för denna tradition bygger på att frukosten intas innan solen går upp.
Bordet med glögglas till släkten senare hade jag också förberett. Påminn mig de år jag stressar att jag minsann faktiskt haft jular som varit lugna och jag kunnat förbereda. Knappt jag tror det själv.
Grenen med röda nypon har torkat sedan länge men är så vacker och perfekt till jul då grenen också blivit röd. Och röda stearinljus är ju så fint det med.
Tänk, tomten kom även denna gång ner genom skorstenen. Men – kommer han komma en andra gång i kväll med…?
Dukat och klart.
Detta år hade jag köpt en ny takkrona för levande ljus. Älskar vår Kvist men den är inte så julig på samma sätt som denna.
Tror jag nämnt det förut men julskinkan är mer en detalj som finns med hela december än kanske på julaftonskvällen till middag.
Detta är vår 6.e skinka för i år. Och den saftigaste av dem alla. Phu, det var ju vältajmat.
Jag brukar baka någon sorts saffransbröd till frukosten men det hanns det inte med. Tur då det finns butiker som gör sånt. Saffransmunkar var ju toppen.
Att bara ha levande ljus sätter verkligen en sådan fin stämning till ett rum.
Och där så började ljuset anas så nu är det helt klart dags att väcka familjen.
Kvällen innan hade jag satt upp slingor i trädgården för vi har vår tradition med buljong ute innan middagen.
Samling vid bordet och låt julaftonen börja.
Strumpinnehåll.
Helt fantastiskt, vi åt upp och var klara precis när solen letade sig fram.
Och vilken dag som lös därutanför.
Julkatt nummer ett.
Julkatt nummer två.
Vi har lagt ner nästan all paketutdelning i min stora familj. Vi är 18 personer (vi är 4 syskon med mamma) så att ge varann julklappar blir ju en helt galen historia på så många sätt. Detta gör att alla familjer delar ut sin klappar innan vi ses men har en lite utdelning till/från farmor/mormor på kvällen
Vår lilla familj hade den mysigaste och lugnaste utdelningen någonsin nu när barnen blivit större. De två stora hade till och med rimmat på alla sina klappar. Så mysigt.
Sedan var det bara att klä på sig och sätta igång med förberedelserna för att släkten skulle drälla in. Akt ett avklarad och nu redo för allt två. Återkommer med den strax.
Det är julafton! GOD JUL kära du som tittar in hos mig!
Just nu så håller vi på som bäst och dricker varm choklad, mumsar skinkmacka och öppna våra strumpor. Som du förstår är detta inlägg förinställt och fyllt av bits and pieces från gårdagen.
Sönerna hade lovat att hjälpa till att slå in julkolorna så det gjorde de så snällt så fort de vaknade. Och med det var hela julpreppen igång kan man säga.
Slänger in lite bilder så de läggs till arkivet och minneslådan.
Godisgranen skulle kläs. Tror det är fjärde året jag har godisgran och med det så inser jag att dt helt klart blivit en tradition och barnen förväntar sig en. Men klä den – det få de göra.
Den riktiga granen i år är så stor och maffig. och så hög så vi var tvungna att ropa på största bocken Lyth för att sätta stjärnan i topp.
Nu har vi jul i vårt hus.
Lite här och var sitter julen. I dofter och färger.
Så klart åker julstrumporna fram som jag gjort. De som är mig så kära. Men bisarrt att de används ca 12 timmar per år, ha ha.
Köket har fått sitt det med. Mest i form av växter och blommor men kanske de ändå är mina favoriter att pynta med?
Och ett fång clementin. Det är väl pynt det med?
Kylskåpet har pyntats det med. Jo det kan man,
Och sedan var det då ett himla fejade och fixande med maten. i år blir det kalkonmiddag och här ligger den och marinerar sig. Detta kommer bli toppen.
Jag önskar dig en riktigt god jul så hörs och syns vi. Med julkulor, knäck och julmust i magen.
