Gjuta gips i formar du redan har hemma till vackra stilleben

Har du också velat gjuta gips i formar men inte helt hundra på hur? Nu är ett nytt avsnitt ute av Larsson och Lyth på Youtube och här visar Anna María hur du enkelt och roligt kan skapa vackra stilleben till ditt hem.

Gjuta gips i formar

Det som är så spännande med att gjuta med gips är att varenda en blir helt unik. Som små egenskapade konstverk.

Gjuta gips i formar

Så häng med nu här för jösses vad snabbt det torkade och blev läckert!

Hoppas du gillar filmen och blev inspirerad. Jag och Anna María skulle bli alldeles toklyckliga om du ville ge oss en tumme upp och prenumerera på vår kanal. Det betyder så mycket för oss.

Vill du se fler filmer från Larsson och Lyth? Klicka då HÄR så kommer du till hela vårt arkiv.

SparaSpara

SparaSpara

Sätt ett grattiskort på blomman till den nybakade studenten

Har du en student du ska fira och vill hänga en blomma runt halsen på vid utspringet?

Förra året hade jag tre nybakade studenter i släkten att fira så det var ett himlens härligt firande förra juni.

Jag är mycket förtjust i de där ”blomsterhögarna” som hängs runt halsen på studenten. Kan också vara gosedjur med studentmössor och små bubbelflaskor. Men det är ju kul att veta vem som gett vad där i högen, ha ha.

Kom då på denna lösning – ett stående kort som fästs på stjälken.

Enkelt att göra, trevligt att skriva en hälsning på.

Sätt ett grattiskort på blomman till den nybakade studenten

Måtta ett kraftigare papper mot blomman och klipp till passande storlek. (Jag hade en remsa på 6 cm bred och XX cm hög.) Gör hål i vardera ände, använd gärna stans, och klipp/skär snitt ut mot kortänden.
Skriv hälsning på kortet och trä sedan på blommans

Så enkelt, så smidigt. Och bra ställe för hela familjen att skriva sin hälsning på.

I år är det 25 år sedan jag tog studenten. Ja jösses, vad tiden går fort. Om 10 år så kan jag ha min första student att själv få fira här i familjen. Får se vad för pyssel jag kan göra då…

En mördegstårta som Sveriges flagga

Sugen på att baka en passande tårta till studentmottagningen, nationaldagen och midsommar? Då tror jag nog att denna mördegstårta som en svensk flagga kan passa till alla tillfällen nämnda ovan.

Jag blev så galet förtjust i mördegstårtan jag gjorde till makens födelsedag så jag ville omedelbums göra en till. Kanske en större och just med ett motiv som kan passa till många tillfällen. Ja, en flagga så klart!

Började med att göra en mall på flagga. Satte ihop två A4 för att rita men egentligen behövdes det inte, men bra för processen, ha ha!

Min mått blev: blå kvadrat 10 x 10 cm, blå rektangel 22 x 10 cm, gult kors lodrät 6 x 21 cm, gult kors vågrät 42 x 6 cm. Använde tapetprover som mallpapper för att just få lite kraftigare papper än skrivarpapper, men ta någon kartong eller liknande.

OBS! Kontrollera att måtten så det passar din plåt, annars kan korset delas upp i bitar och pusslas ihop sedan. Skarvarna göms under grädden.

En mördegstårta som Sveriges flagga

Jag gjorde en stoooor flagga så det behövdes nästan 3 satser av mördeg, men det kan du anpassa som du själv vill och önskan om storlek på tårta.

Mördeg, ingredienser
3 dl socker (basrecept 1 dl)
13,5 dl vetemjöl (basrecept 4,5 dl)
750 g rumsvarmt smör (basrecept 250 g)

Fyllning: Lemon curd, vaniljkräm, vispgrädde

Toppings: Förslagsvis frukt, bär, blommor och godis i gula och blå färger. Och så då maränger som penslas med hushållsfärg.

Gör så här: Blanda mjöl och socker i en bunke. Lägg i det rumsvarma smöret och smula/nyp i hop till en deg, kan göras i två omgångar om det blir mycket på en gång.
Dela upp degen i två och klä in var för sig i plast och låt vila i kylen i 30 minuter.
Måtta, rita och klipp ut din mall till flagga i kraftigt papper.
Sätt ugnen på 180°. Ta ut mördegarna och tryck ut på bakplåtspapper till ca 4 mm tjocklek. Lägg på mallen och nu lappa och laga så att det är deg där det behövs för att skära ut din flagga. 4 kvadrater, 4 rektanglar, två kors. Och får inte hela korset plats på plåten så kan du skära bort den korta vågräta delen och grädda vid sidan av.

