Det kanske låter lite konstigt att grilla avokado men det är verkligen en höjdare och hett grilltips. Passar som ett finfint tillbehör till annat grillat eller att ha till en kall räkrätt.
Grilla avokado
Och inte svårt, är det heller. Olja behövs inte då avokadon i sig är så fet. På med de önskade kryddorna, tex paprika, grillkrydda, koriander eller chilipulver.
Grilla sedan med öppningen nedåt tills den fått lite färg och värme.
Extra gott är att pressa lite lime eller citron över innan servering.
Nu när trädgården tagits i anspråk igen blir dörren från köket ut till trädgården den mest trafikerade platsen i hemmet. Essingeleden är ingenting mot denna passage. Speciellt när barnen har med sig kompisar hem från föris, då är det liksom trafikstockning.
Skorna flyger av och hamnar överallt. Alltid en sko eller strumpa som saknas. Jag är mer eller mindre allergisk mot sånt här. Skulle inte kalla mig pedant men hyser stor förkärlek till ”var sak på sin plats” om man säger så. Ett hav av skor bla makens 49.or ska man försöka vad i och katterna som går den vägen tvekar innan hungern tvingar in dem.
Har korgar överallt i hemmet för allt från tvätt, tidningar, saker som ska upp, saker som ska ner, lego och utklädningskläder. Det utrymme som är vid vår köksdörr är rätt trång så en rund korg blir fel. Kom då på den där äppellådan jag köpte till julbordet – hade den på julbufféen som nivåskillnad. Den skulle bli perfekt. Sväljer hur mycket som helst och är snygg. Sagt och gjort. Har nu instruerat barnen hur de ska göra med sina dojjor. Får se hur det går med det.
Jag har en idé som jag vill testa. Det ser bra ut i huvudet men är inte helt hundra på hur det kommer bli i verkligheten. Det är väl bara att testa och se alltså. Så här långt har jag kommit och återkommer med resultatet.
Ser en grön tråd i mitt liv just nu. Det blev tomt på köksbordet och jag flyttade runt lite och insåg att det jag hade i köket i porslinväg hade en grön ton i sig. Tex dessa tre ting är helt olika, köpta helt olika år men passar i hop ändå.
Med den nya gröna väggfärgen och årens samlade ting blir det verkligen helt tydligt hur jag omedvetet under lång tid dragits åt grönt. Analys på det?
Stora burken från Muuto, lilla från Åhléns och fatet från Asiatisk diverseaffär.
När jag fått frågan om vilken som är min favoritfärg så har jag svarat med alla regnbågens färger och svart, brunt, silver, mässing, vitt, mörkblått osv. Nu får jag nog säga ”alla toner av grönt”. Bra att veta.
Nu har vi kommit till stunden jag längtat efter ända sedan september. Lagom till frukosttimman letar sig solen till trappan som går ut från köket ner till trädgården. Trappan kanske inte ser mycket ut för världen men jag tror nog inte att jag skulle gilla huset så mycket jag gör om den där trappan inte var just där. Vi får en bra länk mellan inne och ute och framförallt den bästa uteserveringen man kan tänka sig för frukost.
Detta är bilder från igår och det är som om det kunde vara för ett år sedan för idag är vädret mer oktober än maj. Regnet droppar snabbt och hårt. Hur blir det med Mulleutflykten idag? Klä in mig och barnen i galon från topp till tå? Nej, då tänker vi hellre på den underbara dag vi hade i trädgården igår.
Jag och Birger njöt av solen och lugnet. Lugnet före stormen ska tilläggas för dessa bilder togs precis innan trädgården fylldes av ljud från bråkande barn i studsmattan.
Den där solen!! Som jag längtat efter detta. Det är inte en stor trädgård vi har men den är precis perfekt för oss. Men var är solen idag?? Dålig tajming.
Livet blir lättare när livet får vara barfota och ledigt.
Så, det var som sagt i går och idag går trädgården i andra färger med kraftigare fuktighet och kommer inte få besök av oss.
