Dagens pysselmaterial. Kanske världens vackraste

På måndag har jag det enormt roliga nöjet att få påskpyssla i Nyhetsmorgon, TV4. Kommer bli färgglatt och allmänt glatt. Hoppas kunna inspirera någon att pyssla lite till den högtid vi har precis framför oss.

I dag ska jag färdigställa mycket av det som jag ska ha med mig. Ägg går ju inte att hoppa över när det kommer till påskpyssel. Ser ut som en hönsgård här hemma i köket.

Slås av hur vackra äggen är. Egentligen behövs de inte göras så mycket med. Så vackra helt  naturella.

Så tips till en enkel dekoration till påsk är ju att blåsa ur en massa ägg och lägga tillsammans i vacker skål eller på fat.

När jag öppnar en äggkartong och det finns en liten fjäder där i är för mig nästan som att öppna ett ostron med en pärla. Inte i pengavärde utan i glädjevärde. Som att producenten (hönan) skickar med en hälsning.

Annars blir dagen lugn. Lite fotbollskola och barnkalas för storbrorsan men för övriga familjemedlemmar så är agendan helt fri. Ska njuta av just det. Hoppas ni alla får en härlig lördag och att ni håller tummarna på måndag. Åh, denna nervositet!!! Kram på er!

Tips till vår- & påskblommorna

Vill du piffa till vår- och påskblommorna med något passande vill jag tipsa om att använda vanliga spelkulor.

I den här magiska glasskålen ställde jag tre krukor minipåskliljor (utan sina plastkrukor). Behövde fylla ut då blomgrupperna var mindre än glasskålen men tyckte det skulle bli lite tråkigt med bara en massa jord. Då lökblommor är så tåliga hällde jag över barnens spelkulor runt om grupperna. Just med glasskålen blev det fint och vårigt då kulorna syns så bra.

Adderar på med mässing. Turkost och mässing går så fint i hop.

Önskar er nu med dessa fredagsblommor en superhärlig fredag.
Kram på er och tack för att ni tittar in här!

Lunch på trappan med sol & katt

Sedan jag började jobba hemifrån har jag svårt att ta lunchpauser. Det liksom glöms bort. På reklambyrån så har det varit en nödvändig och självklar paus, gärna ihop med kollegorna. Nu är det ingen som säger ”nä nu tar vi lunch, vem följer med?”. Kommer på vid 3-tiden att jag inte ätit och kanske därför jag tappat energi. Måste bli bättre på att hålla på rutinerna.

När nu solen letat sig fram och trappan från kök till trädgård badar i sol lockar den som ny uteservering. Inte bara åt mig utan även vår egensinnade katt Birger. Han får bli min lunchkompis.

Laxfärsbiff med tomat/avokadosallad och knäcke. Inte illa ihopslängt ändå.

Tidningar får jag ha ifred. En fördel med ensamlunch.

Inte helt varmt ska erkännas men vackert och skönt i solen. Blev en kort lunchpaus – Nu tillbaka till jobbet!

Odla krasse i äggkartong & få kycklingar på köpet

Här kommer ett påskpyssel som är kul på flera sätt. Först så är det ju nu vår och det spritter i odlingsfingrarna och med detta odlingsätt får man möjligheten att lätt addera på ett litet påskpyssel.

Det köps en del ägg så här års och med dem följer äggkartonger. De som är färgade är speciellt kul att göra något med. Jag hade en grön äggkartong och tänkte att om jag odlar i den så blir det grönt plus grönt. Men de där piggarna i mitten – de kan få bli till små kycklingar som tittar upp. Så himla gulligt ju!

