Mördegskakor med mönster av stämplade glas

Mördegskakor med mönster

Att baka mördegskakor är så härligt roligt och att göra mördegskakor med mönster måste ju bli ännu bättre. Enkelt recept med så många möjligheter. Tidigare har jag här lagt upp hjärtformade syltkakor och mördegskakor med fina mönster av färgat socker. Nu är jag igång igen! Nu ville jag göra stämplade mördegskakor med mönster. Och tänk – Det blev ju helt galet snyggt. Och självklart gott!

Mördegskakor med mönster

Mördegskakor med mönster

Med hjälp av fasetterat glas får jag fram fina mönster. I botten av vinglas, skålar och sillfat finns det ofta fina stjärnor eller blommönster. Här är min lilla loppisfyndade samling. Den lilla snipan med pip och handtag blir perfekt till kakorna. Bra djup på den fasetterade stjärnan och storleken passar för en kaka.

mördegskakor med mönster

Hade inte riktigt klart för mig hur jag skulle göra så jag började med att försiktigt kavla ut en del av degen för att sen stämpla. Tog bort överflödig deg och gräddade. MEN – mönstret försvann helt! Kakan ”smälte” i ugnsvärmen. Tänk om, gör rätt!!!

Valde då att göra små bollar och sen trycka ner med glaset. Där satt den! Blev perfekt och mönstren höll helt och hållet under gräddningen.

Mördegskakor med mönster

Ingredienser
250 g smör
4,5 dl vetemjöl
1 dl socker

Gör så här: Blanda mjöl och socker i en stor bunke och sen dela det rumsvarma smöret i mindre bitar och lägg i. Smula i hop degen och arbeta tills det blir en fast deg. Lägg degklumpen i plastpåse och vila i kylen i 30 minuter.

Sätt ugnen på 180°. Ta ut mördegen och lägg på skärbräda. Skär i mindre bitar och forma/rulla dem, läggs på plåt med bakplåtspapper med bra med luft rum om.

Mjöla ditt fasetterade glas lätt över mönsterytan du ska använda. Tryck ner degkulorna med hjälp av det glas du använder. Tryck till ordentligt så mönster stämplas men inte för hårt så kakan blir för tunn. Lyft försiktigt och var beredd med kniv ifall du behöver lossa på degen från glaset.

Grädda mitt i ugnen i ca 12 minuter.

Mördegskakor med mönster

Kakan i sig själv är så himlans god. Perfekt balans mellan sött och salt. Porös och frasig. Förvarar dem i min allra finaste kakburk jag köpte i London i höstas. Lockets cirkusmönster matchar kakorna väl.

Det häftiga med kakburken är att det faktiskt även är en snurrande speldosa. När jag skulle kolla på den där i butikshyllan började den snurra och låta bara jag snuddade den.

 

Vill du ha mer baktips och -recept? Kanske nåt av dessa här nedan kan vara något?

– Gör din egna kexchoklad!
– Stek extra härliga rullade fattiga riddare.
– En av världens godaste pajer – Key Lime Pie!
– Baka en Blondie – dvs brownie gjord på vit choklad.
– Lättbakade havreflarn görs till en Hallonbakelse.
– Pajen med extra allt – Rabarberpaj med extra gott toscatäcke.
– Jordnötskakor är alltid rätt!!!
– Söt, syrliga och jättegod Citronkaka med vallmotäcke.
– Saftig och härlig Gammaldags Sandkaka, lite maffigare än sockerkaka.
– En riktig klassiker måste väl ända Mandelkubb klassas som.
– Ett av mina favoritbak – Smålandskringlor.

SparaSpara

Unik paketinslagning till barn med gamla serietidningar

Att göra personliga och unika paketinslagningar tillhör ett av mina favorituppdrag!

Sonen skulle få gå på kalas och valt ut ett paket. Så klart vill jag inte ha butiksinslagningen utan göra en egen. Denna gång valde jag att slå in paketet med några sidor från en gammal serietidning. Enkelt med effektfullt.

Rolig bieffekt var att sonen som nyss lärt sig läsa fastande med paketet i sina händer för att läsa allt på det.