Oavsett vilket väder ni har där ni är så önskar jag er en fin söndag.
KRAM!
Rabarberkräm – inte mycket som slår i sommarsmak, eller hur?!
Första gången vi var i vårt hus var på visning en snöslaskig novemberdag. En tur i trädgården togs och vi tittade på buskar och träd. Huset blev vårt efter en rafflande budgivning och halvåret senare fick vi kliva in. Då var det i början av april och snötäcket låg djupt över hela trädgården. Några veckor senare kom värmen och snön droppade bort. Vilken lycka för oss som ville bort från den instängda lägenheten att nu kunna kliva ut i VÅR trädgård.
MEN – vad var det där!! Några röda aliens trängde fram genom jorden. Lätt äcklad (kanske graviditeten) och förskräckt undersökte jag vad detta läskiga var. Det vara RABARBER! Det stod det inget om i prospektet. Vi hade alltså fått ett hus med rabarber på köpet. Vilken otrolig lycka.
Nu är de där knopparna på gång igen men det går ju inte att vänta riktigt på vår skörd när nu butikerna har fått rabarber i frukthyllan. Ett fång togs med hem och det blev en rabarberkräm. Så somrigt som det nästan går. Den här rabarberkrämen har en fräsch smak av lime och fin rundhet av kanel.
Rabarberkräm med lime & kanel
Ingredienser
600g rabarber
3 dl vatten
pressad saft av 2 lime
1,5 dl strösocker
2,5 msk potatismjöl
2 kanelstänger
Gör så här: Skölj rabarber och skär de i mindre bitar, ca 3 cm långa, och lägg i en vid kastrull. Häll socker i kastrullen och vänd försiktigt så allt blandas. Häll sedan i vatten, pressa i limesaften och lägg i kanelstängern. Koka i 10 minuter.
Blanda potatismjölmed några droppar vatten i ett litet glas och häll sedan i kastrullen. Rör runt och låt koka ytterligare några minuter.
Låt svalna något och servera, gärna med en mjölk- och gräddblandning – 1/3 grädde och 2/3 mjölk.
I går var jag på ett trevligt event hos Cervera med Interflora och Orrefors som ni som följer mig på Instagram (@helenalyth) kanske såg. Återkommer med mer om det.
Fick med mig en bukett därifrån som fick mig att tappa andan. Så vansinnigt vacker. Kanske inte så konstigt egentligen då den gjordes av Sofie Danielsson som är Sveriges guldhopp i Florist-VM. Heja Sofie och Sverige!!
Mot min mörka vägg, de bruna och gröna detaljerna tycker jag det ser ut som en tavla från Nederländernas 1600-talsmålare.
Jag fick buketten med de maffiga pionerna på ett villkor – att jag inte fick göra is av dem… 😉
Senare i eftermiddag är det tidig kvällsfest hos grannarna. Ska bli superkul och trevligt.
I onsdags var jag bjuden på en klimaträtt lunch med föreläsning om hur man kan göra för att göra smarta, klimatsmarta, val. Speciellt då genom vad vi äter.
Lunchen serverades på stans vackraste ställe – Skeppsholmen och ombord M/S Fladen. Att vädret visade upp sig från sin bästa sida gjorde det hela till en nästan drömsk stund.
ICA har dragit igång ett projekt som heter Klimaträtt och syftar till att uppmana och inspirera till att vi ska äta på ett sätt som minskar klimatpåverkan.
Med tre grepp kan vi göra stor skillnad
1. Minska mängden kött och ät mer grönt
2. Släng mindre mat
3. Välj mer eko, närodlat och frukt & grönt som är i säsong.
Låter väl enkelt?? Egentligen är det väl det. Det handlar bara om att ta beslut. Sen så har dessa val ytterligare fördelar. Inte bara att det är bra för klimatet så är det bra val för våra kroppar. Mindre kött och mer grönt – då blir kroppen glad. Sen så är det också bra för plånboken; att köpa grönsaker som inte färdats från andra sidan jordklotet är både dyrt och onödigt. De frukter och grönsaker som är i säsong smakar som bäst och blir då dessutom billigast. Köpa jordgubbar i december är varken gott för magen eller bra för plånboken.