Det som behövs
äggkartong
bomull
krassefrön
plastfolie
gul hobbyfärg
flirtkulor
tandpetare
röd kartong
svart tunn penna

Gör så här: Måla de två mittpiggarna i äggkartongen gula. Riv eller klipp till bomull och lägg i alla ytor i  kartongen. Försök skapa ett så jämnt ”golv” som möjligt. Det är för att fröna lätt ska läggas ut jämnt. Häll försiktigt vatten över bomullen. Räcker att det är bomullen som blir fuktig, kartongen ska inte dränkas. skaka ut krassefrön så jämnt som möjligt. Varje frö blir en grodd så tänk på hur tät du vill ha din skog. Spreja med vatten och lägg över plastfolie. Ställ på något vattentåligt, placera ljust och vattna regelbundet. Efter 4-5 dagar har odlingen växt sig hög.
Måla två flirtkulor gula och trä på tandpetare i de små hålen som finns på en sida av kulan. Låt torka.
Klipp till två små tuppkammar och näbbar. Skär med vass kniv eller skalpell där kam och näbb ska vara och skjut/för in kartongen. Rita ögon.
Sätt ner tandpetare i de gula piggarna. Det fina med att inte limma fast är att huvudena kan vridas efter hand, hur du än flyttar på kartongen kan kycklingarna få titta på dig.

Det som gör denna odling så söt är att jag odlat precis över allt i kartongen så kycklingarna verkligen står mitt i djungeln.

Ett enkelt och roligt pyssel som bokstavligen VÄXER fram.

Nu är det bara att njuta av den goda krassen också.

Vill du ha mer tips på påskpyssel? Klicka då HÄR så får du se mer av mina påsktips.

ICA Grillrapport 2016 levererades i strålande sol

I går presenterade ICA sin årliga Grillrapport. Tillsammans med TN-Sifo har ICA kartlagt svenskarnas grillvanor och kanske främst grillönskemål. Förra året var det klart genomslag för att grilla grönsaker och alternativa proteinval. Detta året känns som en fortsättning på detta spår och kanske att rapporten inte gav några större överraskningar. Jo en, att det faktiskt är hel 59% som vill grilla mer grönsaker. Det skulle jag faktiskt inte gissat på. Modernt och lovande känner jag.

En sak som kanske var ny vad det gällde våra grillvanor är att det ska vara ännu mer socialt. Skulle väl säga att grillning annars just är social. Kan inte komma på en enda gång jag ställt mig ute för att grilla min egna kycklingfilé men nu tas det till nya sociala nivåer. I inredningsvärlden har vi sett trenden med riktigt långa långbord. Vi bjuder in släkt, vänner grannar och brevbärarn. Här är grillen då i centrum. Maten och inredningen går nu ihop så den sociala måltiden ska bli ännu mer social. Restauranger öppnar upp kök och bokningar vid chef tables där gäster kan boka lite mer exklusiva platser. Kockar startar nya koncept där de bjuder hem främlingar – allt detta är en mer social dining.

Eventet var lagt på en gård bredvid hovstallet på Östermalm och skulle vara som en gårdsfest. Bättre väder kunde man väl inte bett om. Den lilla gården fullkomligt badade i sol. Jag fick faktiskt ta av mig jackan och gick runt endast iförd klänning, i mars! Gav en föraning om sommaren och alla njöt av att få sol på nosen.

Somrig jazz mötte oss i entrén till den lilla gården.

Svalkande drycker snyggt upplagd i skottkärra. Så somrig känsla på det! Den här ekologiska, alkoholfria lagern var riktigt, riktigt god. Väldigt blommig. Under mina tre graviditeter drack jag mycket alkoholfri öl och har fortsatt. Tycker det är jättegott och läskande.

 

Tillbaka till grillrapporten; Närodlat och ekologiskt är fortfarande något som eftersöks. Men det känns numer som en självklarhet. Själv kan jag säga att just när det kommer till kött är jag numer snobb. Jag vill veta var det kommer ifrån, att djuret mått bra och att det är så fritt från antibiotika och annan skit som möjligt. En parantes: sist jag skulle köpa smörgåsskinka dissade jag alla alternativ i kyldisken. Den ekologiska skinkan var från England. Alltså – känns som ett rejält nederlag att om man nu är medveten nog att köpa ekologiskt vill jag inte att det ska ha färdats lång väg. Hur miljömedvetet och ekologiskt är det??? Bidde ingen skinka. Men som sagt, ICA visade upp flertalet närodlade och ekologiska nyheter. De ekologiska hamburgarna kan jag gissa kommer gå åt som smör i solsken. Men även ett gäng nya vegetariska alternativ. Och så en kombo, nästan; korvar med 50% grönsaker. Kul intiativ tycker jag.

