Att förvara färskt bröd är A och O för att när som kunna få den bästa mackan!
Jag är en stor brödätare och vill gärna ha färskt bröd hemma. Då är det viktigt att ha brödet på bästa sätt för att hålla färskheten.
Hur förvara färskt bröd
Finns två sätt att förvara bröd:
1. Lägg brödet i en pappåsen och sedan i en plastpåse. Pappåsen håller brödet krispigt och plastpåsen håller färskheten.
2. Skiva hela limpan och lägg i fryspåse och vidare i frysen. När du vill ha en smörgås tas önskade mängd skivor ur påsen för att tinas eller rostas.
Och sen är det bara att njuta goda mackor på välbevarat färskt bröd.
Hurra! Fredag! En mycket annorlunda vecka är nu till ända. Simläger dagtid för äldste sonen, förskola med business as usual för de två mindre, intensivt jobb för maken och en liten mitt emellan vecka för mig. Men nästa vecka, då händer det grejer. Då ska det skrivas avtal på mitt drömuppdrag och jag ska färdigställa ett föredrag för drömkunden så idag, denna fredag firar vi! Ja, jäklar i min lilla låda vad jag är värd att fira idag.
Vad kan vara bättre att styla denna firarstund med om inte mitt egendesignade porslin?!? Kommer ni håg det där magiska bloggeventet hos porslinsmärket Mateusjag hade lyxen att få vara med på? Då fick vi som var inbjudna designa, alltså måla, egna mönster på Mateus vackra porslin. I går fick jag hem mina fat och min skål. Är så nöjd och så glad.
Min tanke när jag målade de här tre små faten var att ha dem som snacksfat. Vi är en snacksfamilj – det mumsas nötter, korvar, starka ostar, oliver, picklade vitlökar, skinkor varje helg. Det är liksom mer min grej än stora skålar med chips att gräva ner händerna i. Så två små fat för kallskuret och en mindre skål för nötter/oliver.
Hade sådan prestationsångest när jag satt där med det vackra vita fatet och alla regnbågens färger att välja på. Att stänka lite från sidan kan ju liksom inte gå fel tänkte jag. Då faller färgerna liksom som de vill och jag låter ödet få vara med och designa. Alltid bra att ha någon att skylla på, ja ödet alltså.
Nu så, nu får de komma till användning och invigas. Nu ska i alla fall jag ta en härlig fredag och helg. Det är vi alla värda, eller hur!?
Jag fick frågan om att vara med i en artikel i en inredningsbilaga och en av frågorna var att säga två favoritplatser i hemmet. Som många andra så har jag så klart flera olika favoritplatser. Är det köket där familj och vänner alltid samlas, är det trappan ut i trädgården där vi njuter sommarfrukostar eller är det soffan där familjen myser?
Då jag vurmar, älskar och bor i funkis så måste jag nog ändå lyfta fram två funkispärlor. En är unik och i original, den andra är nyproducerad återskapelse.
Först det vackra stora och rundade fönstret i vardagsrummet. Detta var faktiskt det allra första jag såg när vi var på visning. Hade aldrig tidigare sett böjda glasfönster i ett privathem. Sedan den stenlagda fönsterbrädet med den inbyggda bokhyllan ger så otroligt mycket karaktär åt hela rummet. Så tacksam över att tidigare ägare inte målat bort trät här. Nästan alla lister, dörrfoder och karmar i övriga rum är vitmålade.
Sedan har vi ju då vårt funkisbadrum som jag fullkomligt älskar. Badrummet har vi renoverat och försökt göra så klassiskt funkis det bara går. Sökt information och läst på. HÄR kan du läsa om hela vår renovering.
Så mycket här som jag är så glad över. Färgen – att vi vågade. Ljuset från fönstret som väcker mig varje morgon. Spegelväggen av flera speglar ger en själ till rummet. Hyllan som var som gjord för väggen.
Ja, det var två små vrår av vårt funkishus. Kanske ska försöka få till bra andra vinklar av hemmet. Är inte så bra på det. Mest för att här pågår ett liv med småbarn med yviga föräldrar och väldigt sällan är magasinsnyggt… Den dag det är städat får jag vara beredd. Alltså den timma det rör sig om, inte dag!
