Lucka nr 21 i Julstämningskalendern

Dan före dan före dan före dopparedan. Nu är det så nära. Hoppas du mår bra och känner dig ikapp och redo för helgen. Varmt välkommen till lucka nummer 21 i min julstämningskalender. Alla luckor finner du HÄR.

Dagens juliga göra

Grava lax. Slå in paket. Snabbstäda.

Dagens julpyssel

Ät massor av Marianne och pyssla med resterna.

julig girlang

Dagens juliga smak av sött

Lika mycket som vi planerar julbordet så lägger jag stor vikt vid gottabordet och så här gör jag ett gottabord

Dagens juliga titta

Ingen kan ta sig an ett julbord som Herr Blom.

Dagens juldukning

En bordplacering med kuvert som innehåller överraskning

Med ett äpple på fatet är du klar

Dagens paketinslagning

Kan vara så att baksidan blev framsidan.

Rosetternas jul 2023 & annat pyntat

Hej på dig. Det kanske inte märks då bloggen uppdateras hela tiden men jag har knappt varit inne här för att liksom blogga på riktigt. Jag har denna december haft så många uppdrag och jobb så jag inte riktigt haft tid att föra julbloggdagbok. Men vet du – så får det vara. Tror ändå att du fått inspiration och förhoppningsvis känt att det varit värt att titta in här.

Nu börjar alla julsäckar knytas ihop och den röda mulen hamnar ovanför ytan igen. Och då vill jag visa lite hur det ser ut här hemma just nu och visa kanske den jultrend du sett mest av denna jul anno 2023 i sociala medier. Ja jag pratar om rosetten så klart.

Om man summerar det så här: sätt en rosett på exakt vad som helst så blir det julpyntat. Jag visade rosetter i höstas men det fortsätter alltså in i julen. Ska jag visa lite från hemmet så fattar du.

Ta vackra röda (eller valfri färg egentligen) band och gör maffiga rosetter på din favoritljusstake…

och häpp den blev till en julljusstake!

Samma sak med tex dina gamla kaffekoppar som med dagen mått mätt är alldeles för små. Men med en rosett så vips fick du nya glöggmuggar.

Och sedan kan du ju addera på något juligt som en…

nötknäppare. Men även annat som inte är jul men blir det tillsammans med övrigt.

Röda cricketbollar köpta på loppis i London.

Mässingsstjärna också köpt på second hand.

Det är så roligt hur något vardagligt blir juligt med enkla grepp. Som en apelsin som jag ristat och med det sprider ljuvlig doft oh ihop med övrigt på bordet blir julstämning.

Ja det var ett snabbt inkik här från mig. Och om du har möjlighet skulle jag gärna vilja höra vad du tyckt om julstämningskalendern?

Julmustglaserade revbensspjäll 

Julmustglaserade revbensspjäll är en ny upptäckt för mig. Vi hade aldrig revebensspjäll i barndomens jular, tror det var alldeles för avancerat då. Men tur då att man kan lära sig nytt och oj så gott det är. Så klart superdupergott på julbordet där bland alla rätter men även att ha som helt egen rätt på tex juldagen.

Saftigt som sjutton och välkryddat är julmustglaserade revbensspjäll nästan oslagbart. Och så där härligt kladdigt om fingrarna. Eller som det heter: finger licking good!

Julmustglaserade revbensspjäll

Ingredienser:
1,5 kilo tjocka revbensspjäll (knäckta)
2 gula lökar
1 msk salt
2 stjärnanis
15 vitpepparkorn
3 lagerblad
2 msk kinesisk soja

Julmustglaze: 
2 dl julmust, gärna lagrad
2 vitlöksklyftor
4 msk riven färsk ingefära
2 msk kinesisk soja
0,5 dl honung
0,5 dl sirap
2 tsk malen kanel
Rejäl nypa färskmalen peppar

Gör så här: Skala och klyfta löken. Lägg den tillsammans med revbensspjäll, kryddor och soja i en gryta. Fyll på med kallt vatten så det täcker köttet. Koka upp och skumma av. Sjud stilla 1,5–2 timmar. Köttet ska börja lossa från benen.

Ta upp köttet ur grytan och låt vila i en ugnssäker form medan glazen görs.

Sätt ugnen på 225 grader.

Häll julmusten i en kastrull och tillsätt riven vitlök samt resten av ingredienserna. Låt blandningen koka ner till minst hälften: glazen ska bli lite trögflytande.

Pensla köttet runt om med glaze. Låt gå i ugnen ca 25 minuter. Pensla och ös generöst med glaze då och då under tiden. Köttet ska få en klibbig, mörk och glansig yta.

Dela köttet i bitar utifrån hur benen är knäckta. Ringla på överbliven glaze och servera varma eller ljumma.