ICA lanserar nyheter både vad det gäller det som då ska ätas men även det som vi grillar med och serverar på. Jag gillar tillbehör av alla de slag och här visades några burgartillbehör, bacon och ost.

Nya grönsaker har fått blivit grillgrönsaker. Detta är väl det jag inte förstår, varför ICA markerar grönsaker som grillgrönsaker. En vanlig aubergine får en pappersgördel med en markering att det är en grillaubergine. Ingen skillnad på aubergine och aubergine bara att en har fått ”kläder”. Är det för att uppmärksamma den inte så vane grillaren att man även kan grilla grönsaker? Känns inte så miljömedvetet att ödlas förpackningar på grönsakerna tycker jag.

En produkt i hemsortimentet jag gillade var det här blombordet, odlingsbänken/hyllan eller avlastningshyllan. Kan användas till lite vad som.

Mönstren man ser här är framtagna till denna sommar och ska föra tankarna till Marocko och exotisk sommar. Väldigt fina blåa toner som passar både i skärgård och förortsträdgård.

Den här brickan gillade jag. Ser att den skulle kunna funka som uppläggningsfat också.

Efter att rapporten gåtts igenom och de olika kategorierna berättat om sina nyheter skulle vi då få smaka. Och nu, mina damer och herrar: Får jag presentera världens grillgrej – grillat rimmat kött!!!

Detta tar jag till mig och kommer rimma allt som ska grillas. Varför? Jo: Om man rimmar det som ska grillas innan drar det åt sig vätska och väger ca 10% mer än innan rimning. Sedan på grillen så ångas ju mycket vätska bort, ungefär 10%. Så… med rimmat kött eller fisk så blir ju det saftigare.

Det här fläsköttet hade rimmats i äppelmust och just fläsk och äpple är ju en smashing kombination så detta ska absolut testas hemma. Har fått receptet så det ska jag göra och dela här. Känner på mig att det kommer bli en rackarns härlig och saftig grillsäsong!

4 stationer med grillar; hamburgare å korv, fisk, vegetariskt och rimmat. Och så en liten fin efterrätt med grillad vattenmelon och grillad munk. Ja, de säger ju att man kan grilla allt!

Mätt i kvadrat rullade jag ut och ner mot Strandvägen. Vattnet från Nybroviken glimrade,  snygga och obekymrade människor hängde på Dramatentrappan i solglasögon. Ännu ett vårtecken. Jag skulle vidare och fixa en massa rekvisita och material. För vet ni!? På måndag ska jag påskpyssla i TV-rutan hos Nyhetsmorgon igen. Ska bli så kul!

Bokat resa! Och jag som sa aldrig mer dit

Det här året alltså! Händer så mycket nu att planera längre än nästippen är så svårt. Skulle behöva storstäda huvudet och lägga tillbaka allt i rätt ordning.

Att göra sommarplaner har inte funnits ens i mina drömmar. Att det är påsk om en vecka är fortfarande en chock. Men som för att skapa en mental morot för hela familjen bokade vi nu en resa i maj till varma bad, ledighet, inga måsten och tillsammans. Bra resmål va?!

Bara det att jag sa att jag aldrig mer skull åka dit. För nu har vi bokat en resa till O.B.C. och det blir då tredje gången vi åker dit. Varför jag låter så neggig är för att jag har som resefilosofi att alltid (förutom storstäder) besöka nya ställen. Till och med så att när jag rest alltid har luffat, rest runt och bott max tre nätter på samma ställe.

