Inspirationskväll med vinprovning och fotoskola

Vad gillar matbloggare? Jo: mat, dryck och att fotografera nämnda två ämnen snyggt. Cono Sur bjöd in till en middag med skola i dessa ämnen och det var väl det vackraste klassrum jag nånsin varit i.

cono_sur_bike

Cykeln är en symbol hos Cono Sur. Arbetarna på gården förflyttar sig med cykel för att vårda marken och för att dra sitt strå för miljön. Det är ett av världens mest miljömedvetna vinmärken.

Jag är ju ingen matbloggare så jag var väl katten bland alla duktiga hermeliner men jag har ett brinnande intresse, är ju rackarns bra på att äta och skapa vackra middagar.

cono_sur_dukning

cono_sur_dukning_bord

Och apropå vackra middagar: här hade en av våra svenska internationellt prisvinnande matbloggare, Sofija Torebo, varit med och skapat en ljuvlig kväll och dessutom agera fotolärare tillsammans med matfotografen Matilda Lindeblad

cono_sur_fotoskola

Med huvudet fullt av inspiration och nya kunskaper satte vi oss sen till bords för att få äta en middag specialkomponerad av årets kock 2015 Thomas Sjögren som skulle passa vinerna.

cono_sur_ostron

cono_sur_vin_kockar

Det blev många spännande smakmöten och nya kunskaper.

cono_sur_vin_meny

cono_sur_vin_tassels

Önskar verkligen att jag kunde ännu mer om vin. Har provat så många gånger men det här med druvor, dalar och årgångar sätter sig liksom inte helt. Tänk att ta en sipp av något ljuvligt och säga ”mmm, detta är en typsik chardonnay från slottet-som-heter-något”. Får gå en ordentlig kurs!

cono_sure_pinot_noir

Cono Sur är från Chile och det var så spännande och lärorikt att få ta del av deras resa och verksamhet. Ska erkänna att jag nog är en sån där som tidigare helst valt viner från ”the old country” som det heter, dvs Europa. Nu fick jag upp ögonen för Sydamerika.

cono_sure_vin_event

Tack för ett event med så mycket kunskap, nya bekantskaper och proppat med inspiration.

cono_sur_vin_middag_event

avsändare

Höstpyssel med ekollon. Måla vackra höstdekorationer

Att skapa höstpyssel med material från naturen är så tacksamt. Nästan så inget krävs utan naturen skapar sitt egna höstpyssel genom att skifta i vackra färger och bjuder på bär, ekollon och kastanjer.

Höstpyssel har även den fina bieffekten att man måste ta sig ut i naturen. Härligt för både barn och vuxna. Och finns det något härliter så här års än att just gå ut i september solen, den höga frisk luften och andas in alla dofter.

Höstpyssel med ekollon

Stora gröna ekollon sitter med sina hattar på grenarna och några bruna, mogna har redan fallit ner på marken i hopp om nytt liv.

Jag ger dem ett annat sorts liv som dekoration inne. Med färg blir de något helt annat.

Vanlig hobby färg går jättebra att använda på både ekollonet och löven. Ska löven målas och sparas så är ett bra tips att lägga dem under tryck (bok, skärbräda eller annat plant och tungt) över natten.

Jag valde blått, turkost och lite guld för det var fina färger i hop med ekollonets egna gröna och bruna färger.

Just den där lilla touchen av guld sätter verkligen guldkant på de små ekollonen. Ett lite vuxnare höstpyssel då, men det är ju en smaksak.

 

Vill du ha mer höstpyssel med ekollon? Då kanske de HÄR tovade små ekollonen vara något?

Hem – premiäröppning av showroom i Vasaparken

I veckan öppnade Hem sitt huvudkontor och showroom i Stockholm. Ett svenskt företag som tidigare haft sin bas i Berlin faktiskt. Hem säljer design på nätet till hela världen.

Hem_showroom

Hem_Vasaparken_lokaler

Nu placeras alltså showroom här vackert i Vasaparken och med det visades även nyheter upp. Mattor, bord, skåp och stolar.