Lucka nr 20 i Julstämningskalendern

Välkommen till lucka nummer 20 i min julstämningskalender. Alla luckor finner du HÄR. Men nu öppnar och ser vad dagen ska ge.

Dagens juliga göra

Planera juldukningen. Diska kristallglas, putsa bestick och stryk duk.

Dagens julpyssel

Om du söker den där Fanny & Alxender-looken på din jul ska du frosta frukt .

Dagens juliga smak av sött

Det finns väl inte en julmarknad av rang som inte har kanderade äpplen i nåt bås. Du kan göra dem hemma så klart och varför inte till bordsplacering???

kanderade äpplen

Dagens juliga smak av salt

Focaccia funkar hela året och är ett perfekt bröd att ha till de flesta olika rätter och smaker. Och lämpligt att göra brödet med krans så det blir extra juligt.

Dagens paketinslagning

Vill du ha ett enkelt tips för att få piffiga julklappar: slå in med tårtpapper

Dagens julberättelse

Ja, det är bara att konstatera, detta är min juliga stil.

Kan vi enas om att julbordet SKA ätas i sju turer? Jag har Edward Bloom med mig i alla fall.

Gör egen marmeladgodis, marmeladkonfekt

Recept på marmeladgodis, eller marmeladkonfekt som det också kallas, har jag letat efter i många år. Att göra marmeladgodis har varit på min önskelista länge då jag har sånt fint minne till denna söta marmeladkokning.

Jag tror jag var 4-5 år och var i min mammas gudmors kök och som jag minns det var det stora kastruller i hela hennes kök och det doftade både sött och fruktigt. Efter en dags kokande fick jag med mig hem en låda sockrig söt marmelad i bitar. Bland det godaste jag ätit men så kanske allt sött var lite båd magiskt och busigt.

Så att göra dessa godbitar hemma är inte svårt och bli så gott. Och du väljer vilken smak du vill ha på ditt marmeladgodis utifrån vilken juice du använder. Jag hade apelsinjuice så det blev väldig passande till jul och fräscht på ett julgodisbord. Ja om man då jämför med all choklad menar jag ha ha.

Gör egen marmeladgodis, marmeladkonfekt

Ingredienser: 
10 gelatinblad
2 dl strösocker
0,5 dl glykos
0,5 dl vatten
1,5 dl juice
1 tsk citronsyra
Strösocker att vända i.

Gör så här: Lägg gelatinbladen bunke med kallt vatten så de mjuknar helt. 

Koka ihop socker, glykossirap och vatten till 140° i en kastrull. Häll i juice och koka upp till 120°. Säng av plattan, häll i citronsyra och lägg i de mjuka gelatinbladen, tryck inte ur vattnet. Rör tills gelatinbladen smält. 

Häll i en bakplåtspappersklädd form, 15 X 20 cm, och låt stå tills det stelnat. Ta upp ur formen, veckla ut pappret och dela marmeladkakan på mitten. Lägg samman till en. Strö över lager med strösocker och häll upp mer strösocker i en djup tallrik. Skär marmeladen till kuber och vänd i strösocker. Förvaras i kylskåp.

Ser du mer julgodis du vill ha recept på? Klicka då på dessa:

Julkola, världen godaste chokladkola
Min egna Rocky road, kanske den smarrigaste?
Knäckstrutar – för det är roligare än vanlig knäck
Trillingnöt för den vill man inte var utan
Skumtomtefudge är ju två julgodisar i en
Mjuk, mörk chokladfudge, ett måste varje jul
Rischoklad, bara för att det är så gott

Lucka nr 19 i Julstämningskalendern

Välkommen till lucka nummer 19 i min julstämningskalender. Alla luckor finner du HÄR. Välkommen in – och höj volymen.

Dagens juliga göra

Ställ fram julkrubban.

Vem ska vara tomte i år? Fråga grannen om en Santa-swop, ett jultomtsbyte.

Dagens julpyssel

Vika lådor till granen är ett roligt pyssel med kanske gott innehåll?

Återbruk kommer lastat här med en lykta av galgar.

Dagens juliga smak av sött

De går att ät men är också väldigt vackra. Pepparkakor med karamell

Dagens juldryck

Ingen jul utan mumma  ja för man måste ha julmumma. Med bästa receptet dessutom.

Dagens juliga salta

Lika mycket det är julgran och julkola på jul så är det julskinka och den ska griljeras bäst så här.

Dagens juliga lyssna

Jag har en spellista för julen med den mest matiga blandningen och den är döpt efter min julbok ”Julprassel & decembermys” för musiken är lite så. Så sätt igång musiken och svep in dig i en massa härlig julstämning.