Redan är det den 23.e december, da’n före dopparedagen. Slurp sa tiden och nu är det jul. Så fantastiskt.
Den här dagen blev det som vanligt ett bakande och korvstoppande, ett fejande och putsande, ett stöpande…. nä inte riktigt va? Men du som kan din Karl Bertil vet att det där är en strof från sagan. Men det har varit ett fixande i alla fall. Vi blir ju hela 18 personer här hemma imorgon så det tar ju sin lilla tid att ordna för.
Men nu nyss avslutade vi vår middag och som sig bör har vi soppa på menyn. I år valde dottern soppa och det blev svampsoppa.
Nu sitter jag på övervåningen vid datorn, maken i köket och slår in paket och barnen i källaren och ser filmen Claus. Snart sitter i nog alla där i tv-soffan och myser.
Men nån gång vid midnatt kommer någon (gissa vem) fylla strumporna som redan ligger vid spisen och väntar.
Önskar er alla som tittar in en fin jul, helg och ledig dagar så hörs vi snart igen.
Det blev julklappar inslagna i tårtpapper och stuvbitar i år! Ja i alla fall några av klapparna är faktiskt redan inslagna – jag brukar ju sitta i sista minuten natten till dopparedagen annars. Men jag fick feeling idag och drog igång det hela.
Jag har samlat på mig väldans massa tårtpapper genom åren och nu så kom det till användning. På paketen!
På röda silkespapper och med röda band blev det väldigt juligt tycker jag.
Jag vill ju lacka mina paket men silkespapper är inte det bästa att lacka på då man måste liksom trycka bort den smälta lacken (se mina lacktips HÄR) och då rivs silkespappret väldigt lätt. Då löste jag det genom att sätta lack på baksidan av adresslappen. Blir ju inte som det är tänkt att liksom försegla paketet men funkar ändå. Hellre det än inget!
Så rött och juligt det blev ser jag nu.
Men sedan har jag även påsar i inslagningen. Samma sak där – jag har samlat en massa stuvbitar och lät faktiskt lämna in dem till den lokala kemtvätten/sömmerskan och fick så fina påsar.
Jag har egna påsar sedan tidigare, HÄR och sedan ett gäng juliga örngott och kuddfodral jag också tänker ha som påsar och inslagningar.
Oj vad jag bara tokälskar denna brungyllene sammet. Så himla vacker och med rött band ser det väldigt lyxigt ut.
Ja, det blev rätt lyxigt med tårtpappret också nu när jag tänker på det. fast det ju inte är det minsta avancerat eller påkostat. Precis som det ska vara.
Jag har så många inlägg här på bloggen med paketinslagningar och speciellt för inslagningar till jul. Klicka HÄR så kommer du till flera att kolla på.
Nu är vi för sjutton mitt i julveckan och de är ju knappt att jag fattat det. Igår vid middagen var barnen både mycket upprörda och oroliga över att vi inte satt igång ”med allt man ska fixa” till jul. Och då slog det mig att jag inte alls känner en stress. Vet inte om det är för att vi har haft så många jular nu i huset här så jag vet att det kommer bli alla tiders (även om vi inte bakar och lagar allt man ”ska göra”) eller om det är så att jag haft så mycket på jobbfronten att jag inte hunnit stressa upp mig eller ens skriva to-do-listor.
Jag slänger upp lite från mobilen för att på något sätt summera det som hänt och händer.
Snön var här, tog oss på sängen och det var skitkallt rent ut sagt. Det var 16.1 grader i köket en av dagarna. Jisses alltså.
Nu är snön och kylan borta igen och det är med stor oro hur vi nu kollar apparna varje dag – blir det en vit jul. Tveksamt va???
Jag varvar timmar framför datorn med att pyssla/baka/laga och fotografera. Det är så kul med variationen i mina dagar. Och sällskap har jag av mina två pälsklingar.