Äggmacka! Funkar även utan påsk

God morgon! Kylen är fortfarande full av ägg trots en äggände påskhelg. Inga problem! Äter gärna ägg ofta och på olika sätt året om. Finns väl ingen bättre fast food egentligen?! Koka några minuter eller knäck i en het panna och du har en god rätt på två röda.

Ägg- å kaviarmacka är en stående rätt på menyn i det Lythska hemmet.

Har en liten mitt-emellan-vecka. Saker som står och väntar runt hörnet är förtidiga att dra i gång och jag är lite för mör efter att dragit på lite väl hårt förra veckan. Unnar mig en liten, liten paus. På typ 2-3 timmar. Sen närjag på’t igen. Så dålig på att vara still…

Önskar er alla fin onsdag.

Min extrema hatkärlek till trädgårdsarbete

I går var det ledig dag. Solen strålade och hela min uppfostrade kropp säger då att jag måste ut. Att vara inne när solen lyser är ju den åttonde dödssynden, eller hur?!

Detta skulle bli den första dagen på året som hela familjen skulle ”bara hänga på tomten”. Att bara hänga är den äldste sonen jättedålig på. Måste finnas en lek eller uppdrag annars kryper det i hela kroppen av ”jag har inget att göra”. Tack gode gud för studsmattan. Eller nja, ska inte säga att jag älskar den för den är stor och ful, ger ifrån sig gnissel och barnskrik men barnen älskar den och kan spendera timmar där i. Hatkärlek alltså.

Och hatkärlek – det har jag en extremt stor dos av vad det gäller trädgårdsarbete. Jag vill också kunna känna att jag ”bara hänger” i trädgården men det går icke. Det finns alltid nån jäklarns kotte att plocka. Nån gren att lägga i komposthögen. Nån boll som rullat bort för långt. För att verkligen, verkligen njuta av trädgården måste jag först kratta bort åtta månaders nedblåsta kottar, vinterns vissna rabatter och kilovis av barr. Krattar, böjer mig ner, plockar, lyfter, tömmer korgar och svär lite lätt i mungipan. Tänker tanken, nä – detta får vara. Strunt samma! men något i mig måste rensa.

Uppvuxen i villa har jag stor erfarenhet av just detta trädgårdsliv. Våren ska städas fram ur vinterns täcke, kvarglömda lövhögar eldas. Sommaren består av rensa ogräs, klippa gräsmatta och kratta på repeat. Höst var det kratta, kratta, kratta och sedan elda. Aldrig villa med tomt gick som ett mantra i huvudet. Nu står jag här med tomt och gör samma saker! Fast barr då det är tallar, tallar, tallar överallt. Men, det är den andra vågskålen som håller balansen – kärleken! Jag skattar mig som världens lyckligaste och lyxlirare när jag kan få öppna upp och ta ett steg ut. Det blev så klart för mig när vi senast skulle flytta att det inte var till lägenhet utan till villa med (obs!) liten trädgård.

Det är den där rensningen i trädgården jag måste göra först för att sen kunna njuta. Som när jag hade matteprov i skolan, först städa rummet i barndomshemmet till perfektion för att sedan kunna koncentrera mig på matten. Fast där var det ju två dåliga saker… dumt exempel. Men hur som helst, jag måste känna att jag kan totalslappa och njuta å det görs bara när kottarna är borta.

Sen tar jag i så helt galet mycket också. De gånger jag kör dessa race har jag så ont i kroppen på kvällen att jag måste ta flera alvedon. Kan liksom inte köra på halvfart. En granne passerade och vi talade om väder å vind. Hon frågade om jag var påskmålad om kinderna då jag var så röd. VA!? ”Öh, nä, jag bara krattar så det skvätter om det och maskarna borrar sig längre ner i marken!” Vem behöver träningskort när man har kottar att kratta???

Gårdagens morot var gofika med upptinade muffins från frysen sittandes i solen. Lyxigare fika finns knappt. Och den var jag värd!!!

Förra året var denna trappa livsfarlig för vår lillkille. Nu är det inga problem. Det är i dessa stunder jag inser hur fort tiden går!

Finns det något härligare än såpbubblor?! Funkar varje gång. Bästa medicinen mot ”jag har inget att göra”-sjukan.

