Grönt är skönt & naturtroget även i ditt kök

Detta inlägg innehåller adlinks.

Jag kommer njuta av vintern men så klart är det härligt att drömma om den grönskande våren och visst kan man få börja hemma i köket? Tipsar här om lite härligheter jag sett i webbutikerna. Länkar under bilden.

Och trenden är tydlig – det ska vara naturtrogna former i porslin – kronärtskockor, kålblad, groda… De vackra kålfaten är våren 2019 hetaste produkt helt klart. Fina att servera ur eller bara ha framme. Och att äta mer grönt är bra får både kropp och miljön. Ja grönt är verkligen skönt denna vår.

Kålblad – stort fat, Kålblad – mindre skål, Kanna – grönt glas, Grön fisk – glasfat,  Små kronärtskockor – salt och peppar, Kronärtskocka – burk, 2 st kökshanddukar med tryck, Groda – magnet, 2-pack disktrasa,  Kokbok – frukost, Kokbok – vegetarisk,  2-pack kaffekopp,  Förvaringsburk – glas, Kronärtskocka – skål.

Karamelliserade popcorn – supersnabba godiset alla gillar

Karamelliserade popcorn tar det här med snacks till helt nya höjder. Jag bara älskar salta snacks och popcorn tillhör favoriterna speciellt när de är smaksatta som jag skrivit om tidigare.

Idag är det internationella popcorndagen och det måste vi ju fira. och med det ville vi göra riktigt goda och smarriga popcorn.

julmarknad vi var på nu i december fick vi smaka på karamelliserade popcorn och vi hade med en gång fått en ny snacksfavorit. Killen bakom disken berättade hur man gjorde och enklare väg till smakhimlen går ju knappast att finna.

karamelliserade popcorn

Karamelliserade popcorn

Jag älskar när salt och sött möts så jag saltar mina popcorn med lite flingsalt innan jag häller på karamellsåsen men det är en smaksak.

Ingredienser:
1 dl poppade popcorn
1 msk smör
1 msk rapsolja
2-3 nypor flingsalt

2 dl socker
100 g smör

Gör så här: Klicka i smör, häll i olja och lägg några få korn i en kastrull med lock. Hetta upp och när de få kornen poppat hälls resten av popcornen där i. Sänk till medeltemperatur när kornen börja poppa och skaka kastrullen då och då så kornen kommer ner till botten. När det går nån sekund mellan poppen stängs plattan av och häll över i en stor skål. Smula några nypor flingsalt över popcornen och rör om.

Häll i socker i en vid kastrull och smält till en brun seg vätska. Dela smöret i mindre bitar och lägg i kastrullen med det smälta smöret. Rör in smöret i sockret så det blir en jämn smet.

Häll kvickt över den heta karamellsåsen  på de poppade och salt popcornen och rör runt. Se till att sockersmeten fördelas jämnt över popcornen och var aktsam på att det är riktigt varmt.

Lägg över på en plåt med bakplåtspapper och sära på popcornen så de inte klumpar ihop sig.

Häll upp serveringsskål eller gör pappersstrutar till var och en. Riktigt festligt!

Det som ser ut som klumpar här är luftbubblor. Smeten är så varm så den kokar och bubblar medan jag hällde upp.

Det är inte svårt att be om hjälp när det handlar om goa grejer, ha ha!

Så sjukt gott. Och jag bara älskar det lita salta ihop med det riktigt söta och och aningens brända sockret. Som om knäck har gift sig med en påse popcorn.

Pappersstrutarna gjorde jag av gamla tapetprover. Ett A4 delade jag på mitten till två rektanglar och snurrade ihop. Fäste ihop med en häftklammer. Så smidigt och kalasigt.

Och då vi mindes de från julmarknaden och hoppades att få uppleva dem igen blev vi inte missnöjda. Tvärt om för dessa med lite salt blev ännu godare.

”Detta var inte sista gången vi gjorde sådana här!” sa sonen. Jag kan bara hålla med!