Hem_Vasaparken_utställning

Den stol som nog drog mest nyfikna blickar var Staffan Holms vackra stol Udon. Jag provsatt och säger: Äntligen en stol som är både snygg å skön. Det är så sällan jag sitter på en stol och känner att jag får plats. Detta var verkligen en stol designad för skandinaver med långa ben.

Hem_showroom_premiär

Här intervjuas Staffan Holm av Hems grundare och VD Petrus Palmér.

stol_udon_grön_staffan_holm_böj

stol_udon_grön_staffan_holm

Jag blev väldigt förtjust i denna gröna färgställning. Inte alla som höll med mig. Men jag har inte några dåliga 70-tals vibbar som många andra fick.

Andra favoriter var två pallar.

Hem_Last_stool_splatter_pall

Den här emaljerade stänkpallen, The last stol splatter av Max Lamb, (också) i grönt och rosa satte leende på mig.

all_wood_stool_hem

Enormt vackert designade och tillverkade höjbara pallen All wood stool av Karoline Fesser

all_wood_stool_hem_02

En vacker start på en vacker dag.

Hem_Vasaparken

avsändare

Lördagsgodis: Fuskbaka kakor med gottig röra av pepparkakor, mariekex & o’boy

Här kommer en gottig röra, eller kuckelimuck-röra som vi också kallar det, som passar perfekt en lördag som denna. Ett fuskbak som är så barnsligt gott för både stora och små.

Detta är en röra som min mamma lärde mig som barn och som hon i sin tur lärde sig av mormor. Det var liksom som en hemlis. Något man unnade sig vissa dagar. Vet inte riktigt varför det var så, men det kändes lite härligt som barn att nångång, då och då, få festa till det med denna okynnes-röra. Eller guck. Eller kak-kladd. Vet inte vad jag ska kalla det! Något tips?

Hur som helst. Som barn drack jag litervis av O’boy varje dag. Till frukost och till mellanmål efter skolan. Skulle barn göra det idag kommer väl nån myndighet å ringer på dörren med en anmälan om dåligt uppförande.

Och med en liten slatt kvar i botten kunde vi då göra denna gottighet speciella dagar. Vi smulade helt sonika ner lika delar av pepparkakor och mariekex. Eller på den tiden var det FingerMarie. (Vad hände med dem? Länge sen jag såg dem) Rörde runt och sen mumsade rätt ur glaset. Perfekt kombination av mild mjölkchoklad, kryddig pepparkaka och vaniljkex.

Var väl si så där 23 år sedan jag gjorde detta så det var ju på tiden. Lillkillen (snart 3) hade sin första playdate förra helgen och då tänkte jag att pepparkakor mjukar upp alla blyga barn så det fick bli en sorts kaka med då min gottiga röra mellan. Som en Ballerinakaka utan hål, eller som en svensk variant på Oreo. Typ.

La en klick av röran på ett Mariekex och sen en pepparkaka ovanpå.

Fick fin hjälp av den lille värden. Som dock hade svårt att vänta. De står ju där, kan jag inte få äta dem nu. Varför måste vi vänta på kompisen. Ungefär så

Å suck. Hur länge måste jag vänta. Det har ju säkert gått 15 sekunder nu!!!

Nu äta!!! Och tjoff så kakorna borta!

Playdaten gick bra. Varken blodvite eller tårar faktiskt. Om det berodde på de goda kladdkakorna vet jag inte. Vill tro det.

Sugen på några fler barnsliga och enkla fuskbak? Kolla då de här länkarna:
• Gör egen kexchoklad, supersnabbt, supergott
• Chokladdoppadestrutar med fruktsallad
• Frusen banan som glasspinne med choklad och strössel

Istället för blomma: frusna croissanter

Halloj fredagen! Poppar in här på bloggen allt som hastigast idag för jag vill slänga iväg ett tips inför helgen. Antingen att njuta av själv för en lugn och skön helgfrukost/-fika eller kanske främst då ett tips som gåva istället för blomma om du ska bort på trevligheter i helgen.

