Hjärtlig fredagslåda fylld med kärlek

Då var det fredag och den gamla traditionen fredagslåda jag hade förut återuppstår. Det var inlägg med blandat av det som för stunden är aktuellt. Säsongsmat, årstidspyssel och sådant jag ser att många söker på så att de hamnar här hos mig. Och ja, nu är det alla hjärtans dag som pockar på uppmärksamheten.

Tips Alla Hjärtans Dag pyssel

Det har blivit en hel del genom åren och det är så kul att få ha veta att det jag inspirerat till har kommit till liv i olika hem över vårt land. Du kanske hittar något nytt nu eller bli påmind om något.

Alla Hjärtans Dag pyssel

Börjar med det pyssel som blivit egna favoritpyssel och det som fått mest spridning världen över på olika bloggar och Pinterest. Se inlägget HÄR med beskrivning i steg-för-steg.

Alla Hjärtans Dag pyssel

Och apropå hjärtgirlanger så är även denna underbar. Ett kul pyssel som även små pysslare kan gör helt på egen hand. Läs mer HÄR.

Smakrika hjärtan av röd paprika och färdig pizzadeg. Läs mer HÄR.

Ge bort en söt blomma! Av pappershjärtan och en godisklubba får du en fin blomma, se beskrivning HÄR.

Cheesecake älskar väl alla? Gör den extra kärleksfull med jordgubbshjärtan. Läs receptet HÄR.

Söta små kakor i dubbel bemärkelse. Se receptet HÄR.

Om det är något man vill till Valentines Day så är det väl att få träffa sitt hjärtas kär. Gärna över en bit god mat. Gör denna superenkla dukning. Kan du knepet? Se mer HÄR.

Pimpa upp din hjärtliga drink med små ätliga hjärtan. Se mer HÄR.

Alla Hjärtans Dag pyssel

Ta fram papper och sax och börja klipp ett kärlekskort. Se mer HÄR.

Skicka goda kärleksbrev! Se mer HÄR.

Alla Hjärtans Dag pyssel

Hjärtstämplar med toarullar. Blir knappast enklare än så. Läs mer HÄR.

Har du testat att göra egen kexchoklad? kolla HÄR så ser du hur du gör dem.

Hjärtligt goda små snittar. Se mer HÄR.

alla_hjärtans_dag_pyssel

avsett vad man tycker om pärlpyssel så blir det väldigt fint som hjärtan. Läs mer HÄR.

Har du inga bra vaser till en hjärtlig dukning? Då kan du skapa dem med garn. Läs mer HÄR.

eget tårtpapper

Klipp till vackra tårtpapper. Eller ha flera som bordsdekoration över hela bordet. Läs mer HÄR.

Ett roligt drag-kort. Se mer och ladda ner gratis HÄR.

Och denna roliga rebus (eller vad man nu ska kalla det) kan du också ladda ner HÄR.

Bröllopsdag på Rolfs hav

Igår var det vår 14.e bröllopsdag. Tänk vad åren går och det lär jag fortsätta säga varje år 😂 Inlägg om vårt bröllop finns HÄR.

Det bästa med att ha ett bröllop lite off season är att det, som denna gång, få fira något underbart en vanlig tisdag i den gråaste av månader. Mycket bra planerat av oss.

Bord var bokat på den klassiska restaurangen Rolfs Köks relativt nytillkomna lillasyster; Rolfs Hav som bara ligger runt hörnet från varann.

Som namnet avslöjar är det mat från havet och här hade ägarna varit i San Fransisco för att få inspiration. Det ska vara en lite stökig och bökig restaurang men med fantastiska råvaror från havet som ostron, krabba, havskräfta, rom, musslor osv serverat över disk. Inget kök utan det är som en bar där istället för en bartender som skakar drinkar är en kock som öppnar ostron och gratinerar musslor med eld.

Menyn är massa olika små rätter så man plockar sin favoriter ur havet så att säga. Det ger att man inte blir riktigt mätt men rätt pank. Förlåt men det blir rätt dyrt då varje rätt är lyxigt pricy. Så då kan man konstatera att för ett firande av bröllopsdag var det ett bra val, när vi ändå skulle slå på stort så att säga.

Lokalens inredning var mycket snygg. Ljusblått med knasigt rött som genomgående tema. Mycket glas och metall. Sedan då den fantastiska tapeten av skin från över 70 laxar i ett rum för två bord, eller kanske långbord?

Vi fick sitta vid baren och det var ju kul att se maten lagas men man sitter inte jättebra om man ska ha en lång middag. Kanske mina 180 samt makens 199 cm inte var helt gjorda för den grunda baren?