Duka upp för vardagen! Välkommen till mitt bord

Duka upp för vardagen! är ett inlägg i samarbete med Cervera

Nu är vi igång eller hur? Vardagen är ett faktum och vi går mot ljusare tider. Så skönt att vara tillbaka i den verkliga verkligheten för jag ska erkänna att jag älskar vardagen.

Men lika mycket som jag älskar vardagen så älskar jag att göra den festlig. Det är just det som är tjusningen – att varje dag ska fyllas med något upplyftande och att man inte ska behöva måndag till torsdag av grått för att ta fram regnbågen fredag eftermiddag och stoppa undan den någon gång söndagkväll och återgå till grått.

Och bli inte alldeles nipprig nu och tro att det ska vara ostron och bubbel 7 dagar i veckan, nej nej. Det handlar om att bara få till något litet som gör dagen minnesvärd. Du kan duka fint utan att duka under av ansträngningen, ha ha!

Tillsammans med Cervera ska jag tipsa om saker som kan få en tisdagsmiddagens dukning att bli lite festligare utan att egentligen lägga ner mer tid.

Tips för vardagsdukningen

Först och främst: duka bordet! Lätt att i stressen-att-få fram-maten-till hungriga-barn bara lägga upp på tallriken vid spisen och sedan ställa på bordet. Men att faktiskt duka med några servisfavoriter som du inte använder till vardags gör tisdagen lite festligare. Finporslinet eller de vackra ärvda vinglasen som används för sällan ska ju användas annars är de ju onödiga.

Låtsas att du är stylist. Har du sett i inredningstidningar och i reklamblad så ser du att det inte är de mest praktiska dukningarna då det ofta är för många tallrikar för varje person. Men erkänn att det ser härligt ut?!! Så ska du äta en hederlig köttsoppa så ställ soppskålen på en tallrik så blir det på en gång lite mer fixat.

Lady och Lufsen-tricket. Nästan så det är löjligt enkelt detta tips men att släcka eller dimra ner ljuset i taklampan över matbordet och sedan tända levande ljus är ju det bästa man kan göra egentligen. Fram med så många ljusstakar du kan och ha en candle light dinner mitt i vardagen.

En höjdare i glaset. Att jobba i nivåer är alltid bra för att få den där festliga effekten och det får man snabbast genom att stoppa servetter i glasen. Du vet klassikern – ta en servett (linneservett, pappersservett eller bit hushållspapper) och gör till en strut och ställ i glaset. Kalasstämning på nolltid!

Lägg en bas. Att lägga på en duk på bordet för vardagsmiddagen är kanske att ta i men att rama in saker som ställs fram ger en bra bas och ser så där lite extra fixat ut. Ta en bricka eller skärbräda och gruppera tex salt, peppar, dressing mm på den. Och var generös med grytunderlägg. Härligt med grytunderlägg på bordet bara som en snygg detalj och inte behöver ställas något på.

Fatta karaffen. Vad dryckerna ni til vardags? Vatten, mjölk, lingondricka… Häll upp i en vacker karaff istället för den vanliga tillbringaren eller tetraförpackningen. Presentation is everything som det heter på engelska.

Växtlighet på bordet. Det är ju omöjligt att ha fina buketter på bordet alla dagar i veckan men att ha något grönskande gör mycket för känslan av att sitta vid det bordet. Lite vissen bukett från helgen funkar fortfarande men kanske du har en vacker mindre växt som kan få stå på bordet under måltiden?

 

Vardagsdukning enligt mig nu i vår

Jag fick tolka min önskedukning för våren och vardagen med sortimentet från Cervera och det gick i så klart grönskande grönt men även ljuvligt spirande rosa. Kombinationen grönt och rosa är så ljuvlig samt att årets hetaste färg är helt klart rosa.

Att kombinera olika porslinsserier ger också en härlig energi till dukningen. Tallrikar från serien Rua Nova, just nu 4 för 3-kampanj.

Grönt solrosblad, vinglas, vattenglas, bestick, smörgåsunderlägg, ljusstakar, vas, ljuslykta.

Jag har fallit helt pladask för den gröna kålserien från Bordallo Pinheiro. Vilken grå tisdagsmiddag som helst piggas upp med en sådan.

