Krämig romsill med vitt vin och schalottenlök

Krämig romsill med vitt vin och schalottenlök är ett samarbete med Abbas Sill

Sill på julafton är för många en självklarhet men många sillrätter och inläggningar kan få vara med på flera middagar än så. Med festliga och lite lyxiga ingredienser blir det som en perfekt förrätt till nyår tex. Som exempelvis en krämig romsill med vitt vin och schalottenlök. Görs den dessutom med 5-minuterssillen från Abba så lagas den på ett kick och tid kan läggas på annat.

Jag är helt överförtjust i att servera mat på annat sätt än på tallrik (så länge det inte riskerar hälsan) för att det blir ju så mycket roligare. De här snäckskalen har jag fått ärva (läs lånat och inte lämnat tillbaka än) från min mamma. De är ju ytterst lämpade att servera fisk på.

Ingredienser
1 förp Abba 5-minuterssill
2 st scharlottenlökar
1,5 dl vitt vin/mousserande/champagne
3-4 msk forellrom (för lite större korn)
2 dl (1 burk) crème fraiche
ev citron
Svartpeppar, salt

Surdegsbröd, några skivor
Forellrom för dekoration

Gör så här: Häll av lagen på Abba 5-minuterssill och skär i lite tunnare bitar än det vanligen är i inläggningar, ca 1 cm breda, och lägg i en skål. Hacka scharlottenlökarna fint och stek i smör. Löken ska bli mjuk och lite genomskinlig, inte brynt. Häll i vinet och dra några drag med pepparkvarnen. Låt koka på låg värme tills vinet kokat. Ställ åt sidan och låt svalna.
Lägg över löken ihop med sillen och vänd i crème fraichen följt av romen. Smaka av och addera på svartpeppar, salt och ev citron om mer syra önskas.

Lägg upp i fin burk om den ska få vara med på sillbordet eller servera portionsvis som förrätt.

Till servering: Skiva brödet tunt, skär bort kanterna och rosta. Skär på snedden så det blir trianglar och stick ned i sillen. Klicka på en halv matsked rom.

Då snäckskalen är vita ville jag ha tallrikar som kontrasterade så det blev svarta matta porslinstallrikar. Dukningen gjorde jag i stil med den trend som nu råder; mörka, mustiga färger och i lite råa material. Ingen finmanglad duk här utan tillåtande skrynklig.

Förrättsbesticken ligger ovanpå tallriken som en detalj. Kanske inte helt enligt etikett- och dukningsdrottningen Magdalena Ribbings råd men det blir ju snyggt och roligt.

Blandat olika glas, lite ”man tager vad man haver” över dem. Och jag gillar att ha många glas. Kanske att man inte använder alla men det blir som en vacker dekoration i sig självt.

 

Sugen på mer sillrecept? Klicka då HÄR för recept på dessa nedan.

Mina julpyssel i ”Härligt Hemma”

Varje dag gör jag inlägg här på bloggenmen det är fortfarande något väldigt speciellt när jag får se mina saker på pränt. I en ”riktig tidning”. Och nu är ett sprängfullt julnummer ute av mysiga tidningen Härligt Hemma där jag och nio andra grymt duktiga bloggare delar med sig av våra favoritjulpyssel. Så du hör ju – det är en tidning att grabba tag i, eller hur?!

Och vad visar jag upp för pyssel då? Jo två av mina favvisar; de små papperstrummorna och kransen av en pocketbok. Klicka på länkarna så kommer du till inlägg och beskrivning.

______________________________________________
Följ mig gärna på Facebook: facebook.com/hemmamedhelena

Och på Instagram heter jag @helenalyth

Jultårta | Red Velvet Cake med frosting & flugsvampar

I lördags var det julfika med makens stora släkt. Det blir alltid knytis med de mest underbara bakverk och vi bidrog med en julröd Red Velvet Tårta.