Musiken var helt fantastisk. Så mycket underbar nostalgi från 80- och 90-tal. Riktigt bra.

Vi valde att gå vidare för ite mer häng och hamnade på favoriten L’Avventura för efterrätt med en underbar tiramisu.

Som en tisdag ändå är så blev det hemfärd efter det. Och planeringen för nästa års firande som är 15 år; dvs kristallbröllop. Låter som om det ska skålas i något av ädlare sort.

Sånt jag inte visste om kyckling

I dag var jag på en mycket god och intressant presslunch på Danyel Couets restaurang Allegrine. Han samarbetar med den franska kycklingproducenten Label Rouge och vi var inbjudna att få lära oss mer. Och det måste jag säga, att jag fick lära mig en massa samt förfärad.

Så klart ska vi alla se över våra vanor, hur vi konsumerar, vad vi väljer och framförallt stoppar i oss. Jag tänker på inga sätt komma med pekpinnar eller förmaningar men det är skrämmande hur mycket av köttindustrin inte direkt hjälper oss till varken bättre mat eller bättre klimat. Att med dina val i matbutiken signalera att du prioriterar vissa produkter framför andra är en stark röst till producenterna.

Så klart smakade all mat gudomligt när det kommer från en stjärnkock men jag vågar mig tro att råvaran hade en hel del med hela att göra. Bra råvaror tenderar ju att ge bättre resultat.

Jag ska bli bättre på att göra medvetna val. Många bäckar små.

Hej från Frankfurt

Hej från Frankfurt.

Jag har varit här i fyra dagar för att besöka tre mässor och insupa all inspiration och nu på väg hem. Och som jag längtar efter mina hjärtan där hemma. 

På den här mässan som jag besökt är det hela 29 mässhallar att promenera genom för att låta ögonen falla på allt som fanns i de olika 5000 (!) montrarna. Jag har försökt sålla och tycker att jag fått med mig massa inspiration att ta vidare ut här på bloggen. 

Jag har besökt mässan tidigare och denna gång kunde jag förbereda mig bättre, veta vad jag skulle ge mer tid och annat att lite rusa genom.

Utöver allt jag sett så är det också en bomb i samtal och kontakter. Om man är blygt lagd så kan man nog ducka det mesta men här är det liksom meningen att samtal ska skapas och kontakter knytas. 

Presskonferens för oss inbjudna.

Mycket imponerad över den simultantolkning jag fick i hörlurarna på engelska. Aldrig varit med om tidigare.

Jag reser själv men det är ett gäng svenskar som gör samma resa och vi har mötts upp i pressrummet efter mässan och med det både kunnat utbyta intryck men också få känna grupptillhörighet när man är helt solo i den enorma mängd av människor man är med. 

Jag har så många bilder jag vill visa men måste sålla lite och skapa någon sorts vettig uppdelning. Så se detta som en liten teaser 😂

Korv stroganoff med extra grönt

Att korv stroganoff är en klassiker som är älskad av otroligt många, speciellt barnfamiljer, är nog ingen överdrift. Jag tror jag läste någon undersökning på vad svenska familjer har som stående matschema och just korv stroganoff var på pallplats.

Jag skulle vilja slå ett slag för att göra denna rätt lite grönare. Kanske du också har barn som är lite si så där med grönsaker? då är ett bra tips att ta redan älskade favoriträtter och göra dem gröna, vegetariska. Kanske de små bordsgästerna inte ens märker det…?

Här är en klassisk korv stroganoff men med en vegetarisk korv, gurka nedvänd i själva rätten och serverad i salladsblad. vips blev det en ny rätt men helt som vanligt.

Och lite roligare serverad gör så klart att det blir mer lockande. En vardagsmiddag men med en extra touch gör en vanlig tisdag lite festligare.

Korv stroganoff med extra grönt

Ingredienser:
600 g korv (falu- eller vegetarisk)
rapsolja
2 gula lökar
4 matskedar tomatpuré
2,5 dl matlagningsgrädde
1-2 tsk dijonsenap
salt och peppar
0,5 gurka

Servera i salladsblad och med ris och saltgurka

Gör så här: Stek hackad lök i olja. Skär korv i stavar stek med löken och klicka i tomatpuré. Häll över matlagningsgrädde och sjud någon minut. Klicka i dijonsenap, krydda och smaka av med salt och peppar. Skär gurka i tärningar och vänd ner i korven precis innan servering.