Att baka mördegskakor är så härligt roligt och att göra mördegskakor med mönster måste ju bli ännu bättre. Enkelt recept med så många möjligheter. Tidigare har jag här lagt upp hjärtformade syltkakor och mördegskakor med fina mönster av färgat socker. Nu är jag igång igen! Nu ville jag göra stämplade mördegskakor med mönster. Och tänk – Det blev ju helt galet snyggt. Och självklart gott!
Mördegskakor med mönster
Med hjälp av fasetterat glas får jag fram fina mönster. I botten av vinglas, skålar och sillfat finns det ofta fina stjärnor eller blommönster. Här är min lilla loppisfyndade samling. Den lilla snipan med pip och handtag blir perfekt till kakorna. Bra djup på den fasetterade stjärnan och storleken passar för en kaka.
Hade inte riktigt klart för mig hur jag skulle göra så jag började med att försiktigt kavla ut en del av degen för att sen stämpla. Tog bort överflödig deg och gräddade. MEN – mönstret försvann helt! Kakan ”smälte” i ugnsvärmen. Tänk om, gör rätt!!!
Valde då att göra små bollar och sen trycka ner med glaset. Där satt den! Blev perfekt och mönstren höll helt och hållet under gräddningen.
Ingredienser
250 g smör
4,5 dl vetemjöl
1 dl socker
Gör så här: Blanda mjöl och socker i en stor bunke och sen dela det rumsvarma smöret i mindre bitar och lägg i. Smula i hop degen och arbeta tills det blir en fast deg. Lägg degklumpen i plastpåse och vila i kylen i 30 minuter.
Sätt ugnen på 180°. Ta ut mördegen och lägg på skärbräda. Skär i mindre bitar och forma/rulla dem, läggs på plåt med bakplåtspapper med bra med luft rum om.
Mjöla ditt fasetterade glas lätt över mönsterytan du ska använda. Tryck ner degkulorna med hjälp av det glas du använder. Tryck till ordentligt så mönster stämplas men inte för hårt så kakan blir för tunn. Lyft försiktigt och var beredd med kniv ifall du behöver lossa på degen från glaset.
Grädda mitt i ugnen i ca 12 minuter.
Kakan i sig själv är så himlans god. Perfekt balans mellan sött och salt. Porös och frasig. Förvarar dem i min allra finaste kakburk jag köpte i London i höstas. Lockets cirkusmönster matchar kakorna väl.
Det häftiga med kakburken är att det faktiskt även är en snurrande speldosa. När jag skulle kolla på den där i butikshyllan började den snurra och låta bara jag snuddade den.
Vill du ha mer baktips och -recept? Kanske nåt av dessa här nedan kan vara något?
Att göra personliga och unika paketinslagningar tillhör ett av mina favorituppdrag!
Sonen skulle få gå på kalas och valt ut ett paket. Så klart vill jag inte ha butiksinslagningen utan göra en egen. Denna gång valde jag att slå in paketet med några sidor från en gammal serietidning. Enkelt med effektfullt.
Rolig bieffekt var att sonen som nyss lärt sig läsa fastande med paketet i sina händer för att läsa allt på det.
God morgon! Kylen är fortfarande full av ägg trots en äggände påskhelg. Inga problem! Äter gärna ägg ofta och på olika sätt året om. Finns väl ingen bättre fast food egentligen?! Koka några minuter eller knäck i en het panna och du har en god rätt på två röda.
Ägg- å kaviarmacka är en stående rätt på menyn i det Lythska hemmet.
Har en liten mitt-emellan-vecka. Saker som står och väntar runt hörnet är förtidiga att dra i gång och jag är lite för mör efter att dragit på lite väl hårt förra veckan. Unnar mig en liten, liten paus. På typ 2-3 timmar. Sen närjag på’t igen. Så dålig på att vara still…
I går var det ledig dag. Solen strålade och hela min uppfostrade kropp säger då att jag måste ut. Att vara inne när solen lyser är ju den åttonde dödssynden, eller hur?!