Grädda mitt i ugnen först i 6 minuter. Ta ut plåten och lägg på mallen igen för att skära bort den deg som smält ut. Sätt tillbaka i ugnen och grädda ytterligare 10-12 minuter, tills kakan blivit gyllene. Låt svalna helt.

Gör din vaniljkräm (jag hade Dr Oetker), vispa grädde och förbered alla toppings.

Lägg en formad kaka på en bricka eller skärbräda och bred på lemon curd över hela kakan. Spritsa ut vaniljkrämen ovanpå och lägg sedan försiktigt på nästa lager. Spritsa vidare fast med grädde.
Fördela alla toppings över ytan. Börja med det största dekorationerna, så som maränger och avsluta med de minsta.

Smidigt sätt att skära till bitarna med.

Som att måla med saker.

mördegstårta

Visst blir man glad av denna? Och jag kan också säga att man blir väldans glad av att ha den i magen, ha ha!

Att måla maränger med hushållsfärg är den bästa genvägen du kan ta! Så smidigt. Om du nu inte vill göra egna maränger med färgad smet från början.

Och så var en underbar mördegstårta serverad! Så somrigt och härligt!

Denna tårta fick åka bil till mina föräldrar när vi firade morsdag i deras i trädgård. Det sa slurp och så var nästan allt borta. En liten bit fick bli kvar hos min kära mor (och far så klart)

Vill du ha tips på fler somriga tårtor?

• Sommartårta med jordgubbs- & rabarberkompott
Jordgubbstårta med lemon curd
• Knäckig rabarberpaj med toscatäcke
Små marängbottnar till pavlovabakelser 
• Smördegsbakelse med sommarbär & vaniljkräm
 Havreflarnsbakelse med hallon, glass & grädde

Och du följer väl mig på Instagram; @helenalyth.se Där lägger jag alltid upp aktuella tips efter säsong och högtid samt lite mer av vad som händer i min vardag och det som inspirerar mig. Välkomna!

1.a juni & jag stylar höstfika för pressevent

Får man längta till hösten när vi nu har rekordsommar redan i maj? När jag fick frågan av Rörstrand att vara med på deras lanseringsevent med nyheterna för hösten och inspirera med en höstfika jublade jag lite. Ja, för jag är ju en höstmänniska.

Mitt uppdrag var alltså att duka upp en fika med porslin för Höganäs och prata om hur jag tycker att en höstfika bör vara.

Det blev så här:
• Skrynklig duk och servetter för att det ska vara enkelt och inte så tillrättalagt
• Blanda tyg, trä, metall, glas och porslin för att få det ombonat
• Gammalt och nytt
• Bulla upp med mycket av det goda
• Servera det från säsongen – päronpaj, sylt och saft från sommarens skörd
• Koppla ur och spela analoga spel och samtala!
• Säsongsblommor i massor
• Tända ljus – det viktigaste

Kruset jag norpat från barndomshemmet. Alltid varit med mig. Fylls med julblommor, penslar eller vad som. Så vackert, så mycket minnen.

Så kul att få vara en del av en pressträff som jag vanligtvis mer är gäst på. Här med mina fina kollegor Anna María Larsson, Maria Soxbo och Johanna Hulander.

Allt i hemmets fantastiska chefredaktör Jenny Oscarsson.

Martina som är PR och Media Manager på Iittala och Rörstrand ledde alla gästerna genom nyheterna.

Matti Klenell som designat för Iittala fick presentera sina nyheter och berätta om sin arbetsprocess. Galet inspirerande.

Så kul att jobba med Martina. Så härligt proffsig, glad och sprudlande.

Och här är jag då ”in action”. Många ord på samma gång, så blir det när jag brinner för något, ha ha!

Foton från eventet av Rasmus Lindahl från Studio Emma Svensson.

Min dukning innan alla gästerna kom.

Så kul att få bygga upp denna höstdröm.

Fick frågan om varför jag älskar hösten och det är enkelt; hösten är så tillåtande. Man får vara inne, man behöver inte träffa en massa folk, man behöver inte raka benen och vara superaktiv. Helt okej att sitta inne, äta nybakad paj, träffa några få goda vänner och koppla bort sig.