Lägg i stroganoffen i stora salladsblad, forma jasminris i form för roligare servering och toppa med skivad saltgurka. En vardagsfavorit i vegetarisk tappning är redo att serveras.

Tänk vilken skillnad det blir bara maten serveras på ett annat sätt.

Servering och sallad i ett kan man väl säga.

Här följer fler rätter som jag hoppas kan inspirera:
Allt-i-ett-panna med fisk och curryris
Fläskytterfilé lagad i sockerkaksform
Krämig kyckling med citron och dragon
Snabblagad pasta med salsiccia

Stryka-på-märken på tygservetter – lat eller smart?

Broderade servetter är absolut det trendigaste nu i dukning. Tygservetter med broderade symboler i kanten eller i hörnan, som en blomma till sommardukningen, kräfta till kräftskivan eller med klassikern initialer tex. Det blir verkligen så vackert, med den lilla detaljen sätter det stämningen.

De finns många servetter med olika motiv att köpa men äkta fina linneservetter är inte billiga. Att sedan sitta och brodera 10-12 stycken servetter man köpt second hand eller på de man redan har hemma är ett rätt tidskrävande jobb. Jo visst, det är mysigt att sitta och skapa men jag är nog alldeles för resultatinriktad och framförallt okunnig på broderi för att ge mig hän detta.

Så då kan man undra om jag är smart eller lat när jag kom på denna idé. Eller om det finns ett ord som är smartlat så är det precis det jag är 😂

När jag i höstas var i Skåne med vänner och besökte en second hand-affär så hittade jag märken som man stryker på kläder. Du vet sådana som man hade förr när det gick hål på byxor så strök man på stora tygmärken över hålet och vips var hålet ”lagat”. Här låg det många olika märken men inte som hållare utan mer som dekoration till kläder kan jag tro. Att sätta på jackor och väskor.

”De här stjärnorna var fina, var kan de få sitta?” tänkte jag. Och kom på att de ju var som de där fina broderierna jag sett på servetter. Perfekt!

Gör det själv: broderade servetter, fuskvarianten

De här stjärnorna tycker jag fick en extra skjuts av den guldiga tråden. Hade jag varit lite raskare hade jag ju haft perfekta servetter till nyår.

Högblank guldtråd på ena sidan och den andra med klister som reagerar på värme, vad nu det heter.

Jag funderade länge och väl på var jag skulle placera stjärnan. Snett ned mot hörnet fick det bli.

Jag vek över servettens andra hörna så inte strykjärnet skulle skada gultråden, så ett lager linneservett mellan alltså.

Det är ett sngstrykjärn men jag valde utan ånga för att vara på säkra sidan.

Det blev så bra så. Stjärnan sitter som berget. Och enligt informationen jag fått ska den också klara tvättar. Annars hade det ju liksom inte vara så värt kan man tycka.

(Fusk)borderade linneservetter redo för fest.

Jag är mycket nöjd med min lat-smarta idé. Och vad är mer lat-smart? Jo att stryka dukar med blomspruta. Kolla in HÄR så får du se.

Inred uppåt väggarna med posters & tavlor

Inlägg i samarbete med SoPosters

Har du posters och tavlor hemma? Ett hem blir inte helt inrett om inte även väggarna är inredda. Att tavlor och posters sätter stämning tror jag vi är många som känner när vi kliver in i ett rum. Även så är just tavlor och posters ett väldigt bra sätt att visa din personlighet, din egna stil. Den inredning du sätter på väggarna bokstavligen ramar in ditt hem.

Inred med posters & tavlor

Om du önskar hjälp med att hitta vackra posters att fylla ditt hem med så ska du genast besöka SoPosters. Dels så har du mycket att leta bland, hitta din personliga stil men också tipsen på hur du skapar en tavelvägg.

Rabattkod till mina läsare

Just nu har jag fått en enuik kod att ge mina bloggläsare. Passa på att skapa snygga tavelvägar med min kod HL25 och få 25% rabatt på alla posters. Koden är giltig t.o.m sön 4 februari 2024.

Något som blivit mycket populärt är att ha kökstavlor. Det hjälper verkligen till att ge den där härliga kreativa känslan man vill ha i ett kök, ett rum där det ska skapas väldoftande mat. Många fina fotograferingar där det vattnas i munnen samt stilrena illustrationer. Allt för att matcha din stil och ditt hem.

SoPosters – svenskt tryckeri med känsla

SoPosters är ett svenskt poster mikrotryckeri beläget i vackra Strängnäs i Sörmland. De samarbetar med kreatörer från hela Sverige för att skapa en kollektion som kan fylla dina väggar med småskalig, unik konst. Allt som trycks, trycks on demand för att minska klimatavtrycket. Så det är med andra ord rykande heta posters som hamnar hemma hos dig.