Nämligen frusna croissanter. Har flertalet gånger gett bort en påse croissanter redo för ugnen till värdparet och kan säga att det har varit en sådan uppskattad gåva. Har man haft fest hemma så är det ju hur smutt som helst att dagen efter, i allt städkaos som brukar bli, njuta av nybakade croissanter.

Dessa är från Picard men det finns flera alternativ och även på burk. Helt galen mening egentligen: croissanter på burk!

Men så klart är det ju en härlig gåva även till dig själv. Bake off är ju verkligen lyxfrukost det när energin inte riktigt finns där för att ställa till med storbak!

Tips: Göm dina elkablar och ladda mobilen i en chic handväska à la IKEA

Tror en mängd med mig har ett virrvarr hemma av elkablar, sladdar, laddare och andra elektroniska manicker som flyttas runt. Nån dag ska jag fixa det där, tänker jag.

Inspireras av de här bilderna från IKEA med en liten kabelväska, Idebo, ja eller handväska så att säga. En chic väska med hål i att föra in el med en grendosa och sedan ur öppningen ladda det som behöver laddas eller få el. (Säljstart oktober)

IKEA_IDEBO_kabelvaska-3

Smart, men tänker att det kanske man kan fixa själv? Ta en korg eller väska och göra hål. Nån dag ska jag fixa det där, tänker jag.

IKEA_IDEBO_kabelvaska-2

Foto: IKEA

avsändare

PS: Följ mig gärna på Facebook där jag lägger upp alla nya inlägg och gamla godingar från arkivet som förtjänar nytt ljus.

Favoritmellanmål: leverpastejsmacka med äpple

Nu i äppeltider så kan jag verkligen frossa i äpplen. Utöver äppelpaj och njuta au naturell så  är att skära ner äppelbitar i sallader och mat är toppen. Och att ha på mackan är en favvis. Och äpple ihop med leverpastej är en helt fantastisk kombination.

Så här kommer då ett tips om ett gott, och snyggt, mellanmål så här på eftermiddagen. Ett dovt bröd, generöst lager leverpastej och tunna skivor äpple. Lite salt och kanske ett drag med pepparkvarnen skadar inte.

Mmm… gott!

Så, hur har ni denna onsdag? Solen strålar utanför men jag har ännu inte kommit ut. Massa jobb och en sprängande huvudvärk håller mig inne. Har nu tagit brustabletter för jag hoppas innerligt bli av med värken då jag har kuligheter att gå på ikväll. Och solen önskar jag också bli av med för det förstör min fotografering faktiskt. Ska fota mina fönster och att då ha flödande sol är helt fel. Hur knasigt det än låter. Hoppas och väntar på en liten molntuss för kameran står då redo. Bara ett litet moln? Snälla? (knasigt jobb man har…)

Hett just nu: Fiskbensmönstrat

Fiskbensparkett, fiskbensfläta, fiskbensmönstrat. Allt i fiskben är rätt. Och det är i alla material, inte bara på golvet alltså!

fiskben_trend_2016

IKEA_BARKABODA_bankskiva_fiskben

Ikeas nyhet bänkskivan Barkboda i massiv valnöt med klassiskt fiskbensmönster får i alla fall mig att bli glad.

 

Ingen har väl missat att den hetaste håruppsättningen är den klassiska fiskbensflätan?

fiskbensfläta

På Gotlandsfärjan i somras satt ett helt lag fotbollstjejer och flätade varann. Jag flätar min dotters hår var och varannan dag i dessa flätor (bra i lösstider att ha det långa håret i flätor) och jag som berikats med ”fint hår” drömmer dagligen om en tjock, rufsig och bohemisk fläta.

Fiskben som mönster på tyg mm finns också med bland nyheterna för hösten.

åhlens_kudde_fiskben

Åhléns har fiskbensmönstrade kuddar. Här i skönt höstmysig färgskala.

 

granit_servetter_fiskben

Granit har både fiskbensmönster och fiskbensparkett på sina servetter.

skultuna_armband

Ett sådant här flätade armbad hos Skultuna känns helt rätt. Skulle passa till både vardag och fest.

 

ceannis_läder_flätat

Ceannis nya kollektion i flätat veganläder visar supersnygga väskor för många tillfällen. Den här laptopväskan hade suttit som en smäck!