Tallriksgaranti hos Cervera

Nu ska du få höra! Cervera har nu startat en tallriksgaranti vilket verkligen gör att du kan använda ditt finporslin alla dagar i veckan. Går en tallrik sönder får du en ny hos Cervera om du visar upp kvittot på den tallrik som gått sönder. Bra va?!!

Låt våren spira!

Och vad är det bästa med våren? Att ljuset kommer åter och att naturen börjar vakna och spira. Med det är det även odlingstider. Kan inte hålla fingrarna borta från vackra krukor och hoppas att denna gång ska jag få gröna fingrar och lyckas med mina växtprojekt.

Gröna fingrar eller ej – gröna krukor är ju så magiskt vackert och ger verkligen en härligt grönskande känsla.

KrukorGrönt solrosbladvinglas, champagneglas, bestick, ljusstakar, tallrikarliten kålskål, frukostskål, muggar, förkläde.

Nu kör vi vardag rätt in i våren, eller hur??!!

Fast hemma idag men njuter av solen på väggarna

Hej hallå! Idag är jag fast här hemma. Ni har säkert varit med om samma sak: hantverkare som ska dyka upp men det verkar slira lite på tiderna så att lämna hemmet är inte ett alternativ. Då jag vill vara tidseffektivt har jag bokat in hela 3 stycken på samma dag så jag slipper hålla tider andra dagar. 1 besök av klarat, 1 rörmokare verkar inte dyka upp (?) och 1 som ska hyra huset för filminspelning väntas in snart. Då vattnet ska stängas av i hela huset vid besök 2 vill jag gärna passa på med tvätt innan. Fastnat i halkan?

Ja ja, bladder, bladder – inga direkta problem egentligen men en konstig känsla av att vara låst på något sätt och detta trots att jag ha hemmakontor.

Hur som helst, jag slås av ljuset som drar in i huset nu på morgonen. Det liksom går upp en sol här hemma och allt vaknar till liv. Jag får släcka lamporna för de gör ingen som helst nytta i detta äkta solljus. Det är en skön känsla.

Älskar att se solgatan växa i hemmet. Hur allt kommer till liv.

Men jag är inte ensam. Har en lite solkatt med mig. Ser du honom här nedan?

Japp, på bästa plats ligger Bernhard och myser.

Ha en fortsatt fin fredag. Jag hoppas mina besökare nu håller tiden så att jag också kan komma igång med dagen. Vi får väl se.

Tankar från dagar med Formex & trendföreläsningar

Då är Formex slut för min del men mässan fortsätter även imorgon. Har också fått dagar med föreläsningar om framtidens trender för hemmet och vår livsstil. Det är mycket att smälta då det är rätt tunga saker och visioner vi alla får i våra knän. Framtidsanalytikerna är enade om att det är en kärv värld som kommer göra att det liv vi är vana vid är i förändring. Klimatkris, politiskt osäkert och en lågkonjunktur hotar vid horisonten. Men samtidigt finns det en motreaktion som tar i från tårna och det sprudlar av kreativitet, färg och humor. Kanske är så – det måste alltid hållas en balans. Precis som vi alla lever våra liv digitalt så är den väldigt analoga odlingstrenden vi ser nu så ofantligt stor.

Saker som det talas om just nu:
• Butiksdöden och vad som sker med de offentliga utrymmena när butiker stänger
• Digital detox och med allt vad den digitala världen ger. Och inte ger.
• Att rosa och gult är det nya svarta.
• Hållbarhet, klimatsmarta och framförallt nya material.

Formex frontas denna gång av Dame Zandra Rhodes som jag inte alls var bekant med innan, hur kan jag ha missat? Entréhallen var som hennes hem med så mycket färg och form så det var som ett fyrverkeri. Inte alls min personliga stil men det går ju inte att bli något annat än lycklig när man får möta denna färgexplosion.

Zandra Rhodes fick berätta om sitt hem, rum för rum på pressfrukosten men tyvärr fick jag inte så mycket mer information om hennes yrke vilket jag blev nyfiken på.