Men nu var vi sent ute så många resmål var bokade, vi har små barn som vi måste anpassa oss efter och det kändes (om än motvilligt) skönt att veta vad vi bokade så att vi kommer bli nöjda. Mer än nöjda! Detta kommer bli årets lyxigaste vecka. Så tacksam.

Helena-Lyth_OBC

När jag var liten reste jag å mina föräldrar varje sommar på charter. Då mina 3 brorsor är så mycket äldre så var det ”bara” vi tre. På den här tiden, alltså på stenåldern, så bokade man resor utifrån den tjocka katalogen som kom hem i brevlådan. Den damp väl ner i september och min resglada mor bokade alltid på studs någon härlig resa med bad och kulturella inslag. Så jag hade en resa att sukta efter i si så där 9 månader. Långa månader att drömma, längta och planera för denna resa. Kunde ligga och bläddra i katalogen i timmar och skriva packlistor. Var det nån på bilderna som hade snygga kläder skulle jag ha likadana. Kan berätta att jag letade efter vita snickarshorts i månader en gång för att en tjej i Vingresors katalog hade just sådana på en strandbild.

Detta beteende har bytts ut mot att jag kollar på de korta filmerna som finns på resebolagens hotellsidor. Mjuk musik ackompanjerar snygga åkningar över infinitypooler och solnedgångsrosé. Samma beteende bara ny teknik. Men endast i två månader då…

 

Plötsligt händer det!!! Väggar ska upp och kläs in

Nu på morgonen startade vi (ÄNTLIGEN!!!) vår renovering på övervåningen. Byggledaren från våra hantverkare tog de första stegen mot vår enormt efterlängtade förändring. Det är tre sovrum som ska bli fyra och en walk-in-closet ska göras. Samt en uppfräschning av det stora rummet. Där har jag fått med maken på tåget (tack honung för att du litar på mig!) på att skapa en trävägg.

Min tanke är att ha fanér på en vägg. Vi bor i ett funkishus med många originaldetaljer bevarade och vi önskar addera på och återskapa funkis på fler ställen. Som vi redan gjort med badrummet tex. Det stora rummet har trädetaljer sedan tidigare vid fönsterbräde och elementskydd. Detta vill jag då ta vara på och fortsätta med mer i rummet.

Här är några bilder som inspirerar.

Den här fanérväggen med lister påminner om det kasettak vi har i vår hall. Det är så här jag ser framför mig hur vi kan göra här. Inte helt svårt att göra heller. Då det är stora fönster och bra med ljusinsläpp är jag inte orolig för att det ska bli mörkt i rummet. Snarare att det kommer göra det mer ombonat. (bilden är hittad i Metro Mode Homes Instagramflöde som hänvisar till Tumblr, nån som vet mer?)

trävägg_panel_sovrum

Den här magiska väggen får mig att fundera på att låta parketten fortsätta upp på väggen.

b542745d046b6ace6da5b3c41098915f

Och denna bild med fiskbensmönster på golv, väggar och tak är ju helt drömmig.

Fiskben_vägg

I den här miljön har man varvat stramt vitt och träväggar. Så inspirerande. Kanske lite mer avancerat än vad jag tänkt men det har funnit med i huvudet.

trävägg_lappat

plywood_vägg

Något som vi ser mycket av just nu är väggar med panel/lister över hela väggen. På möbelmässan duggade sådana väggar tätt i montrarna. Här är två varianter

Först så är det vägg med lister över hela väggen målade i samma färg som resten av väggen.

panel_vägg

Sedan så är det då åt andra hållet, att det är plattor upp på väggen.

vägg_panel

Jag är så taggad!!! Det är som julafton för mig. Nu händer det! Alla ska få sina egna rum, få ordning på alla saker och det kaos som varit ska det äntligen bli slut på. Eller har jag för höga förväntningar…?

 

Så här blåser man ur ett ägg

Hur blåser man ur ett ägg?? Ja, det är en av de vanligste frågorna jag får så här års. Som ett vårtecken skulle man kunna kalla det.