Vegetariska snittar till buffé med Pulled Oats

Vegetariska snittar till buffé är ett samarbete med Gold&Green

Sommar, sol och en massa tillfällen att träffas med nära och kära. Det är födelsedagar, examen, studentmottagningar, dop, bröllop, konfirmation och så då alla härliga trädgårdsfester som också kan uppstå i sommarvärmen.

Under dessa tillfällen bjuder man gärna på bufféer då festligheterna just kan vara drop-in och mingelvänliga.

Med vegetariska proteinet Pulled Oats från Gold&Green är det lätt att skapa välsmakande och mättande snittar till buffé.

Du följer väl Gold&Green på Instagram? Där lägger de ut en massa härliga vegetariska recept och matnyttig inspiration hela tiden.

Tips på vegetariska snittar till buffé

Här följer 4 stycken rätt olika typer av vegetariska snittar men alla är lätta att göra och supergoda. Kripsigt, smakrikt och nyttigt.

En tallrik med snittar i variation. Lagade med de tre olika smakerna av Pulled Oats: Nude (okryddad) Tomato och Ginger. Alla med sina fördelar och smakmöjligheter.

Pulled Oats är ett helt växtbaserat protein. Läs mer utförligt HÄR. Ett perfekt vegetariskt alternativ för proteinrik mat.

1. Smördegssnittar med Pulled Oats Nude & sparris

Ingredienser
Pulled Oats Nude
Olivolja
Salt & svartpeppar
Smördegsplattor
Sparris (eller valfri grönsak)
Balsamvinäger

Gör så här: Sätt på ugnen på 220°. Ta fram smördegsplattor och skär till bitar. Lägg på plåt (smörad eller med bakplåtspapper) och låt tina.
Värm en stekpanna och häll i olivolja. Stek Pulled Oats Nude så den får stekyta och krydda med salt och peppar.
Ta tag i sparrisen i båda ändar och knäck till. Sparrisen knäcker sig själv där den torra biter möter den färska – så lätt blir du av med den torra änden.
Koka sparrisen i lättsaltat vatten i endast 2 minuter. ta av och skölj i kallt vatten.
Lägg upp Pulled Oats på smördegsbitarna. Observera att ca 1 cm från varje kan bör vara fri från topping. Skär till den lättkokta sparrisen i bitar och lägg ovanpå den stekta havren.
Avsluta med att ringa lite olivolja över allt.
Grädda mitt i ugnen i ca 20 minuter, tills smördegen puffats upp och fått färg.
Lägg upp på serveringsfat och ringla över lite balsamvinäger (inte den söta balsamkrämen).

 

2. Krispiga zucchinirullar med Pulled Oats Nude

Ingredienser
Pulled Oats Nude
Olivolja
2 vitlöksklyftor
Salt & Peppar
1-2 Zucchini
1-2 Morot
1 Gurka
1 Paprika
Färsk koriander eller bladpersilja
1 förp Färskost

Gör så här: Värm en stekpanna och häll i olivolja. Stek Pulled Oats Nude så den får stekyta. Pressa i vitlöksklyftor och smaka av med salt och peppar.
Hyvla tunna, långa skivor av zucchini och lägg plant på skärbräda.
Skala morot och skär i tunna stavar, ca 4-5 cm långa. Fortsätt att göra lika stora stavar av gurka och paprika. Knipsa av blad av koriander (eller bladpersilja beroende på smakpreferens) och behåll gärna lite av stjälken till bladet. Lägg alla stavar och bladen på fat.
Ta en skiva zucchini och bred på färskost i ena änden, ungefär 1/3 av ytan och lägg på 1-2 msk av den stekta Pulled Oats’en på osten.
Lägg på stavar och bladkryddan fördelat på ytan, jämte varann.
Rulla nu försiktigt ihop rullen med start från den fyllda delen. Håll rullen rätt tajt så den håller ihop och innehållet hålls fast. Om det behövs kan rullen fästas med en tandpetare.

 

3. Gratinerade nachos & Pulled Oats Tomato

Ingredienser
Pulled Oats Tomato
Olivolja
Salt & Peppar
Tabasco
Nachoschips
Riven ost, gratängost
2 tomater
0,5 dl färsk, hackad koriander

Gör så här: Sätt ugnen på 225°. Värm en stekpanna och häll i olivolja. Stek Pulled Oats Tomat så den får stekyta. Smaka av med salt, peppar och några stänk av tabasco.
Lägg ut nachoschips på en plåt och sprid ut stekt Pulled Oats Tomato jämnt på dem. Riv ost och häll över hela plåten. Gratinera högt upp i ugnen i 10-15 minuter.
Hacka tomater och koriander.
Servera plåten med tomater och koriander på.