För er som inte vet vad Red Velvet Tårta är så kan jag berätta att det är en ursmarrig och saftig tårta/kaka som härstammar från amerikanska södern. Den fick sitt namn för att smeten blev röd  av dåtidens ingrediensblandning (någon kemisk reaktion jag inte har tillräcklig info om för att gå in närmre på) men det blir inte fullt så rött längre så man adderar röd karamellfärg. Och då det är jul så kan ju en röd tårta vara på sin plats.

Normalt så bakas den som en tårtbotten och delas i tre delar och får fyllning mellan lagren. Nu blev det inte så utan det fick bli som ett berg med snö och flugsvampar på toppen. Svamparna hade vi sedan förra julpysslet. Bra kombo av julpyssel och bak här alltså.

Red Velvet Cake med frosting

Ingredienser:
2,5 dl mjölk
1 tsk vitvinsvinäger
6 dl vetemjöl
5 dl strösocker
1,5 msk kakao
0,5 tsk salt
1 tsk bikarbonat
2 ägg
3,5 dl rapsolja
1 msk rödvinsvinäger
0,5 tsk vaniljsocker
3 msk röd hushållsfärg

Gör så här: Smöra och ströbröa en bakform. Önskas tårta i lager rekommenderas en rund form med löstagbara sidor. Sätt ugnen på 175°C. Blanda mjölk och vitvinsvinäger i en liten skål, ställ åt sidan i 10 minuter. Blanda de torra ingredienserna; mjöl, socker, kakao, salt och bikarbonat i en skål. Knäck äggen i en annan större skål och vispa med elvisp. Tillsätt olja, mjölk-vinägersblaningen, rödvinsvinäger, vaniljsocker och röd färg.
Vänd ner de torra ingredienserna, lite i taget. Blanda ordentligt så det är en jämn smet.
Fördela jämnt i bakformen grädda på galler mitt i ugnen i ca 40-50 minuter. Testa med provsticka. Ta ut kakan och låt svalna något i sin form varpå den sen stjälps upp på galler för att få svalna helt.

Ingredienser, frosting:
1 dl (95 g) rumsvarmt smör
1 dl (95 g) creme cheese
4 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker

Gör frostingen så här: Vispa samman ingredienserna med elvisp och bred på kakan/tårtan

Och vad du än gör: snåla inte på toppingen! Detta är ljuvligt!

Massa tips på juliga pyssel och härligheter

Julen innehåller så mycket härligheter. Det är mat, bak, pynt, dekorationer, ljus och musik. Och så då det som kanske ligger mig varmast om hjärtat: pyssel. Det finns väl ingen tid på året som det pysslas så mycket som under december månad!?

Mina kära vänner i The Creative Collective levererar det ena fantastiska pysslet efter det andra nu. Ni hänger väl med i vår kreativa julkalender hela vägen fram till jul?

Sötaste, sötaste luciatåget av Pysselbolaget. Julkulor läckert uppgraderade med macramé av Willowday. Ljuvliga chokladklubbor hos Hildas Hem. Perfekta cake pops till jul av Mini Piccolini. Vacker och stilig ljusstake av Mormorsglamour. Sött och ”ruffigt” lapptäcke av Pastill. Supersöta julkulor av Craft and Creativity. Häftig upcycling hos Lina by the bay. Mumsig mandelnougat med hallon och vit choklad av Made by Mary

______________________________________________
Följ mig gärna på Facebook: facebook.com/hemmamedhelena

Och på Instagram heter jag @helenalyth

Att baka med barn

En av mina favoritböcker som barn var Astrid Lindgrens Jul i Bullerbyn med illustrationer av Ilon Wikland. Boken är som en dröm och just en illustration har fastnat i mitt minne – där barnen bakar pepparkakor. Det är pepparkakor, formar och mjöl överallt i ett enda stort julmys. Det är kanske den drömbilden jag suktar efter när jag slänger fram en pepparkaksdeg fram för barnen. Här ska det Ilon Wiklands-mysas. Så klart blir det inte så där drömsk. För vi har ingen vedspis eller ett golv fyllt med trasmattor utan är köket väldigt modernt och ”fräscht” men mysigt ändå. Och vilket kök som helst blir världens mysigaste när doften från nybakad pepparkakor sipprar sig ut från ugnen.