Anna Richter från WWF berättade tuffa fakta men också om de möjligheter vi kan göra för att förbättra utsikterna för framtiden.
Vi lever i dag på resurser som motsvarar 3,7 jordklot. Det är ju galet!
Jag blev väldigt inspirerad och detta är tankar som jag haft ett tag men kanske inte tagit ut i verkligheten.
Sen, när vi alla blivit skolade i klimaträtt, blev vi bjudna på en riktigt härlig klimaträtt, vegetarisk lunch.
ICAs kock Leif jobbade i det gungande köket. Fast, inte skulle man väl tro att detta snygga kök är på en båt??
Som en liten förrätt serverades en otroligt god pumpasoppa i ett glas.
Sallad på matvete, avokado, rostade kikärtor.
Majs- och zucciniplättar serverades med en bönsallad.
Spaghetti Bologneses utan bolognese så att säga. Här var det svamp och rotfrukter istället för köttfärs. Vansinnigt gott och de ekologiska pastan blev jag extra förtjust i.
Till efterrätt bjöds det på små morotsbollar. Lite skeptisk till en början mot dessa men de tog sig faktiskt. Ska prova det på ungarna där hemma.
M/S Fladen var en väldigt vacker båt som också inspirerade. Mörkt trä på maffiga mattor. Det gillade jag.
Vackra pioner förgyllde miljön ännu mer.
Tänk att se på denna utsikt varje dag.
Ska testa och se hur klimaträtt jag kan vara. Nu under sommaren är det nog inte jättesvårt då det finns så mycket härligt, närodlat grönt överallt.
När jag var liten bakade en av mina tre storebröder ofta jordnötskakor. Eller jag minns det i alla fall så men han minns det inte alls. Har försökt pressa ur honom receptet med det var lönlöst.
Testat mitt smakminne för att skapa den, enligt mig, godaste jordnötskakan. Tror banne mig att jag är rätt på det. Ska vara en tydlig jordnötssmak i varje bett, innehålla MYCKET jordnötter och ha en fin sälta. En perfekt jordnötskaka alltså. Så brorsan – här har du ”ditt” recept 😉
Gör så här: Sätt ugnen på 190°, varmluft. Vispa ihop smör, jornötssmör, strösocker, farinsocker med elvisp i en bunke så det blir en fluffig sockersmet. I en annan bunke blandas mjöl, bakpulver, bikarbonat, vaniljsocker och salt. I bunken med sockersmeten vänds ägg och mjölk i varpå de torra ingredienserna sedan blandas i. Arbeta i hop till en deg. Sen i med de salta nötterna.
Lägg bakplåtspapper på två plåtar och dela degen i 24 delar. Rulla varje del till en liten boll och lägg med stort mellanrum på plåtarna. Tryck till lite grann och om man önskar så kan man pressa med gaffel för att få mönster på kakorna.
In i mitten av ugnen ogrädda i cirka 10 minuter, tills kakorna fått fin gyllene färg.
Låt svalna på galler och förvara sedan torrt, eller ät upp på en gång!
I vintras fick vi ett gammalt blombord av makens farbror. Jag blev blixtförälskad i det och passade dessutom tipptopp-bra i en liten hörna i vår matdel.
Den passade så bra i hop med våra bauhausstolar och elementskydd då det är rottingnät på samtliga. Dock ville jag måla om blombordet i svart för att matcha våra stolar.
Nu när väggen blivit mörkt grön så tackar jag min inredningsstjärna att jag inte föll för mitt infall och målade om. Mot de gröna väggen står det vitmålade bordet ut jättebra.
De stora gröna växterna är också fina mot den mörka väggen. Med svart blombord hade det blivit tre mörka saker tillsammans. Det hade blivit lite för mycket.