Klicka HÄR för att komma til listan

Dagens paketinslagning

Du har slagit paketet och har snörena kvar – välj då att väva paketet för maxad uppskattning.

Slarvig fransk slarvsylta till julbordet

Slarvsylta är en klassiker på julbordet. Här i min mans variant med lite franska influenser – en nygammal favorit.

Vi har de senaste åren försökt skapa rätter till julbordet som verkligen är jul och smakar som det ska den 24.e december men inte fastna för mycket i det gamla. Att skapa rätter som får vara med på julbordet men inte är de givna klassikerna i sin vanliga tappning.

Jag har tittat mycket på våra grannländer på vad det finns för rätter att inspireras av och ta till sig. Fransmännen är ju erkänt duktiga och de har många rätter som jag tycker är som våra julrätter – en slarvsylta tex. Och det blev ett lyckat experiment som maken gjorde. Perfekt att komplettera med om man vid ha något nytt men ändå med igenkänning.

Julslarv, en franskinspirerad slarvsylta

Ingredienser:
2 ankbröst med skinn
1 tsk grovsalt
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 rött äpple
1 morot
1 pkt bacon, 140 g
50 g smör
1 dl portvin eller madeira
2 dl vitt vin
4 dl vatten
4 lagerblad
1 tsk torkad timjan
1 tsk vitpepparkorn
1 stjärnanis
1 tsk fänkålsfrö
salt och svartpeppar
några droppar äppelcidervinäger

Gör så här: Gnid in köttsidan av ankbrösten med grovsalt och låt ligga i minst 1/2 timme, gärna längre.

Skiva lök och vitlök tunt, tärna äpplet, skär moroten i fyra bitar och strimla baconet.

Stek först bacon i en gryta och lägg sedan i smör, lök, äpple och morot och fräs vidare på medeltemperatur tills löken har mjuknat.

Lägg ankbrösten med skinnet nedåt i en kall stekpanna och stek dem i cirka 10 minuter tills skinnet blir krispigt och fettet har släppt. Vänd på brösten och stek i ett par minuter på köttsidan.

Häll över ankfettet i grytan och häll på portvin, vin, vatten och kryddorna.

Lägg ankbrösten i grytan och lägg på ett lock. Låt koka på låg värme i cirka 2 timmar. Vänd på köttet efter halva tiden.

Lyft upp köttet och lägg det på en tallrik, ta upp morötterna och koka ner buljongen till hälften så att den blir lite simmig.

Dra av skinnet från ankbrösten, riv ner köttet i strimlor i buljongen och smaka av med salt och peppar och några droppar vinäger. 

Låt svalna och förvara i kylskåp. Slarvsyltan mår bra av att stå i ett par dagar. Servera ljummen.

Lucka nr 18 i Julstämningskalendern

Nu är det mindre än en vecka kvar till jul. Jag hoppas du kunnat få ut något av min kalender och blivit både inspirerad och känt en liten julstämning varje dag här. Alla luckor finner du HÄR om du vill komma ikapp..

Dagens juliga göra

Köp färskvaror för julafton. Klä julgranen

Dagens julpyssel

Alla har papper hemma så om du undrar hur du ska pynta hemmet så är en pappersgirlang alltid en god idé.

Nu tar vi upp det en nivå – gör en godisgran i år. Alla runt dig kommer jubla.

Dagens juliga smak av sött

Och apropå ätbara granar: saffransbröd som julgran 

Dagens juliga smak av salt

Önskar du mer grönt på julbordet? Då är en röd krispig julsallad perfekt.

Dagens juliga titta

Det är många som säger ”jag vill ha en äkta Fanny & Alexander-jul” men om man verkligen tänker på det… vill man det? Kanske hur det ser ut men det är inte direkt en välmående familj. Äsch, lägg det åt sidan och njut av det fina och inspireras av rummen.

Dagens paketinslagning

Kanske du sa ge bort en flaska egengjord glögg eller något annat gott i butelj.  Här får du tipsen på hur man snyggt kan slå in en flaska.

Dagens julberättelse

Läsa bok i jul! Är det inte det man vill? Få en lugn stund med en god bok. Jag tacka Miss Marple och Monsieur Poirot för sällskapet.

Göra egna Mozartkulor, recept till julgodis

Att göra egna Mozartkulor är enkelt och kul. Och så klart blir de ju de godaste Mozartkulorna. För man kan ju liksom höfta lite med ingredienserna så man får Meer av den vara mn själv gillar mest. Är man en nougat-diggare så kan man ju bred på lite mer så att säga. Och jag vill helst ha min med en riktigt god hasselnöt i också. Blir än mer jul då tycker jag.