På en sak blir det som bilden; det är mjöl, pepparkaksdeg och formar överallt. Den rätt ordningsamma mamman läggs åt sidan och den bakglade och kreativa morsan tar plats. För en stund…

Nåt som dock är gammalt och beprövat är de gamla pepparkaksformarna. Formarna nedan kommer från min mammas farmor. Så vi snackar alltså 1800-tal! De är så himlans fina och jag har alltid älskat att göra kakor med dem. Men som barn var de inte lätta att jobba med då de är så fint detaljerade. Herr Pepparkakas ben och armar hade en tendens att gå av och Fru Peppis söta fötter och hårknut brukade gå sönder redan vid nedläggning i kakburken. Jag gillar grepphålen, det ser man inte så ofta idag.

Pepparkakor och kristyr hänger ju ihop men jag fick lära mig ett tips från ett fotojobb i somras med Monica Eisenman att man kan lika gärna använda smält vit choklad. Perfekt!

Pepparkakor = gott! Choklad = gott! Så detta blir alltså GottGott!

Gör en ljuslykta av gamla galgar

Med tio dagar kvar till den 24.e december  börjar det verkligen lacka mot jul. Det är nu vi ska mysa och ta det lugnt. Då kan ett snabbt och enkelt julpyssel som ger ett fint ljus och hög julkänsla kanske passa.

Gör ljuslykta av gamla trådgalgar

Det som behövs för detta julpyssel är två galgar av den där typen man får hos kemtvätten, ståltråd, en klämma med ljushållare och om man vill, grenar av tall, gran, en, lingon eller annan tålig och av icke snabbvissnade typ.

Dra ut galgarna så de formas till en diamant och vrid en av galgarnas huvuden 90°.

Sätt galgarna i varandra så det blir ett kors och huvudena riktas åt ett håll, så det blir som en krok. Tvinna ståltråd runt huvudena och vira runt korset i botten så det hålls still.

Klipp till grenar att fästa på ramkanterna av ljuslyktan. Jag väljer att bara ha en bit upp på kanterna. Klipper av de bitar som sticker ut.
Klämmer fast en ljushållare i korset längs ner. Redo att hängas upp.

Slå in paket med en gran i papper

Ni som följer mig vet att jag älskar att slå in paket och vid jul är det så klart nästan så att jag får feber av alla härliga tips på paketinslagning som jag hittar. Att ge en gåva är så klart fint och snällt men att också göra paketet vackert gör det hela ännu finare.

Här kommer en ny julpysselfilm där jag visar hur man kan med pappret göra en fin julgran med pappret.

Du ska använda baksidan på pappret om paketet slås in med. Skär till en halv gran där paketets framsida ska vara och lägga över en bit av samma inslagningspapper fast med mönster/färg/tryck åt andra hållet över ”granen”. Det viktiga är att med dubbelhäftande tejp eller lim fästa den lilla pappersbiten nära granskäret, så inte pappret lyfter för mycket. Ja, ni fattar nog när ni ser filmen. Annars får ni fråga här i kommentarsfältet. Det är alltid välkommet! 🙂

Gör egen dörrkrans med pärlad skylt

En liten dörrkrans ska man ju ha på sin dörr och jag ville göra ett julpyssel till den. Pärlade ett litet budskap till tomten… Bara så han vet…

 

Nu tror ni att jag fått dille på det här med att pärla och vet ni vad??  – ni har helt rätt. Vet inte om det är jag som fått sonen (6 år) att pärla så svetten lackar eller om det är han som satt igång mig men vi sprutar just nu ur oss den ena skapelsen efter den andra. Men äpplet kanske inte faller långt, som det heter…

Fast, just denna skylt har faktiskt några år på nacken men nu fått se dagens ljus igen. Och det bokstavligen då den får hamna utomhus 😉

När jag gör stora pärlplattor använder jag flertalet plattor som sätts ihop för att bli större. De har som pusselbitsfästen. Då kan man verkligen skapa stora saker. Blev väldigt sött med den lilla ”spetskanten” också. Det känns då ännu mer som en broderad bonad eller duk.