Det är inte svårt att blåsa ur ett ägg – det viktigaste man ska tänka på är att ha försiktiga och lätta fingrar.

Med en potatissticka eller kraftig nål sticker man hål i toppen och botten. Hålet i botten görs lite större.

Blås genom det övre hålet ner i en bunke och ägget blåser ut. Försiktiga händer så inte ägget spricker.

Avsluta med att skölja med vatten genom att med försiktig stråle fylla ägget med vatten och blås ur, på samma sätt som innan. Låt stå och torka med stora hålet nedåt.

3 tips på smarta bokhyllor i Pluras berömda lägenhet

En av de just nu mest omtalade, ombloggade, lägenheterna är Eldkvarns sångare Pluras kända lägenhet på Kungsholmen i Stockholm. Känns igen från programmet Pluras kök. Det är som en dröm och bild efter bild ger inspiration.

Jag ser dessutom (minst) 3 smarta lösningar för böcker och förvaring. Här har någon tänkt till och nyttjat ytorna väl.

Först så har en djup, sekelskiftes, dörrpost gjorts om till en inbyggd bokhylla. Detta är kanske inte någon direkt ovanlig syn i Stockholms sekelskfteskåkar men ack så tipsvärd. Jag bodde själv på Kungsholmen och upptäckte i den lägenheten en gammal dörrpost inne i väggen, en gammal serveringsgång var igenbommad. Öppnade upp och vips fick jag en walk en closet. Knacka på väggarna, titta på gamla ritningar och se vad som kan finnas inne i väggarna.

bokhylla_dörrpost

Vidare: Om man har lyckan att bo i ett hem med högt i tak så är det bra att nyttja höjden. Här har hallen fått sig en högt placerad bokhylla av konsoller och hyllplan. Då både konsoller och hyllplan är vita försvinner de nästan in i miljön. Sänker taket på ett trevligt sätt i hallen. Kan tänka mig att det gör att resten av lägenheten då känns ännu luftigare.

Bokhylla nära taket

Avslutar med det tips som är mest spännande. Om man har dörrar som går in i ett rum blir svängradien en yta som är svår att göra något med, onyttjade kvadratmeter. Men här stoppar man svängradien med en liten, liten utbyggd hylla. Tar inte mycket av golvytan men som ändå inte kan möbleras då dörren skulle ha svängts upp där. Snyggt med tidstypisk sockel så det hänger i hop med hemmet.

hylla bakom dörr

Se alla bilder från den snygga lyan HÄR. Mycket mer att inspireras av. Speciellt för den matglade!

 

Fredagsblommor med en dekorationsodling i en springform

Passa på att göra något dekorativt av din hemmaodling!
Jag tipsade om detta i söndags i Nyhetsmorgon men har inte haft det med här på bloggen så då så här på fredagen, fredagsblommorna, så är det väl passande.

Att odla hemma kan vara enkelt och roligt. Som ärtskott som växer snabbt och kan odlas i vad som helst egentligen. Då kom jag på att ville odla i en springform för att kunna göra min odling som en bordsdekoration. Att använda hålet i springformen som en plats för en liten bukett. Att ärtskotten får växa runt buketten.

hemmaodling_dekorationsodling

rosa_tulpaner

Fyller formen med jord upp till 2/3 och vattnar. Lägger ut ärtor närmast cirkeln i mitten. Lägger på ett tunt lager med jord, så att ärtorna precis täcks. Sprejar med blomsprej och täcker in i plast med några få lufthål. Ställ formen på något vattentåligt, som en bricka tex, ifall det skulle läcka lite.

odla_bakform

odla_ärtskott_form

ärtskott_odla

Tanken är att odla den lite mer snabbväxande krassen i ytterkanten. Så det blir odling i två nivåer. Om man vill göra det så rekommenderar jag att odla krassen ca 5 dager efter ärtskotten och då direkt på jordytan, utan att täckas av mer jord. Håll fuktigheten!