 

 

4. Ssam med Pulled Oats Ginger

Ingredienser
Pulled Oats Ginger
Olivolja
Japansk soya
Salt & peppar
Salladsblad – Bladsallad/Romansallad/Isbergssallad)
Majonnäs
Picklad/inlagd rödlök (recept HÄR)
Rostad lök

Gör så här: Värm en stekpanna och häll i olivolja. Stek Pulled Oats Ginger så den får stekyta och krydda med salt och peppar. Smaka av med japansk soya.
Skölj salladshuvudet och bryt försiktigt av så det blir så hela blad som möjligt. Lägg på hushållspapper så de torkar. Häll gärna över majonäs på flaska med pip så går det lättare att ringla majonnäs över.
Lägg ut salladsblad på bricka eller stor skärbräda. Lägg på 1-2 msk stekt Pulled Oats på varje blad. Ringla över majonnäs, toppa med inlagd rödlök och rostad lök. Servera.

Så perfekt med denna typ av mat som inte kräver några tallrikar eller bestick. Jo, ladda med ett gäng servetter kanske jag ska tillägga, ha ha!

En buffé av flera olika typer av smaker. Och vilken härlig färgfest det blev. Blir ju lätt så när det är vegetariskt och fokus på grönsaker och friskhet.

Vilken blir din favorit?

Vill du se fler recept med Pulled Oats? Kanske nåt av dessa:

Vegetarisk pizza på tortilla
Gratinerade Burritos
• Viltskav med skogssvamp
Skotska ägg
Vegetarisk kålpudding

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

Snabb fredagshälsning från trappan

Hej fredag, hej solig sommarhelg! Nu blir det ett rackarns snabbt inlägg här från trappan ut i trädgården. Väntar in maken och så ska vi gå till grannar för härlig fredagsträff. Grundar med citronläsk, oliver och nötter. Perfekt i värmen.

Detta är de underbara hortensiorna som blev över från morgonens jobb. Jag var anlitad som stylist och inspiratör på ett lanseringsevent för Höganäs/Rörstrand. Vill du se mer så kan du kolla min Instagram Stories där det ligger filmer nu.

Ska erkänna att jag är riktigt trött. Intensiv vecka har jag bakom mig. I morse var jag uppe 04.30 och de två tidigare dagarna 05. Men men, det är ju bra att jag har jobb så jag ska verkligen inte klaga. Men en ledig helg ser jag fram emot.

Se alltid till att matcha ditt husdjur, ha ha.

Ha en fin fredag. Hörs redan imorgon igen, eller hur!?

Recept på päronpaj. Syndigt god

En riktigt god och smakrik päronpaj kanske kan locka till bak? Hoppas det för denna päronpaj är något i hästväg (vad nu det är) för den har liksom två kapitel. Dels den jättegoda pajbotten och sedan den lite toscaliknande fyllningen. Och ja, så klart päronen också!

Recept på päronpaj

Pajbotten
200 g smör
2 dl socker
2 ägg
6 dl vetemjöl
4 tsk bakpulver

Fyllning
4 päron
100 g rumsvarmt smör
1 dl socker
3 msk vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1-2 dl riven mandelmassa

Gör så här: Sätt ugnen på 180°. Vispa socker och smör fluffigt med elvisp och knäck sedan i ägg, ett i taget. Häll i bakpulver och vetemjöl och fortsätt vispa till en deg.
Lägg i en ugnsfastform och tryck ut pajdegen i botten och upp på väggarna.

Skala päronen och dela i tu på längden och skär bort kärnhuset. Lägg i pajformen.

Smält smör i kastrull och häll i socker och rör ihop. Häll i mjöl och vaniljsocker blanda väl.
Häll över päronen och fördela jämnt. Grädda i mitten av ugnen på galler i ca 30-40 minuter, tills den fått gyllene färg och fyllningen stelnat.

Riv mandelmassa och lägg på pajen när det är ca 5-10 minuter kvar på gräddningen.

Servera med vispad grädde eller bara som den är med en god kopp kaffe eller te.