Jag gillar att ha den ostrukna sidan som front så då får man antingen skriva bokstäverna bakåfram (eller är det spegelvänt?) så det blir rätt när jag vänder på den. Eller så gör man som jag gjorde; jag skrev rätt och lade ytterligare plattor ovanpå och sedan vända på alltihopa, som en pannkaka. Då fick jag ”baksidan” fram och kunde stryka på den. Detta kräver ju att man har dubbel uppsättning av dessa plattor.

Då det är hål i plattan är det lätt att föra igenom en tråd och fästa i en krans. Och denna krans har jag inte gjort själv. Allt orkar jag faktiskt inte göra 😉

Nu hänger den där på kroken och lyser rött och fint mot gatan. Perfekt då vi just idag ska ha kompisar över på glögg och julskinka. Nu borde väl ändå julkänslorna sätta igång på allvar??!!

Gör söta marsipanfigurer till jul

Nu har jag och barnen gjort nytt julpyssel och julgodis av det sötare slaget. Flugsvamapar! Ja, för flugsvampar är på något konstigt sätt en julsymbol. De är ju söta de små flugsvamparna där de står i mossan i adventsljusstaken, men hur kom de dit? Under julen dyker de upp som svampar ur jorden och är en oifrågasatt juldekoration. Det kan tyckas lite apart med höstsvampar i december som inte har någon religiös eller traditionell julkoppling. Men ändå är de där, på bordslöpare, i julgranen och adventsljusstakar. Och som julgodis hos oss…

Jag är mycket nyfiken på detta så jag sökte på nätet och hittade olika teorier, av olika seriösa slag… Eller vad sägs om detta: Jultomten härstammar från sibiriska shamanska ritualer vilka gick ut på att samla rödflugsvamp, klädd i svampens färger vitt och rött och sedan bära hem svamparna genom skorstenen och förtära dem i ritualer och medicinska syften. Eftersom vissa av gifterna i flugsvampen kan ge negativa biverkningar började man dricka urinen från renar som åt flugsvampar, då deras njurar eliminerar de oönskade ämnena i flugsvampen och på så sätt gav bättre medicinsk och rituell effekt.

Nja… Då tror jag att jag lägger mina pengar på: Av tradition är svamp symbol för tur och lycka. På tyska säger man t.ex. Du Glückspilz! (pilz = svamp) när vi på svenska säger Din Lyckans ost! På äldre jul- och nyårskort kombineras flugsvampen med fyrklöver, hästsko, grisar och nyckelpigor. Alla är de lyckosymboler.

Hur som helst – nu gjorde vi söta marsipanfigurer av röd och vit marsipan. För ingen jul utan marsipan säger jag! Vi började med flugsvampar men sen kom de stora på att de ville göra varsin tomte också.

Använde färdigfärgad marsipan men det går ju bra att använda vanlig ofärgad marsipan som färgas med hushållsfärg. En lite heads up bara: jag rekommenderar att köpa hushållsfärg som är som en kräm/pasta. De vanligaste, flytande, som finns i dagligvaruhandeln är rätt svaga i färgen och kräver mycket färg och då blir det mycket vätska vilket ger en blöt marsipan.

Som vita prickar till de mindre svamparna använde jag vita strösselkulor. Pärlsocker skulle också funka.