Vi hela familjen var på tågluff på höstlovet 2019 till Venedig och Salzburg. Och vad är Salzburg känt för? Mozarts födelsestad bland annat och du kan ju bara gissa hur många butiker det var som sålde the original mozartkugle där…

De Mozartkulor vi ser i våra butiker har guldiga foliepapper men det fanns även med silverpapper i Salzburg och det fick vi förklarat: de är handgjorda. Så här är alltså silver lite finare än guld.

Så med det kan du göra dina Mozartkulor hemma och slå in i vanlig hederlig ugnsfolie med vetskapen om att så ska de vara, ha ha.

Göra egna Mozartkulor, recept till julgodis

Ingredienser:
200 g marsipan
100 g nougat
20 hela hasselnötskärnor
150 g mörk eller ljus choklad

Gör så här: Dela marsipan och nougat i 20 lika stora bitar.

Tryck in en hasselnöt i en bit nougat och täck den. Rulla till en kula.

Forma en bit marsipan till en kula och platta sedan till den.

Lägg på nougatkulan och klä in den med marsipanen. Rulla i handflatan till en jämn kula.

Upprepa med resten av hasselnötterna.

Smält chokladen över vattenbad. Lägg bakplåtspapper på en plåt eller bricka.

Doppa en marsipankula i taget i den smälta chokladen. Ta upp kulan med två gafflar, låt rinna av lite och lägg ut på bakplåtspappret. Låt stelna. Förvara i kylskåpet.

Sugen på fler recept på eget julgodis? Då har du här en hel drös tips.

Julkola, världens godaste chokladkola
Knäckstrutar – roligare än vanlig knäck
• Min egna Rocky Road smäller högt
Trillingnöt för den vill man inte var utan
Skumtomtefudge är ju två julgodisar i en
Rischoklad, bara för att det är så gott
• Wienernougat med extra mycket mandel

Recept på fylld kalkon i ugn – en växande tradition till jul

Vi har serverat kalkon i ugn nu på julafton ett flertalet gånger (som 20172018 och 2022) och jag märker hur det blivit en växande trend hos fler. Precis som vi så är det många som vill hitta alternativ till den klassiska julmaten. Att man ätit julbord med jobb, vänner eller släkt ute på stan och då på själva julafton kanske önskar något annat. Men för den sakens skull inte bli av med julkänslan.

Ja men då är sannerligen kalkon i ugn alldeles perfekt. Och jag tror jag skrivit det tidigare, men en mycket intressant effekt är att det blir väldigt lite rester över då vi lagat kalkon till julafton som en måltid och då anpassat så det är inga rester att tala om i alla mellandagar som ett klassiskt julbord lätt kan ge. (Inte för att jag egentligen har problem med et men andra har det…)

Med bas från Nigella, the British queen of Christmas, har detta recept använts här hemma.

Recept på kalkon i ugn

Ingredienser:
1 – 2 apelsiner, delade i kyftor
125 g salt
3 msk svartpeppar, hela korn
1 kanelstång
4 kryddnejlikor
1 msk kumminfrön
2 msk kryddpeppar, hela korn
4 st stjärnanis
2 msk msk senapsfrön
2 gula lökar, delade i kyftor
5-6 cm bit ingefära, skuren i skivor
1 dl flytande honung
1 knippe färsk persilja
5 1/2 kg kalkon
75 g rumstempererat smör

Glasering:
75 g smör
3 msk flytande honung/lönnsirap

Gör så här: Ta fram en stor kastrull eller ja hink med tillhörande lock. Häll i vatten och lägg i samtliga kryddor, pressa gärna apelsinklyftorna innan de läggs i. Rör runt så salt, socker och honung blandas in i allt spad.

Lägg i kalkonen och om den inte täcks helt av vätska häller du lite mer vatten. Lägg på locket och ställ kallt i minst ett dygn. Gärna utomhus.

Ta upp kalkonen ur vätskan 1 timma innan tillagning och badda torr med hushållspapper. Placera kalkonen i en ugnsform och fördela det rumstempererade smöret i klickar under skinnet på hela kalkonen. Värm ugnen till 235°.

Glasering: smält smör och vänd ner honung. Pensla över hela kalkonen.

Ställ kalkonen och formen på galler längst ner på galler i ugnen, sänk temperaturen till 175° och rosta i 2 1/2 timmar.

När tiden är inne kan du med spetsen på en smal vass kniv sticka ner där benet möter kroppen och om köttsaften som sipprar fram är klar är kalkonen klar. Annars låter du den gå tills vätskan är klar. Eller använd köttermometer, placerad i den tjockaste delen, där kalkonen är klar vid 75° och det uppnås bäst genom att ta ut kalkonen vid 70° och låta stå i rumstemperatur under folie i ca 20 grader där den går upp till 75°.