 

Svenskt_tenn_stubbe_brun

Glasvasen Stubbe från Svenskt tenn är en favorit och den här lite rökiga, bruna färgen är den helt ljuvlig.

 

Själv vill jag pyssla, skapa i fiskbensmönster.

pyssel_måla_löv_fiskben

Med vit hobbyfärg och tunn pensel följer jag ådringen på löven. Sedan gör jag fiskben mellan ådringslinjerna. Jag har nåt på gång här. Får se vad det slutar i.

avsändare

PS: Följ mig gärna på Facebook där jag lägger upp alla nya inlägg och gamla godingar från arkivet som förtjänar nytt ljus.

Budgettips med bra miljöval & fusk-japansk middag

Att göra en äkta japansk middag med egen sushi och härliga japanska sallader, japanska inlagda picklade grönsaker och passande drycker är ju härligt men kräver sina kunskaper och kanske främst en massa förberedelser och inköp.

Om ni läst mig ett tag så vet ni att jag gillar genvägar. Och då jag har lyckan att bo i en storstad så är det ju pinsamt lätt att just ta genvägar vad det gäller exotisk mat. Tänk vad hämtmat är härligt va?!

Äldste sonen som är en riktig foodie och gormand har länge, länge önskat få äta sushi på tjocka träskivor på fot. Vet inte vad han har fått det ifrån, men säkert nån film eller program där det då ska vara som i Japan, på riktigt. Som den ömma moder jag är ville jag överraska med en middag i fredags med just detta. Skulle till stan på möten och tänkte ta en sväng i Stockholms Chinatown (runt Hötorget) och till butiken Japanska torget men gick bet. Inga stora uppläggningsfat i trä. Tänkte att då får det väl bli skärbrädor men jag kan ju inte köpa 5 skärbrädor till familjen för att äta sushi på en gång i halvåret!!!

Titta vad jag hitta: 4 lagom stora skärbrädor i bok hos Åhléns för 149:- Dessutom Bra Val-märkt. Konichiwa!

Med lite rapsolja blir de ju perfekta serveringsbrickor/-fat.

Alla fick varsin skärbräda som tallrik och för att det inte bara skulle bli en skärbräda på bordet la jag två smörknivar av trä under så skivorna kom upp lite.

En liten grej som gjorde mycket för upplevelsen.

Till sushin serverades böngroddar (så goda som de är tycker jag) min enklaste enkla japanska kålsallad (och grymt beroendeframkallande: fint skivad salladskål som får ligga och dra, så länge som det går, i japansk soya, lite rapsolja och vitvinsvinäger), ångkokta edamamebönor med flingsalt samt bläckfisksallad från butiken. Ja jag sa ju det; genvägar.

Är så kul och lyxigt att ha barn som är matglada och matmodiga. Blir roliga middagar för oss alla då.

Har inte visat min porslinsblomma med nio liv.

Den har glömts bort, fått alldeles för lite kärlek, vatten och rymd. Tentaklerna växte sig ändå långa, långa. Nu har den fått sin plats här i livet.

Innan sommaren virade jag grenarna runt tråd upp längs med fönsterkarmen. När vi kom hem efter semestern hade den visat sin tacksamhet och växt ännu mer. Nu kommer den nog ta över hela fönstret snart.

Tänk vad glad jag blev över de små brädorna. De hade nog aldrig tänkt bli japanska serveringsfat.

Olivolja i brödkorg – så klart!

Ni kanske känner igen er; man ser något och tänker Nä men, varför har jag inte tänkt på det förut? och man inspireras.

Så var det med butiksdukningen på H&M Home i torsdags. Mycket var så klart inspirerande men just serveringsförslaget av bröd gillade jag.

olivolja_brödkorg

En stor brödkorg med generös mängd bröd samt en nedstucken flaska olivolja. Som på restaurang men kan ju så klart användas hemma. Jag vill i alla fall göra det.

avsändare

PS: Följ mig gärna på Facebook där jag lägger upp alla nya inlägg och gamla godingar från arkivet som förtjänar nytt ljus.