Hennes färgstarka person och stil visar tydligt den där motreaktionen mot de andra lite tyngre ämnena jag nämner här ovan. För det finns en verklig retrotrend nu med flirt till 60-talet.

Sett och spanat på mässan

Ormbunken! Är det dags för denna, tidigare helt ratade, yviga tåliga växt att få ta plats i våra hem?

Färgat glas, eller glas överhuvudtaget, syns det mycket av. Kanske att det är ett material som är hållbart och har det gått sönder kan det återvinnas som gör att det känns så rätt?

Här i denna bild, med den rosa krukan, skulle jag få in många trender i en. Färg och form i retrostil, vas/kruka på hög fot, keramik och sedan även multifunktion; är det en kruka eller kanske ett uppläggningsfat? Från Kähler.

Ernst som alltid producerat saker i en naturskala från vitt till svart via beige hade poppat till med gult. Se där, även han kan färg.

Trenden med torkade växter, gräs och strån har vi sett något år och den verkar inte avta alls. Snarare bli mer avancerad. Från att bara ha några strån pampasgräs i en vas görs det nu buketter eller stora hängande grupper. Läs mitt inlägg om hur du kan styla dem HÄR och hur det ser ut just nu hos mig HÄR. Ovan bild från Boel & Jan.

Den trend som jag kunde se var att det var som den mänskliga handen var med överallt. Att ting ska ha taktil yta har varit känt något år men nu är formerna även smått naiva och med handgjord känsla. Underbara krukor av By On

Som om saker kommer direkt från den lilla hantverksboden och den ensamme keramikern. Det ska kännas äkta och unikt. Dessa från dbkd.

Och gärna naivt. Borta är den ytliga perfektheten. Från Madam Stoltz.

Naturmaterial är det som efterfrågas och om keramiken är handgjord och ickeperfekt så är rottingen levererad med precision och skönhet. Mässans mest fotograferade soffa? Från Affari.

Gruppera er! Något som både trendföreläsarna TrendStefan och Li Edelkoort sa var att vi kommer skapa grupper av alla våra gröna växter i tex ett hörn eller på ett bord istället för att dutta med flera krukväxter utspridda på hela fönsterbräden.

Jag tycker att vi kan dra det lite till och se att vi grupperar i både stort och smått med ljusstakar och även matgrupper. Här är en hörnsoffa till matbordet – hur mysigt är det inte att gruppera sina vänner här och ha dem samlade? Eller en ljusstake som är flera i en. Från House Doctor.

Ja, så här ser jag ut när jag går på mässa. Fotograferad av Johanna Hulander som själv inte hamnade på bild men…

… den andra mässbesökaren jag gick med, Anna María Larsson, hamnade lätt på bild då hon hade med sötaste mässbesökaren. Lilla hjärtat som log mot alla.

Men – allvaret!

Men om vi ska bli lite allvarlig för en stund: Den stora snackisen måste väl ändå vara att det aldrig har varit så tomt på Formex. Så stora ytor som tidigare var fyllda av mässmontrar stod tomma. Det var omotiverade ytor med soffor eller plank med affischer på. Där det tidigare hade varit 3 ”kvarter” av mässmontrar var det nu 2. Är det butiksdöden, kommande lågkonjunktur eller det faktum att Formex är två gånger per år och med det inte drar lika mycket som om det  bara hade varit en gång per år? Eller är det så att trenden med att inte köpa något alls, utan ta hand om det man redan har, gör att vi konsumenter inte handlar i lika stor utsträckning, vare sig i butik eller online? Något har i alla fall hänt och det var så påtagligt.

Och det kan väl vara lite av en antitrend eller hur man ska säga det – för om retro och flirt mot 60-talet är en verklig trend så kanske det redan finns vackra saker i våra förråd från 60-talet vi då kan ta fram istället för att köpa nytt?

Jag är verkligen brydd inför den tid vi just nu lever i. Vi kan inte konsumera i den takt vi gjort men om vi inte gör det kommer så många jobb och levande ekonomier dö. Det är en tid där nytänkare kommer vara de stora vinnarna.