Detta skulle bli den första dagen på året som hela familjen skulle ”bara hänga på tomten”. Att bara hänga är den äldste sonen jättedålig på. Måste finnas en lek eller uppdrag annars kryper det i hela kroppen av ”jag har inget att göra”. Tack gode gud för studsmattan. Eller nja, ska inte säga att jag älskar den för den är stor och ful, ger ifrån sig gnissel och barnskrik men barnen älskar den och kan spendera timmar där i. Hatkärlek alltså.
Och hatkärlek – det har jag en extremt stor dos av vad det gäller trädgårdsarbete. Jag vill också kunna känna att jag ”bara hänger” i trädgården men det går icke. Det finns alltid nån jäklarns kotte att plocka. Nån gren att lägga i komposthögen. Nån boll som rullat bort för långt. För att verkligen, verkligen njuta av trädgården måste jag först kratta bort åtta månaders nedblåsta kottar, vinterns vissna rabatter och kilovis av barr. Krattar, böjer mig ner, plockar, lyfter, tömmer korgar och svär lite lätt i mungipan. Tänker tanken, nä – detta får vara. Strunt samma! men något i mig måste rensa.
Uppvuxen i villa har jag stor erfarenhet av just detta trädgårdsliv. Våren ska städas fram ur vinterns täcke, kvarglömda lövhögar eldas. Sommaren består av rensa ogräs, klippa gräsmatta och kratta på repeat. Höst var det kratta, kratta, kratta och sedan elda. Aldrig villa med tomt gick som ett mantra i huvudet. Nu står jag här med tomt och gör samma saker! Fast barr då det är tallar, tallar, tallar överallt. Men, det är den andra vågskålen som håller balansen – kärleken! Jag skattar mig som världens lyckligaste och lyxlirare när jag kan få öppna upp och ta ett steg ut. Det blev så klart för mig när vi senast skulle flytta att det inte var till lägenhet utan till villa med (obs!) liten trädgård.
Det är den där rensningen i trädgården jag måste göra först för att sen kunna njuta. Som när jag hade matteprov i skolan, först städa rummet i barndomshemmet till perfektion för att sedan kunna koncentrera mig på matten. Fast där var det ju två dåliga saker… dumt exempel. Men hur som helst, jag måste känna att jag kan totalslappa och njuta å det görs bara när kottarna är borta.
Sen tar jag i så helt galet mycket också. De gånger jag kör dessa race har jag så ont i kroppen på kvällen att jag måste ta flera alvedon. Kan liksom inte köra på halvfart. En granne passerade och vi talade om väder å vind. Hon frågade om jag var påskmålad om kinderna då jag var så röd. VA!? ”Öh, nä, jag bara krattar så det skvätter om det och maskarna borrar sig längre ner i marken!” Vem behöver träningskort när man har kottar att kratta???
Gårdagens morot var gofika med upptinade muffins från frysen sittandes i solen. Lyxigare fika finns knappt. Och den var jag värd!!!
Förra året var denna trappa livsfarlig för vår lillkille. Nu är det inga problem. Det är i dessa stunder jag inser hur fort tiden går!
Finns det något härligare än såpbubblor?! Funkar varje gång. Bästa medicinen mot ”jag har inget att göra”-sjukan.
Katterna har haft trädgården i fred några månader. Märktes att de var glada av sällskapet då de var nära oss hela tiden.
Men sen så gick jag på kottarna igen. Hur många kottar kan en tall ha? Triljoners? Kan man sätta nät runt tallkronan så inga kottar faller ner?
Maken vet hur han kan göra mig lycklig; han har införskaffat en ny leksak – lövblåsaren. Med den i rem över axeln går jag runt och blåser i varje hörn. Torra barr flyger all världens väg. Känner mig som nån sorts actionhjälte med världens bazooka och helt livsfarlig.
Men nu är ca 82% av trädgården fixad. Och jag känner mig lite lugnare. Fast blåser det om nån dag så är kottarna tillbaka på marken. Fram med lövblås och kratta för här kommer Super-Garden-Woman!