Barnens söta svampskog. Får mig att osökt tänka på ”Trolltyg i tomteskogen” om ni minns den?! ”Kolla mamma, en hel tomtearmé…” 

Mina flugsvampar ställde jag på ett fat med gröna och bruna Non Stop. Helst vill jag ha marsipan ihop med choklad så jag funderar på att doppa min stora flugsvamp i smält choklad, foten alltså.

Tolvhålakaka – lite mer & snyggare saffransbulle

När jag bakade olika former på lussebullar för ett tag sedan testade jag även att göra en vikning – tolvhålakaka. Tolvhålakaka är alltså benämningen på en sorts flätning av saffransbröd så det är ingen egen typ av kaka fast namnet låter som det. Det blir ett lite större saffransbröd som jag ser att man serverar till flera och delar. Lite mindre än en hel krans men helt klart maffigare än en singelkatt om man säger så. Lite mer, lite snyggare och även saftigt som tusan då mittenbiten är större. All good!

Jag tror jag har hittat en ny favorit. Tolvhålakaka med vikning, eller vävning eller vad man nu kan kalla detta, är så fantastiskt vacker och enkel. Lite får man lyfta och dra men då det är deg vi pratar om så kan man ju hela tiden göra om, om det nu krånglar.

Tolvhålakaka

Tolvhålakaka – flätat saffransbröd

Jaha men hur gör man då? Jo du bakar din saffransdeg på det sätt du vill (mitt recept jag använder mig av är det här nedan) och sedan tar man två degbitar och rulla ut med spretiga fingrar så du får två “ormar” som är ca 75 cm långa. Se till att längderna är ungefär lika tjock hela vägen. Lägg en längd som ett stort S på en bakplåtsklädd plåt. Det ska inte vara riktigt som ett S då ändarna ska gå utanför svängarna, som bilden nedan.
Lägg den andra längden likadant fast på tvärsen. Nu ska då längden vävas in så det blir varannan upp och varannan ned. Se på bilden för stöd.
Sist så viks de utstickande bitarna in, se bild nedan, under den närliggande degbiten. Göm änden så gott det går. Låt jäsa under kökshandduk i ytterligare 40 minuter.

Pensla med ägg, dekorera ev med russin/pärlsocker/mandelflarn/hackade nötter och grädda i ugn enligt ditt degrecept.

Saftigt saffransbröd

Ingredienser
50 g jäst
5 dl mjölk
1 g mald saffran
1,5 dl socker
0,5-0,75 tsk salt
150 g smör, rumsvarmt
900 g (1,4-1,5 l) vetemjöl

ägg till pensling
ev topping

Gör så här: Börja med att ta ut smöret så det blir rumsvarmt. Smula ner jästen i en degbunke (gärna i hushållsmaskin) och värm mjölken till fingervarmt. Häll lite av den varma mjölken över jästen och rör så jästen börjar lösas upp. Häll på resten av mjölken. Vispa/rör tills jästen är helt upplöst.
Häll i saffran, socker, salt och rör samman. Häll i lite mjöl, ungefär 1/3 av mängden, och blanda. Klicka i smöret och blanda. Fortsätt med mjölet tills de blivit en fin, glansig, smidig deg.
Täck över degbunken med plastfolie och kökshandduk. Låt jäsa i 1 timma.
Häll ut degen på en lätt mjölad arbetsbänk. Knåda ihop degen.

Sätt på ugnen på 220°. Vispa/blanda ihop ett ägg med gaffel och ha en tsk kallt vatten i ägget. (Det är för att behålla jäsningen på bullen när det penslas) Pensla med varsam hand över hela bullen. Avsluta med att dekorera med russin. Grädda mitt i ugnen i 8-10 minuter. Låt svalna på galler. Ät på studs eller lägg i fryspåsar och frys på en gång för saftiga bullar när det ska bjudas.

Lite trixigt men inte omöjligt och efter att gjort några har du garanterat kläm på det!

Vill du ha mer saffransbak? Då kanske dessa Kolasnittar med saffran kan passa?