Hur känner du? Får du några tankar om detta?

Tulpanens dag & Formexvecka

Grattis lilla tulpan, idag är det din dag! Jag har ett gammalt inlägg med alla mina tiptoptips för hur då får tulpaner att blomma länge och vackert, läs det HÄR om du vill.

Tulpanens dag

Få blommor är väl så kopplade till våren som tulpanen? En knoppig och sluten historia som slår ut och blir till stora öppna strålande blommor och ger hopp om våren.

Men det där gnisslande ljudet som tulpaner ger – get ger mig gåshud. Ni vet så där som man reagerar om man hör naglar mot svarta tavlan eller en kniv som slinter mot tallriken. Liksom skär i mig.

Formex 2019

Något annat som också är ett vårtecken eller i alla fall signal om nya tider är Formexveckan. Idag drar Formex igång och där får vi se vad som kommer komma ut i handeln under året. Butikinköpare lägger sina beställningar och journalister/influencers söker efter framtidens trender. Allt i en salig mix i tre enorma mässhallar.

Hållbarhet har varit ett ämne som helt klart genomsyrat mässorna senaste åren och i år tror jag det nog kommer vara än mer av den varan. Och jag är inte helt säker på hur jag ska förhålla mig till mässan. Här har vi mässmonter efter mässmonter som visar upp saker du och jag sedan ska lockas av och köpa i butikerna. Behöver vi fler saker?

Jag har alltid haft mina kreativa glasögon på mig och letat mer inspiration än faktiska ting att köpa och så lär det bli även i år. Vad är det för trender och vad kan vi göra med det vi redan har – det ska bli mina frågor jag hoppas få svar på.

Häng med mig på Instagram och i Stories där jag lägger ut det jag ser som fångar mitt intresse.

Tjugondag Knut med granplundring, löpmetermatta & kvarterskrog

Då var julen utkastad i och med tjugondag Knut. Intressant hur många hälsningar jag fått på Instagram Stories när jag visat upp hemmet där julen fått stå kvar och igår då granen åkte ut från följare som gillar att inte alla kastar ut julen så snabbt. Att inte stressa är alltså uppskattat.

Så nu får du hänga med på min tjugondag Knut via min mobil så lite härligt korniga bilder tagna i farten alltså.

En lite vissen gran men oj vad den har gett oss härlig julstämning.

Så fort vi rörde vid grenarna rasade barren med ett ljud likt duggregn mot parketten.

Duktig mängd pynt ändå.

Och den där känslan när man får tillbaka sitt rum. Hur mycket större det känns.

Och med detta får vi en nystart. Mer energi att ta tag i gamla surdegar som det aldrig blivit något med. Som vår källare som är en skön och rätt obeskrivlig mix av grovingång, träningsrum, tv-soffa och bibliotek. Jag har en tanke på att ta in mattor för att separera de olika delarna. Så till mattorna!

Mattor kan vara himlans dyra, speciellt om man vill ha stora, så vi valde att köpa heltäckningsmattor från bygghandeln. Ber om den passande storleken men blir alltid så att man får skära till själv för den helt perfekta storleken.

Kom hem och hade väl knappt ens fått av mig kappan innan jag började fixa med mattorna.

Vid tv-soffan ville jag ha en matta som tål chips, Just Dance och stora kompisgäng. En halvlånghårig matta i melerad färg blir bra. Och vårt klinkergolv var perfekt att skära efter linjerna för att få till den perfekta storleken.

Kommer bli finfint detta ska du se. Får återkomma med lite ”riktiga” bilder.

Sedan tog vi en lyxmiddag. Vi halkade ner till kvarterskrogen för en söndagsmiddag.

Så otroligt lyxigt att ha en sådan här liten pärla nära oss. God mat, familjevänligt och så trevligt.

Röding med jordärtskocksmousse – mums! Och dottern hade förberett en frågesport för oss. Så kul!

Och vad gör man när alla idéer på barnlekar är slut? Jo man leker med mammans telefon och selfiefilter.