Katterna har haft trädgården i fred några månader. Märktes att de var glada av sällskapet då de var nära oss hela tiden.

Men sen så gick jag på kottarna igen. Hur många kottar kan en tall ha? Triljoners? Kan man sätta nät runt tallkronan så inga kottar faller ner?

Maken vet hur han kan göra mig lycklig; han har införskaffat en ny leksak – lövblåsaren. Med den i rem över axeln går jag runt och blåser i varje hörn. Torra barr flyger all världens väg. Känner mig som nån sorts actionhjälte med världens bazooka och helt livsfarlig.

Men nu är ca 82% av trädgården fixad. Och jag känner mig lite lugnare. Fast blåser det om nån dag så är kottarna tillbaka på marken. Fram med lövblås och kratta för här kommer Super-Garden-Woman!

Gardenkill istället för roadkill

Ni vet vad roadkill är va? det är ett stackars djur som hamnat på vägen och blivit överkört.

Här hemma mår jag lite dåligt över de gardenkill jag råkade begå igår. Vackra, stolta krokusar hamnade oturligt i min väg när jag forsade fram som en galning i trädgården. Tog upp de sorgliga resterna som var någorlunda intakta och satte i liten vas. Som ett försök att ge dem en sista värdig stund…

Gravad lax med rödbetor. Snyggt & gott

Gravad lax med rödbetor tar den gravade laxen till helt nya nivåer!

Gravad lax är det många som har recept på och det är som oftast samma klassiker. Men så klart finns det varianter. Som att rödbetsgrava laxen till exempel.

Kommer ni håg mina rödbetsinlagda ägg och hur snygga de blev? Lika läckert blir det att grava laxen med rivna rödbetor.

Detta gjorde jag till vår påsklunch i fredags för att ha som förrätten med bovetevåfflorna. Blev så vackert och passande till påsk tycker jag men kan passa till vilken härlig brunch eller rätt som helst.

Gravad lax med rödbetor

Ingredienser
1 kg färsk laxbit med skinn
2 dl socker
1 dl salt
1 dl vatten
2 krukor/knippen färsk dill
1 msk vitpepparkorn, krossade
2-3 råa rödbetor

Gör så här: Se till att laxen är helt benfri. Blanda salt, socker, krossad vitpeppar och vatten i en bunke och gnid sedan in hela laxen i denna blandning. Lägg i en form, med skinnet nedåt, och ös över smeten. Hacka dillen och klappa/täck in hela laxen. Täck över formen med plast eller trä över en plastpåse. Ställ i kylen och låt stå ett dygn. Ös över kryddsmeten och vänd på laxen halvtid.

Efter ett dygn skalas och rivs rödbetorna fint och klappas in på laxen, ej skinnsidan. Låt laxen ligga ytterligare ett dygn, nu med skinnet nedåt.

Skrapa bort dill och rödbetor, torka lite lätt med hushållspapper och skiva tunna skivor.

Gravad lax med rödbetor

Gravad lax är så gott till så mycket. Och med denna rödbetsinläggning blir den dessutom snygg så det kan ju piffa upp vilken brunch som helst.

SparaSpara

SparaSpara

Snabbvisit på Skansen på Påskdagen

Planen var att vi skulle ta en tur till Skansen på påskdagen och då himlen var nästan helt blå fanns det inga hinder för att det skulle bli av. Det vi inte räknat med var att det var sommartid och vi blev snuvade på en timma. Då vi skulle till min bror för påskbrunch kl 15 insåg vi att det får bli en grymt snabb vända. För dit skulle vi!

Bästa sättet att ta sig till Djurgården och Skansen är ju via Djurgårdsfärjan. Alltid kul och spännande.

Speciellt passande för lillkillen som för dagen var pirat.

Inget ser väl både så sorgligt och lockande ut som en vinterstängd nöjespark. Vi har aldrig varit på Gröna Lund med barnen men i sommar borde vi väl få till en tur.

Ingen kö och bara glada miner. Precis så vill man ha starten på äventyret.

Kolbulle! Så in i vassen gott. En italienska frågade den glade kolbullemannen vad detta var: ”Swedish countryside pizza!” blev svaret.