Är du den som vill ha en stor tavla som tar för sig eller önskar bygga en hel tavelvägg? Jag är nog lite av både och. Vissa rum önskar jag ha med ett stort utropstecken med en stor tavla medan i andra mer kreativt skapa en härlig blandning. Matcha din inredning med vackra konstverk. Förhöj känslan och sätt färg med dina favoriter.

Och det är då också lätt att variera sig genom att byta i ramarna. Jag byter gärna motiv och platser för olika känslor och årstider så det verkligen blir en levande miljö.

Lycka till med din inredning, hoppas det går uppåt väggarna. Och missa inte koden HL25 som ger 25% fram till 4/2.

Fisk i ugn med tomater & oliver

Fisk i ugn med tomater och oliver är en rätt som nästan lagar sig själv. Ja, i alla fall om man tar några genvägar som jag gärna här vill dela med mig av. För ibland måste det bara gå fort men för den sakens skull får man inte talla på smaken.

Den här enkla rätten, med fisk i ugn med tomater och oliver blev en riktigt uppskattad rätt av barnen. Ja, fisk är inte direkt det enklaste att göra ibland när man har en kritisk samling juniorer runt bordet. Men då smaksättarna här är riktigt maffiga blir det en rätt de gillar skarpt.

Och vitlöksdoftande klyftpotatis – det är ju som värsta goda fredagssnackset ju. Otroligt gott.

Fisk i ugn med tomater & oliver

600 g vit fisk; kolja, sej, torsk
Salt att rimma fisken
900 g fast potatis
1 förp marinerade vitlöksklyftor
1 förp inlagda tomater
1/2 förp stora gröna urkärnade oliver
Flingsalt
 
Gör så här: Värm ugnen 165° varmluft. Lägg fisken i ugnsfast form och salta den. Ställ i kylen i minst 30 minuter (kan stå upp till över natten).
 
Klyfta potatisen och lägg på plåt med bakplåtspapper. Pensla potatisen med oljan från de marinerade vitlöksklyftorna. Ställ plåten långt ner i ugnen.
 
Ta fram formen med fisken och lägg över inlagda tomater och toppa med oliver. Ställ in ett galler mitt i ugnen och ugnsbaka fisken i ca 15 minuter. Potatisen är kvar och går med i ugnen.
 
Ta ut fisken med hela gallret och ta ut potatisplåten. Toppa potatisen med vitlöksklyftorna och ringla över marinad. Ställ tillbaka i ugnen, högt upp och höj temperaturen till 200° samt vrid till grill. Låt gå tills de fått färg och yta.
Servera med krispig grönsallad. Smaklig måltid.

Jag har alltid varit svag för klyftpotatis. Nästan så jag kan äta endast det som en rätt. Med vitlökarna på som blir varma är det verkligen som en egen rätt. Nästan 😅

Söker du enkla och goda fiskrätter? Här kommer några från arkivet:
Enkel fisk- och sakldjurssoppa
Allt-i-ett-panna med fisk och curryris

Klassisk cheesecake med hjärtan av jordgubbar

En klassisk cheesecake är svår att inte gilla skulle jag säga. Ett sådant där bakverk som går hem i de flesta läger. Och kanske även i alla lägen? Så varför inte baka en klassisk cheesecake till alla hjärtansdag där söta (!) jordgubbar blir till hjärtan för att sätta stämningen.

Den tar sin lilla tid att baka så var beredd på att du ska förbereda den redan den 13.e februari men du vet ju vad dom säger; den som väntar på något gott…

Klassisk cheesecake med hjärtan av jordgubbar

Botten 
3oo g digestivekex
175 g smör

Fyllning 
800 g färskost
5 st ägg
3 dl socker
2 tsk vaniljsocker
2 msk mjöl
2 msk pressad citron

Täcke 
2 dl creme fraiche
1/2 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
Jordgubbar

Gör kakbotten så här: Sätt på ugnen på 175° och smält smör i en kastrull. Smula digestivekex rejält, gärna i en matberedare och blanda smulet med det smälta smöret. 

Häll över i en bakform med löstagbar kant. Tryck och platta nu till  kaksmulet i formen. Tryck ut allt så det går upp högt på kanterna.  

Grädda mitt i ugnen i 10 minuter. 

Gör fyllningen så här: Vispa ihop färskost, vaniljsocker och socker med elvisp. Vispa även i citronjuice.  