En ovanlig och vanlig söndag vi lägger på ett fint ställe i minnesbanken.

Köpa vintergrönsaker & promenera vid havet i Skåne

Vår lilla tur till Skåne blev verkligen maxad. Tog vara på varje timma vi hade. Dagen innan var vi på Louisiana som du kunde läsa om tidigare och följande dag skulle vi hem. 6 timmar i bil med tre små barn gör att det inte finns så mycket att spela på denna dag kan tyckas… Men vi fick in både underbart vintersjälvplock och promenad i slottsträdgård och vid vinterhav.

Självplock är ju något som hör sommaren till men på vintern finns det ju också grödor som kan skördas. Nu var det inte självplock ute på fälten men självplock inne i ladan med egenhantering av kassan. Något jag bara älskar. Närodlat, naturligt, säsongsvaror och så inspirerande.

Jag å maken tog fram en låda för att fylla med ”några saker”. Svårt att hejda sig när precis allt lockade.

Min lille godisbit. Ja, jag menar sonen men brysselkål är ju också gott som godis!

Som sagt – vi fyllde en hel låda. Och visste du att toppen på brysselkålsstjälken anses vara en delikatess och säljs i fina saluhallar för 125kr kilot? Vi fick hela stocken, med toppen inkluderad, för 10kr!!!

Sedan for vi mot kusten och Krapperup. Ett stort slott med tillhörande trädgård som vi alltid besöker när vi är i krokarna på somrarna. Deras café är nämligen ett av de bästa jag vet!

Kallt, frikostigt och krispigt i luften men knopparna ger sådant hopp om varmare tider.

Run Forrest, run! Ja, spring in I skogen, ha ha!

Nu får du hjälpa mig; är det så att björnbärsbusken inte tappar sina blad, eller ens blir bruna? Var ju som sommar i björnbärssnåret.

Den gamla tågbanan som nu är promenadstråk. Rakt och oändligt.

Att få komma fram till havet i Lerhamn var som att gå in i en levande tavla.

Att få vila ögonen på en horisont är alltid en bra sak att göra. Och att få höra still vågskvalp ovanpå detta är ju som en miljonvinst för själen.

Varför har vi inte med metspö? Ja, det hade varit mysigt. Kanske vänta till sommaren ändå?

Goaste gänget. Synd att skiljas och åka till varsin kust men vi på östkusten kommer ner igen till sommaren, minst.

En glad isbjörn, ha ha!

När himlen speglar sig i ett vattendrag mitt i skogen är det som om jorden spruckit och himlen på andra sidan syns. Jorden känns platt och tunn.

Tillbaka upp till Krapperup och bilparkeringen. Krapperup ägs och bebos av familjen Gyllenstierna. Så läckert att de satt just stjärnor på fasaden.

Hem igen i solnedgången. Intensiva dygn med mycket härliga minnen i bagaget. Och saker från Louisiana och grönsaker från Skåne. Lyxigt!

Ett inspirerande besök i Louisiana & i mitt drömhus

Innan nyår tog vi lilla familjen till makens släkt i Skåne för några dagar av jullovsmys. Då det var en snabb vända bestämdes redan innan att vi alla 13 pers skulle åka över sundet till Louisiana.

Louisiana är inte bara ett helt underbart museum och konstutställning utan även en helt underbar byggnad. Jag har faktiskt precis kommit på att om jag får drömma så skulle jag vilja ha en envångsvilla i 60-tals stil med massa glasväggar mot hav/sjö. Som ett Lousiana i miniatyr. Jag kam faktiskt ligga vaken och drömma om hur jag skulle vilja bygga det. För nåt år sedan var det inte ens i närheten av ett sådant hus jag drömde om. Så kan det gå.

Hur som helst; nu var det det riktiga Louisiana vi besökte! Vi började med att samla oss vilket inte är det lättaste när det är 13 personer som har lite olika takt. Jag tex försvann genast till museibutiken.

Ett Mecka för alla inrednings- och designintresserade.

Vilka sköna retrovibbar med brunt porslin och turkost glas! Jag gillar det.