Nu i påsk är det påskdagar på Skansen med marknad och annat påskigt. Bollnästorget var öppet med olika stånd och försäljning.

Nu vidare mot djuren som var den stora anledningen till besöket.

En för dagen mycket passande och stolt tupp!

Skansens och kanske stans snyggaste fasad.

Skansen är ett av mina absoluta favoritställen i Stockholm. Här transporteras man dels till historiska byggnader men även till naturupplevelser som känns mer landsbygd och ensam skog än mitt i huvudstaden. Som den här delen som ska vara Lappland med renar, kåtor och samekultur.

Sen hamnade jag i mitt Mecka – pysselverkstaden. Här var det påskpyssel som gällde.

 

Sen hade vi galet bråttom. Nu måste vi gå för att hinna till brunchen hos brorsan.

Tog bergbanan ner. Ja, fort går den inte men uppskattad av barnen. Och utsikten är ju så fin. När nu inga löv än dykt upp på grenarna är sikten extra bra.

Kall temperatur kräver basker.

En snabb visit som sagt. Lillkillen var väl lite undrande var alla djuren vi skulle sett tog vägen. Det får bli en ny tur snart och med bättre tidsplanering.

Bilder från vår påskafton med 8 vuxna & 9 barn

Påskafton, strålande sol, helt vindstilla, goda sillar i kylväskan och nyfikna barn. Så tog vi oss an lördagen när vi åkte mot Saltsjöbaden och våra vänner. Vi skulle fira påsk och äta sillunch. 8 vuxna och 9 barn. När blev de små fler än de stora???

Solen lockade upp de vackra vårblommorna och…

… barnen till utelek. Klart man måste klättra när det finns så perfekta klätterträd.

Det första uppdraget för barnen var att göra marsipanfigurer till påsktårtan. Så vackra kycklingar. Jättekul pyssel för barnen.

De vuxna påskbubblade.

Jag var så vårfin jag kunde i min blomklänning.

Alltid bra att låta barnen äta först. Och de var ju så ivriga att se om påskharen hade varit där så det var lika bra att sätta igång dem.

Målas innan ätas.

Fullt koncentrerad dotter!

Och sen var det dags att leta efter påskharens ägg. Men – haren var på bushumör och hade lagt ut ägg med kallingar och annat tokigt.

Jakten fortsätter…

… och tillslut fann de små äggjägarna sin fångst!

Och tänk, det var inte bara godis i äggen!

Lugnet lade sig lite och det blev dags för oss vuxna att mumsa sillunch. Kanske min favvo, alla kategorier.

Och vi var i gott sällskap för det blev HELA 12 SILLSORTER!!! Magiskt goda allihopa.

Att få ha lyxen och sitta i ett sådant här vackert uterum när solen lyser med bästa vårkraft. Som en vitaminkick för hela kroppen.

Efter middagen bjöds det på improviserade shower av alla slag.

Med gofika och bygdens godaste påsktårta gick samtalen varma över bordet. Kvällen mörknade, lugnet lade sig och ögonen började grusas.

Sen var det många trötta, både stora och små, som tackade för en perfekt påskafton och rullade hem.

SparaSpara

SparaSpara

Påskdukning på 25 minuter i vackra lila toner

Glömde helt bort att jag skulle göra en påskdukning i går. Varit så mycket på alla plan så vi fokuserade på maten inför påsklunchen och -middagen igår. Inte likt mig alls!!! Att duka och speciellt påskdukning är något jag gärna lägger tid och tankar på. Men men… Nånstans måste man sladda i tidskurvorna.

Men då jag för allt i världen ändå inte vill vara utan en proper påskdukning kavlade jag upp dukningsärmarna och slängde ihop en dukning ändå. På 25 minuter, max!

Först: på med linneduken. Den var skrynkligare än skrynkligast. Ingen tid att stryka så då är det bästa tipset att ta fram blomsprutan och spreja duktigt över de skrynkliga ytorna. Låt suga åt sig vattnet nån minut och dra sedan med handen över duken, dra ut den och vips så var duken helt plan och välstruken. Upp med vardagsporslinet och glas.