Ni vet vad roadkill är va? det är ett stackars djur som hamnat på vägen och blivit överkört.
Här hemma mår jag lite dåligt över de gardenkill jag råkade begå igår. Vackra, stolta krokusar hamnade oturligt i min väg när jag forsade fram som en galning i trädgården. Tog upp de sorgliga resterna som var någorlunda intakta och satte i liten vas. Som ett försök att ge dem en sista värdig stund…
Gravad lax med rödbetor tar den gravade laxen till helt nya nivåer!
Gravad lax är det många som har recept på och det är som oftast samma klassiker. Men så klart finns det varianter. Som att rödbetsgrava laxen till exempel.
Kommer ni håg mina rödbetsinlagda äggoch hur snygga de blev? Lika läckert blir det att grava laxen med rivna rödbetor.
Ingredienser
1 kg färsk laxbit med skinn
2 dl socker
1 dl salt
1 dl vatten
2 krukor/knippen färsk dill
1 msk vitpepparkorn, krossade
2-3 råa rödbetor
Gör så här: Se till att laxen är helt benfri. Blanda salt, socker, krossad vitpeppar och vatten i en bunke och gnid sedan in hela laxen i denna blandning. Lägg i en form, med skinnet nedåt, och ös över smeten. Hacka dillen och klappa/täck in hela laxen. Täck över formen med plast eller trä över en plastpåse. Ställ i kylen och låt stå ett dygn. Ös över kryddsmeten och vänd på laxen halvtid.
Efter ett dygn skalas och rivs rödbetorna fint och klappas in på laxen, ej skinnsidan. Låt laxen ligga ytterligare ett dygn, nu med skinnet nedåt.
Skrapa bort dill och rödbetor, torka lite lätt med hushållspapper och skiva tunna skivor.
Gravad lax är så gott till så mycket. Och med denna rödbetsinläggning blir den dessutom snygg så det kan ju piffa upp vilken brunch som helst.
Planen var att vi skulle ta en tur till Skansen på påskdagen och då himlen var nästan helt blå fanns det inga hinder för att det skulle bli av. Det vi inte räknat med var att det var sommartid och vi blev snuvade på en timma. Då vi skulle till min bror för påskbrunch kl 15 insåg vi att det får bli en grymt snabb vända. För dit skulle vi!
Bästa sättet att ta sig till Djurgården och Skansen är ju via Djurgårdsfärjan. Alltid kul och spännande.
Speciellt passande för lillkillen som för dagen var pirat.
Inget ser väl både så sorgligt och lockande ut som en vinterstängd nöjespark. Vi har aldrig varit på Gröna Lund med barnen men i sommar borde vi väl få till en tur.
Ingen kö och bara glada miner. Precis så vill man ha starten på äventyret.
Kolbulle! Så in i vassen gott. En italienska frågade den glade kolbullemannen vad detta var: ”Swedish countryside pizza!” blev svaret.
Nu i påsk är det påskdagar på Skansen med marknad och annat påskigt. Bollnästorget var öppet med olika stånd och försäljning.
Nu vidare mot djuren som var den stora anledningen till besöket.
En för dagen mycket passande och stolt tupp!
Skansens och kanske stans snyggaste fasad.
Skansen är ett av mina absoluta favoritställen i Stockholm. Här transporteras man dels till historiska byggnader men även till naturupplevelser som känns mer landsbygd och ensam skog än mitt i huvudstaden. Som den här delen som ska vara Lappland med renar, kåtor och samekultur.
Sen hamnade jag i mitt Mecka – pysselverkstaden. Här var det påskpyssel som gällde.
Sen hade vi galet bråttom. Nu måste vi gå för att hinna till brunchen hos brorsan.
Tog bergbanan ner. Ja, fort går den inte men uppskattad av barnen. Och utsikten är ju så fin. När nu inga löv än dykt upp på grenarna är sikten extra bra.
Kall temperatur kräver basker.
En snabb visit som sagt. Lillkillen var väl lite undrande var alla djuren vi skulle sett tog vägen. Det får bli en ny tur snart och med bättre tidsplanering.