De här små statyerna fastande både jag och äldste sonen vid. Porslinsfigurer som delats och satts ihop igen med nya huvuden.

Det är flertalet utställningar som pågår nu och en av dem är Månen. Jag hade hört att den skulle skildra månen i konsten genom historien men det var så mycket mer. Mycket mer naturvetenskap och fakta. Kul men jag gillade mest det konstnärliga.

Utställningen startade med uppdragna bilder från ”Resan till månen” från 1902. Så vakar och moderna även i dag!

Detta var ljudsatt av ett självspelande piano som spelade Månsonaten. Det roliga var att pianot spelade fel. Så där som en pianoelev spelar på en föreställning med hack, omtag och lite stressat. Kul grej.

Jag blev mycket inspirerad av den gamla konsten och den mystik som syntes i dessa måntavlor.

Detta är precis min stil och denna mörka blå färg är jag så förtjust i. Tror, nej jag vet, att jag ska måla minst en vägg hemma i denna. Jag har kanske en dark side

Så klart var det ateljé för de små och utöver att bygga egna rymdraketer och planeter fanns det kostymer att bli astronaut i.

Sedan tog vi tur genom den fasta utställningen.

Alltid så fantastiskt att se något genom ett barns ögon. Ett par ögon som ser något för första gången och med det ser helt nya och andra saker än jag. ”Varför är Kim Jung-on här?” undrade 9-åringen. Blev både en konst- och historielektion.

Arkitektutställningen hade en rolig videoinstallation där du behövde ligga på golvet för att se filmen.

Sedan kurrade våra magar efter smörrebröd så vi tog oss till restaurangen. Och här klappar mitt funkishjärta så snabbt.

Bara älskar denna arkitektur och stil.

De kan sina saker de där danskarna. Design och mat helt i min smak!

Nä men se hallå du vackra öppna spis! Kan du yngla av dig och adoptera bort en till mig?

Som sagt: ett enplanshus med glasväggar mot havet. Det ligger överst på min önskelista.

Spelar ingen roll om det är grått vinterväder eller strålande sol – lika vackert varje gång.

Och en staty av Calder hade inte suttit fel det heller, ha ha!

Behöver jag säga att barnen skrattade åt Miros staty???

Min drömvy!

Och så en liten vinterträdgård nånstans i huset också så klart!

Och så klart kan man leka. Tror de slog något slags rekord i petflasketorn ändå.

Mörkret lade sig och det blev luftigt i museet. Dags att avrunda och ta klivet hem.

Men först en liten vända i butiken. Hade  sett några böcker och en affisch jag var sugen på. Perfekt att fylla på inspirationskontot med.

Hem till Sverige igen via färjan med drömmen om en 60-talsvilla. Det är kanske som att drömma om en måntur? Inte helt realistiskt kanske. Men jag lever på hoppet!

Ställ brödet på ändan & det håller sig färskare längre

Är du som jag en stor fantast av långa helgfrukostar och bygger upp en mysig frukostbuffe. Det är ju bara så mysigt med att kunna gå och bre sig en macka lite då och då medan jag sippar på mitt kaffe och bläddrar i dagens blad. Faran är bara att när varorna far illa av att stå framme. Mejerivaror kan surna lite, grönsaker slakar och bröd torkar. Med glaskupa på osten och behålla lock på varor så kan det bli brunch av den påbörjade frukosten. Med det färska brödet har jag fått lära mig ett omvälvande grepp som gör att brödet håller sig färskt länge under en långfrukost.

Kanske du redan gör så här men jag har helt missat och kommer alltså få färska bröd längre resten av mitt liv, ha ha.

Håll brödet färskt längre

Det är alltså att när du skivat upp ditt önskade bröd tar du den resterande limpan och ställer på ända. Snittytan får vänds ner mot skärbrädan och det mjuka färska brödet göms från rumsluften. Ja, så självklart ju.

Och för att förvara färskt bröd i påse? Det kan läsa om HÄR.

Vill du ha fler smarta life hacks från köket? Kolla då in HÄR.