Jag har inte hunnit julmys, julpyssla eller julbak med barnen som jag hade hoppats eller som de önskat eller. Här kom dottern med en tallrik till mig när jag jobbade vid datorn. Jag hoppas idag eller i alla fall halva dagen imorgon avsluta jobbet och kunna ta jullov.
Det som tagit tid är så klart min nästa bok. Det ska ändras texter, läggas till texter, justeras rubriker, flyttas bilder och allt vad det är. Varje sak tar så mycket längre tid än vad man tror. Här är jag och formgivare Annika på väg in till repron som ska göra alla, över 500, bilder snygga i tryck.
Som sagt; över 500 bilder ger så klart ett himla tungt arbetsdokument och ett himla pill. Jag är både glad och orolig. Kommer det bli bra? Kommer ni gilla booken? Jag är så förvirrad, rädd och osäker just nu. Förra månaden var jag så säker och odelat glad.
Något som också tar massa energi och tid är att bloggens design ska äntligen uppdateras. Jag har önskat det väldigt länge och våras så startade detta projekt. Det har darrigt ut på tiden och ska nu sjösättas. Mitt i allt annat kaos. Inte helt optimalt. Jag är rädd för en massa barnsjukdomar och att bloggen då blir typ tom och nedsläckt när alla som gör detta åt mig är julovslediga. Jag hoppas så att det blir bra och att du som läser min blogg kommer tycka att den är ännu bättre. Så nervöst!
Suddig bild men så är det när jag ska försöka julshoppandet mellan möten och uppdrag. Att det är jul mitt i lämning av boken gör mig så stressad.
Tur då man har grannar som bjuder på glögg så att jag kan försvinna bort en stund och faktiskt släppa tankarna för en stund.
Detta var jultröjans dag och så klart tog jag då min blinkande jultröja.
Jag försöker få in så mycket julmys jag kan när det ges tillfälle. Klämmer julfilmer på löpande band med barnen. Här var det Love Actually som var första gången dottern såg.
Vissa år går jag på flera julbord ute på stan, blir bjuden för något jobb eller att vi samlas vänner och gör en dag utav det. Detta år blev det ett. Jag återkommer med mer från det.
Släktkalas har vi också hunnit med. Knytkalas med makens fars sida av släkten. Alla mycket duktiga på att alla upp så det var ingen som gick hungrig från detta bord.
Och igår var jag hos RixFM och gav mina sista-minuten-tips för jul. Lyssna gärna HÄR.
Ja det var lite från dagarna som varit och nu kör vi på va??
Om det är något man vill unna sig i jultid och under vinterhalvåret så är det varm dryck. och om man är på det humöret så är det dessutom trevligt att spetsa drycken.
Jag har två favoritdrinkar när det kommer till varma drinkar. Det är två riktiga klassiker och jag undrar när jag nu ser på bilderna, om det är så att det är grädden som är den gemensamma nämnaren här. Att det är grädden jag egentligen vill åt…
Det ska jag låta vara osagt och istället direkt hoppa på recepten till dig.
2 varma juldrinkar – Irish coffee & Lumumba
Detta är värme för både kropp och själ. Och något man sippar på länge länge.
Gör så här: Vispa grädde lätt och koka kaffe. Lägg socker i botten på glaset och häll i kaffet, rör så sockret löser upp. Häll i whiskey, och lägg en sked precis ovanför kaffeytan. Lägg över grädden på skeden så den hamnar ovanpå den varma drycken. Servera med lång sked eller sugrör.
Gör så här: Vispa grädden lätt. Värm mjölk i kastrull och blanda i kakao och socker, sockret ska smälta. Smaka av och tillsätt ev mer kakao eller socker. Blanda ner cognac i den varma chokladen och häll sedan över i glas. Klicka över grädden och riv choklad på toppen.
Om du inte är så pigg på detta med grädde och stark bränd sprit kanske DENNA varma ciderdrink kan vara något för dig istället.