Bad maken köpa med sig några blommor när han åkte och stödköpte lite mjölk och ägg. Det blev lila tulpaner. Han är ju bra den där karln! Lila är med i kyrkans liturgiska färger och en del av påskveckans kyrkofärger så vi kan ju säga att det var med tanke.
Hur som helst, då fick dukningen gå i lila. Rev remsor av lila papper och gjorde servettringar med häftapparat. Visste att jag hade lila fjädrar i förrådet från påsken 2014 så de stacks ner ihop med servetten.

Tulpanerna ställdes på bordet och jag stack ner några outslagna påskrisruskor.

Kunde ha stannat där men ville ha lite mer. Vad har jag hemma som är lila? Rödlök! Fram med alla jag hade och de färska vitlökarna skiftade i lite lila så de fick också vara med. Tog med mina vita och svarta stenägg också. Ja, ta med de små stjärnformade mässingsljusstakarna också när du ändå är i farten. Så – klart!

Och kanske det viktigaste: människorna och maten. Det får inte bara se snyggt ut, de som sitter runt bordet ska trivas och få plats ju!

Ja, på den här bilden kanske det inte såg så uppsluppet ut men det blev en supermysig påsklunch med bovetevåflor, cesearsallad och min kusins goda morotskaka och passionsfruktspannacotta.

Sedan var det uppfräschning då svågern kom förbi på middag. Så två dukningar i en på 25 minuter

SparaSpara

Recept på glutenfri våffelsmet med bovete serverad med löjrom & gravad lax

I dag är det långfredag OCH våffeldagen så jag slevade ihop en glutenfri våffelsmet med bovete och mumsat så det stänker om det.

Min fina kusin med familj har varit här på påsklunch och nu är jag så mätt att jag nästan spricker. Men det var det värt för det det blev så mycket gott och jag är inte den som säger nej.

Då det är våffeldagen idag ville jag gärna få in våfflor nånstans men då inte som de klassiska söta våfflorna till efterrätt utan de lite saltare, matigare bovetevåfflorna till förrätt. Serverade dem med olika tillbehör; löjrom, smetana, finhackad rödlök och citron samt gravad lax med pepparrotskräm. Rasande gott och galet snyggt om jag får säga det själv 😉

Glutenfri våffelsmet

Ingredienser
2 dl mjölk
2 ägg
4 dl bovetemjöl
1,5 tsk bakpulver
1 tsk salt
2 dl kallt mineralvatten
100 g smör, smält
25 g smält smör till gräddning

Gör så här: Vispa ihop ägg och mjölk. Blanda de torra ingredienserna i en bunke och vispa i smeten. Blir en ganska tjock smet.
Vispa i mineralvattnet i omgångar så det går in i smeten ordentligt. Smält smöret och vispa även i den i omgångar. Smeten blir rätt salt men det blir på nåt magiskt sätt inte så sen när de är färdiggräddade. Låt stå ett litet tag.
Sätt på våffeljärnet och smält lite smör till gräddningen. Pensla smör på laggens båda sidor och häll över smet. Grädda tills de blir fint gyllenbruna och frasiga. De har en mörkare ton än de söta våfflorna gjorda på vetemjöl.
Servera på studs, de är godast nygräddade.
Serveringsförslag: löjrom, smetana, finhackad rödlök och citron eller gravad lax med pepparrotskräm.

Då bovete är ett mjöl som är helt glutenfritt så är denna rätt perfekt för den glutenintoleranta.

Önskar du fler tips på våfflor och tillbehör?
8 tips på tillbehör till våfflor, både söta & salta
Pepparkaksvåffla med lingongrädde
Våffla med getost/brunost och hallonsylt – den norska våfflan

Ja, nu får jag inte vara mätt längre för snart kommer min svåger på middag. Det är ett tufft liv men nån måste gör’at. Detta är verkligen en mathelg. Imorgon ska vi på påsklunch hos kära vänner och jag tror att det kommer bli typ 9 sorters sill bland annat. Får ta en kvällspromenad och jobba upp frossar formen 😉

Önskar er en fortsatt fin långfredag och påskhelg.

SparaSpara