Knäck i ett ägg i  taget som vispas in på lägsta nivån på elvispen. Häll sedan, under vispning, i mjöl. 

Häll över smeten i den nygräddade kakbotten och sänk ugnstempen till 150 grader och grädda i 1 timma.  

Låt stelna i rumstemp ytterligare 1 timma.

 Täcke: Blanda creme fraiche, socker och vaniljsocker till jämn smet och bred på kakan.  

Ställ nu kakan i kylen och låt stå över natten. Precis innan servering: dela jordgubbarna på mitten, på längden. Skär bort ett litet V mitt på den breda sidan, upptill, så ett hjärta bildas. Runda ev till för mer hjärtform.

Önskar du tips & recept på goda bakverk till alla hjärtans dag? Då kommer det här:
Gör egen kexchoklad formad till ett hjärta
Små syltkakor med sylthjärtan
Kärleksbrev av smördeg och fyllda med sylt
Kärleksmums – så klart!
Med hjärtform bakar du gott, som falska wienerbröd

En hel museidag med sönerna

”Om du får bestämma, vad ska vi göra idag?” frågade jag vår 10-åring. Då dotter och make var borta på basketmatch hade jag mina söner alldeles för mig själv och jag kunde vara helt ledig så nu var det all-in-mys tänkte jag. ”Då vill jag gå på museum!” svarade han vilket nog överraskade mig lite. ”Jag vill gå på Tekniska eller Moderna”, fortsatte han. ”Eller vad är det på det moderna museet egentligen?” lade han till efter ett tag. När jag förklarade att det var modern konst på det han trodde var ett modernt museum, dvs det som händer nu nu nu, ändrade han sig snabbt till att bara vilja gå till Tekniska museet. Ordningen återställd – han hade inte helt plötsligt blivit konstintresserad och ett kulturellt underbarn…

Efter lång frukost så begav vi oss ut. Jag har varit rätt hård genom åren att när vi är tillsammans ute, på t-banor, på restaurang osv så är det nolltolerans på skärmar. Detta har gett fantastiskt resultat för när vi är i rörelse som på en resa på tunnelbanan är det som att de inte kan sluta prata. Jag uppskattar så våra samtal och alla de kamper jag haft mot skärmens lockelse har varit värda det. Så resan till stan och museet blir liksom ett event i sig med massa oväntade samtal och ämnen.

Hur som helst, väl framme klev vi in och för att humör och energi skulle hålla hela vägen var det lunch på en gång.

På väg ut passerade vi modelltåget men det gick sönder så vi fick se ett stillastående tåg. Rätt visande för hur det sett ut i verkligheten senaste tiden 😅

Sedan började vi uppifrån för att jobba oss nedåt. Play Beyond Play är en utställning och de digitala spelen och dess historia och värld. Jag fick lära mig att 4 av 10 personer på vårt jordklot har någon gång spelat ett svenskt spel. det är ju himlastormande faktiskt.

Underbart retro!

Jag är inte den som fastat så mycket för tv-spel, dataspel och allt vad de kallats genom åren. Jo, nu ljuger jag – Candycrush blev jag besatt av men kan inte riktigt sitta länge med ett spel tror jag. Brädspel kan jag däremot sitta hela kvällar om sällskap finnes. vad säger det om mig? Tant? Rimligt…

Donkey Kong var det enda spel jag hade. Inte ett sådant där flådigt med två skärmar utan en singel. Med endast ett spel i min ägo kan du gissa att jag blev grym på det. Och trött på det 😂

Då vi inte hade någon tid att passa lät jag killarna spela och uppleva allt tills de var färdiga.

Då var det vidare upptäckter på övriga utställningar. Så otroligt mycket att uppleva, testa och lära sig. Perfekt för kids med spring i benen och hjärnor att fylla.

Och på MegaMind får man testa sina olika förmågor och begränsningar. Som här fick jag testa min rörlighet. Jag var övertygad om att jag skulle få underkänt men nej då, jag låg på genomsnittet. Phu!

Efter 4,5 timmar på musset var vi redo att åka hem men med ett stopp på vägen.

Caramella vid Hötorget är ju stans bästa godisaffär så när det var lördag och vi vr i stan så gav det så klart ett lördagsgodis här ifrån. Jag fyllde min påse med turkosa fiskar, lakritsnappar och turkisk peppar. Gissa två gånger på mitt favoritgodis 😂

På vägen in genom dörren hemma plockade vi på oss några vedträn från förrådet. Rätt nedkylda men så nöjda med dagen. Sedan var det mysig afton till ögonlocken föll ned.