Tipset: Välj päron med samma mognadsgrad. Beroende på päron så blir de olika bakade/mjuka. Pajen var kan vara klar och päronen mjuka och smaskiga men om ett päron som är lite hårdare från start blir då annorlunda i konsistensen från de andra i den klara pajen.

päronpaj

Vill du ha fler bakrecept i samma stil? Kanske dessa:
Knäckig rabarberpaj med extra lager toscatäcke
Tårta med mördegsbotten och vaniljkräm

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

Det står ett träd i mitt kök. I smart vas!

Fick ett ryck och tog fram sekatören för att gå loss på en buske utanför huset. Det blev en massa grenar på marken och två fick flytta in i köket.

Så otroligt mäktig bukett om man kan kall det för bukett.

Lätt att inte se på just sådana här vackra grenar som något vackert. Ottar blir det bara trädgårdsavfall.

Med det vackra solljuset i köket blir det nästan magiskt med denna djungelgren.

Majsolen i år, va?!! Så otroligt fint.

Och här kommer ett tips: Jag hade ingen smal vas som skulle vara säker. Med denna grenprakt tippar gärna smala vaser men jag löste det.

En stor flaska i en glasvas så löste det sig.

SparaSpara

SparaSpara

Fler favoriter från pressveckan

Nu ligger jag lite efter i min rapportering från de pressvisningar jag var på förra veckan. Kanske du följt på min Insta stories och sett lite ändå? HÄR är inlägg med mer från min vända.

Hur som helst; många inspirerande visningar med nyheterna för hösten. Här är några av de saker jag mötte som fastnade lite extra i mig.

Hemtex hade en stillsam och fin visning i Livrustkammaren med flertalet sovrum uppbyggda. Denna rena, stilfulla bädd känns både fräsch och snygg. I övrigt var det mycket mönster men jag drogs mer åt detta lugna.

På Hemtex-visningen fanns en riktigt roliga sak: broderi-maskin. Alla besökare fick med sig et örngott med broderade initialer.

Detta var en överraskning. Snygga krukan från Hornbach.

Hade väl aldrig gissat att det byggvaruhus som i sin reklam bara visar, svettiga, skrikande män med släggor har sådana här vackra krukor…

Blått är flott. Åhléns hade en väldigt fin visning med olika färger och denna blå skala känns så skönt och rogivande. Blått verkar hålla i sig.

En produkt från Åhléns jag verkligen har behov utav är denna puff/förvaringslåda. Smart och funkar i allt från hallen till barnrummet, via vardagsrummet.

Viking beds visade upp sin enorma bredd på färger att sätta på sin säng och sänggavel. Var det 28 färger att välja på?

Clas Ohlson firar hundra år och med det kommer en limiterad, guldfärgad serie av produkter. Guldläge för ett glamouröst kubbspel t.ex.

Lite suddig bild, sorry, men detta är Kasthalls mattkollektion ”Grönska” i samarbete med idolen Ilse Crawford. Underbar gröna färger.

Blev sugen på glastallrikar när jag såg denna dukning från Nachtmann.

Och nä men titta! Här ligger ju mattan jag letat efter. Från Jotex.

Ett litet axplock från den tur jag tog på stan.

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

Nöden har ingen lag – jag gjorde en egen (knasig) tvättlina

En fördel och förbannelse med att jobba hemifrån är att jag kan mellan varven kan slänga in en tvätt, köra diskmaskin eller vattna blommorna. Tyvärr är jag dock så dålig på att göra det där, vilket jag trodde jag skulle göra mer av när jag blev frilans. Har för kul på jobbet så att säga, så att det blir inte så mycket av ”privata” sysslor som man kan tro.

Men när jag såg Marias/Husligheters inlägg på Instagram blev jag så inspirerad att nyttja solen, trädgården och samtidigt minska tvättberget i källaren.

Har bott i huset i över 5 år men aldrig hängt tvätt i trädgården. Med det väder vi har nu är det ju en given sak. Kan man tycka…

Bara det att jag inte hade någon tvättlina! Men som den kreatör och gamla scout jag är löser man ju det, ha ha!

Lite let, rassel och stånk i det där överfulla förrådet i källaren hittade jag lämpligt substitut till tvättlina.

En gammal, galet lång, nätkabel. Häpp!

Med lite knopar och och lämplig krok från förr och så var ”tvättkabeln” uppe.

På håll är det ju ingen som kan se skillnad eller hur, hi hi!

Åh, den som fick vara katt för en dag.

Doften, svalkan, känslan i att ha tvätt på tork i trädgården. Som en terapi och energiboost på något sätt.

Och så nöjd med mitt lifehack ändå!

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara