Giants House of Cards

Alla ni som börjat klämma de nya avsnitten av House of Cards på Netflix, räck upp en hand. Då jag nu är utan familj så är jag master of the fjärrkontroll för några dagar. Gllömt bort hur det var att mitt på dan sätta sig framför tv.n och se på nåt.

I fredags släpptes hela säsongen av dundersuccén House of Cards och på jobbet gick diskussionen om det var en dansande Stenmark eller en kylig Spacey man skulle se på. Blev den senare.

Med detta kom jag på att mitt Giant House of Cards låg i en hög. Det stora korthuset tog jag ned innan jul och glömt bort. I går byggde jag upp det igen. Men jag får inte till det snyggt på det blå skåpet. Gillar dessa stora kort och måste hitta en ny bättre plats för dem.

Jag har gjort en ny papperslykta och den passade bra till korthuset i alla fall. Vill du göra en sådan lykta? Klicka då här.

________________________________________________________

Följ mig gärna på Facebook: facebook.com/hemmamedhelena
Och på Instagram heter jag @helenalyth

Helt om på väggen i matsalen – nya gröna tag

Förändringen i vår matsal som ska få sig en mörk inramning med målade väggar har stått still. Vi provad oss fram med blått men stannade upp och tänkte till. Jag tror rummet kommer må bättre med grönt. Det är stora fönster med mycket träd utanför så det blir fint att fortsätta med grönskan in i rummet. Sen så är det blå skåpet en given pjäs i rummet och att den skulle stå mot en snarlik blå vägg skulle få den att försvinna.

Så nu har jag provat färger och kommit fram till en mörk men mild grön färg. Den vi valt är den längst ner i proverna här. Kommer bli jättebra.

Men, jag gör då helt fel för färgen på väggarna 2015 är mörkblå. Gröna väggar var hiten 2014. Jaja, får väl se det som retro då 😉

FFF – familjefri frukost

Lördag morgon och här sitter jag med min drömfrukost, radion på P4 och en dagstidning som jag kan läsa från början till slut. Tom några inredningsmagasin. Jaha, vad är det som är så speciellt med det då? Jo för att det är 6 år sedan detta skedde. Som småbarnsförälder så är helgfrukosten sällan en stund av lugn och tystnad. Då familjen är på den andra kusten har jag å katterna huset för oss själva. Mycket ovan känsla.

Som gammal frukostvärdinna unnar jag mig också en uppbyggd buffé. Blir inte bättre än så här!

Ett litet ensamt ägg till mig.

Inget vidare vårväder ute men desto bättre faktiskt. Då hör jag inte den där inre rösten som skriker ”skynda dig ut nu!”. Myser inne med gott samvete.

Så – nu har jag en dag framför mig med helt egna val. Först ska jag bli fotograferad för en artikel och sen då ska jag pyssla och möblera om. Ni vet – när katten är borta… Fast i detta fall så är det tvärt om, jag å katterna dansar och stökar medans mina små möss andas västkustluft.

________________________________________________________

Följ mig gärna på Facebook: facebook.com/hemmamedhelena
Och på Instagram heter jag @helenalyth

Inspireras av Delikatessen

Som jag skrev tidigare så vill jag gärna gå på restauranger som har jobbat med sin inredning som de jobbat med menyn. Visst, det är superviktigt att maten är god och man känner att notan är värd varenda krona men om inte känslan i lokalen andas samma sak som maten faller det för mig.

Storytelling har varit det hetaste inom inredning och marknadsföring den senaste tiden. Dvs allt ska ha en berättelse och kunden sveps in i en resa och kommer ut på andra sidan med en upplevelse och en berättelse att förmedla vidare.

Var ute och åt med ett gäng tjejkompisar och vi alla gillar fransk mat, Frankrike och drömmen om Paris. Då var det lämpligt att vi hamnade på Delikatessen på Söder i Stockholm. Här går det inte att ta miste på i vilken värld de vill att man ska hamna i . Här är det fransk bistro all the way. Och så klart på menyn. Tex fick jag ett väsande från servitören när jag frågade om de hade Cava ”Alltså, det här är en fransk restaurang så vi har Champagne”. ”Okej, då vet jag”, svarade jag och höll mun. Ett tag.

(Ber om ursäkt för bildkvalitén nedan för mobil + stearinljus är inte den bästa kombon)

Olika stolar men i samma trä och typ ger fin dynamik och känsla. Vita dukar med salt&peppar, vinglas, bestick, stearinljus och blomma – där har vi det franska bistrobordet!

Lokalen är en gammal brandstation och takhöjden är unikt hög. Gillar hur de nyttjade höjden med ett torksträck – så charmigt.

Snygga golv va??!!

Många levande ljus i härliga vägghängda ljusstakar. Då takhöjden var generös har här väggen kortats av med hjälp av lister/hyllor med hängande murgröna på.

Jag är en av dem som älskar ostron. Kan inte sätta fingret på vad det är men havssalt, citron, surplandet och känslan av lyx gör att jag alltid vill ha ostron. Och bubbel. Ojojoj, vad jag tar i men jag kompenserar för alla år som mammaledig

När jag är ute och äter försöker jag alltid välja rätter som jag själv inte skulle göra hemma. Liksom vitsen med att gå ut kan tyckas. Moules frites är sådan rätt.

En bra inredd restaurang gör även något med sin toalett. Då visar man verkligen att man tänker på helheten. På Delikatessen satsade man på det lite ekivoka och humor (eller?) med detaljerad skolplansch över ämne passande för toalett.

De vackra, stora dörrarna visar tydligt att det är en gammal brandstation. Bakom här är bardelen och jag måste tittat för djupt i ostronet för jag glömde ta bilder i bardelen. Den är så fin med en riktigt läcker lång bardisk.

Men hur var maten då?? Jo då, helt okej men ingen smaksensation. Min Moules hade stora saftiga musslor men smakerna var inte där, tyvärr. De runt bordet som åt andbröst tyckte också det var lite blekt. Men det är nästan så att den vackra miljön förlåter tveksamheten från köket.

________________________________________________________

Följ mig gärna på Facebook: facebook.com/hemmamedhelena
Och på Instagram heter jag @helenalyth

Matt-feber. Fått dille på mattor och ser snyggingar över allt.

Jag ska verkligen inte säga att jag är supertrendkänslig men det är roligt hur jag kan ha en känsla och en önskan om nåt till hemmet och sen efter nån månad så läser jag att det jag spanat in är på modet. Det är väl just så det är – trendsvängningarna finns i vår omvärld och var de kommer ifrån vet jag inte om nån kan säga. Men om så – hör av dig till mig 😉

Alla inredningstidningar och -bloggar visar att ljust & fräscht är på väg bort. Eller redan är borta? Som en del i detta kan jag ju säga att här hemma i casa-Lyth så målar vi väggar, placerar stora växter i fönstren, frossar i grön marmor och mässing och tänker på textilier i varma färger. Det ska kännas ombonat.

Mattor är verkligen det som jag nu sniffar mig fram till. Har en kelimmatta i vardagsrummet som ger fin varm känsla. Är lockad av mattor med grafisk mönster.

Ett nystartat märke är Layered som levererar den ena snyggingen efter den andra. Så vackra färger och mönster som är som grafiska konstverk på golvet. Den här första – älskar den rosa färgen!!

Ellos har också nya vackra mattor med grafiska mönster. Den blå känns verkligen rätt i tiden och passar till mycket. Hemma i vårt tv rum tex 😉

Mios färgglada matta ser jag skulle passa i ett barnrum. Förmodligen för att det är färger som finns i våra barnrum.

IKEAs matta från Stockholmskollektionen är jag redan bekant med då den gula pryder golvet i vår övre hall. Blir så glad över att jag vågade gult för det är så energigivande där.

Foto: Layered, Ellos, Mio, IKEA

________________________________________________________

Följ mig gärna på Facebook: facebook.com/hemmamedhelena
Och på Instagram heter jag @helenalyth 

Snabbaste förrätten med lax

I går hade jag tjejmiddag hemma och för att slippa stå allt för länge i köket gjorde jag snabba men så klart goda rätter.

Variant på chirashi-don: Färsk rå lax, detta är Salmalax, i mindre bitar får marineras i japansk soja några minuter. Hackar bitar av selleri för att få lite crunch och blandar i. Lägger på fat och toppar med fint skuren purjo och sesamfrön. Supersnabbt, superenkelt och supergott.

Sen blev det en ceasarsallad. En god och snabb rätt att bara att slänga ihop – steka kyckling, bacon och krutonger och sen skära romansallad, rödlök och parmesan. Jag har även i avokado för jag tycker det passar så bra. Blanda rikligt av ceasardressing. Klart.

Går kvällen var den första på min vecka av FF. Då pratar vi alltså inte FöräldraFritt utan FamiljeFritt. Det är sportlov och maken och barnen njuter av bästkusten och Göteborg. Barnen har haft nedräkning till ”resan till farmor”.

Att vara ensam utan barnen är en ny upplevelse. Får många frågor runt mig om hur jag nu ska spendera mina egna dagar. Träffa vänner ligger högst på listan tätt följt av sova. Städa ut ”skämsrummet”, få ordning i lekrummet och ta långa frukostar. Det är egentid för mig.

________________________________________________________

Följ mig gärna på Facebook: facebook.com/hemmamedhelena
Och på Instagram heter jag @helenalyth 

Shoppingtips: Brandstationen leverar snygga och unika möbler och detaljer

Det var länge sedan jag la upp tips på butiker och shoppingställen. Nu när jag inte är mammaledig längre så är det lite lättare att trippa in i små butiker och svassa runt i härliga affärer. Och det har öppnat en massa härliga ställen nära mitt jobb så nu får jag ta igen allt samtidigt som det är härligt att promenera i stan och fönstershoppa.

Brandstationen vill jag verkligen tipsa om. En affär på Hornsgatan, Södermalm, med handplockade antikviteter, växter, smycken, väskor, möbler mm. Den unika blandningen och stilen inne i butiken gör butiken till en upplevelse i sig. Och för er som inte har vägarna förbi Söder ska inte vara ledsna – deras webbutik går inte av för hackor den heller.

Kolla in bilderna och låt dig inspireras. Om du gillar, precis som jag, den här blandningen dvs.

________________________________________________________

Följ mig gärna på Facebook: facebook.com/hemmamedhelena
Och på Instagram heter jag @helenalyth 

Gratis posters till köket! Ladda ner snygga menyer

När jag väljer vilken restaurang jag ska gå på så tänker jag lika mycket  på inredningen som på maten. Vill uppleva hela koncept och lindas in i en stämning och värld.

Vissa restauranger lämnar efter sig en upplevelse som lever kvar länge och andra vill man ta en bit av med sig hem. Ett sätt att få lite restaurang och internationell feeling på även hemma är att använda de menyer som finns på restaurangernas hemsidor.

I New York besökte jag Balthazar som är en ikonisk restaurang. Underbart inredd och genomtänkt, precis som menyerna och att då kunna skriva ut dem hemma i Svedala och på så sätt få lite New York-fransk bistro stämning i ett handvändning är ju lyxigt värre.

Så klart finns det en massa restauranger att hämta inspiration och ladda ner menyer från men här kommer två; Balthazar och Augustine. Snygga att ha på väggen och att inspireras av.

Nu har jag bara tejpat upp en utskrift på en kökslucka men med en fin mörk träram blir det ännu snyggare.

Ibland kan man kanske få med sig menyer från restauranger om man frågar snällt och de blir ju verkligen som souvenirer värda att visa upp.

SparaSpara

SparaSpara

Hur jag räddade en ful kladdkaka

I går på vår afternoon tea blev kladdkakan bara helt fel. Inte i smaken eller egentligen konsistensen utan att jag hade fel form och det blev kladd av allt. Då skar jag kakan i små delar och la dem i små pralinformar jag sparat. Små attraktiva mumsbitar.

Men nu var kakan större än vad jag hade formar till så då blev det även en variant på cake pops. Tog bitar av kladdkakan och rullade i chokladströssel var på en pinne stacks ner i chokladkladdet.

Av mitt misslyckande blev det en helt perfekt efterrätt. Ingen kunde gissa att det var något som gått galet utan att detta var en önskan om att servera på annat sätt än vanligt. Typiskt mig ju, att vilja göra på nytt sätt. Så här kommer jag göra igen – helt klart!

Så klart blev det en succé bland de små gästerna.

Dagens afternoon tea hemma hos oss

Det blev en en mysig afternoon tea med kära vänner. Köket fylldes av glada gäster och nybakade scones medans solen faktiskt lös starkt och gav våraning.

Har mina favoriter av vad en afternoon tea ska innehålla. Byggde upp en afternoon tea-buffé med:
• scones (recept nedan)
• hårdostar (cheddar, gruyère och lagrad prästost)
• krämiga och milda dessertostar (brie och getost)
• färskost (naturell och vitlök)
• skinka (rökt och kallrökt)
• grönsaker (tomat, gurka och paprika som är bra att ha på smörgås)
• 6 olika sylter och marmelader var av 4 är egengjorda.
• Som dessert blev det kladdkaka i små munsbitar

Önskar du flera passande och kanske mer matiga tips? HÄR hittar du 20 tips till brunchen.

Scones med grahamsmjöl och filmjölk
Ingredienser:
2 dl vetemjöl
2 1/2 dl grahamsmjöl
2 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
50 g smör
1 dl mjölk
1 dl filmjölk

Gör så här: Sätt ugnen på 225°C och lägg bakplåtspapper på en plåt. Blanda alla torra ingredienser i en stor bunke och smula ner smöret. Smöret arbetas in med händerna i mjölblandningen så att den blir grynig. Häll i mjölk och filmjölk och blanda till en deg med slev. Dela i åtta delar och gör små bullar som läggs på plåten eller två stora rundlar och kryssa med kniv över kakan – delas efter gräddning i 4 kvartar. Nagga med gaffel några gånger och sätt sedan i mitten i ugnen. Låt grädda i 10 minuter. När de är klara får de svalna på galler. Avnjutes varma och nygräddade.

När det ska komma ett gäng på nästan 20 personer mellan 1-43 år så är just afternoon tea bra. Det är mer än bara kaffe och bulle, inte lika omständligt som brunch men lika mättande. Tror vi kommer köra på fler sådana här träffar. Bra för oss med små barn att göra eftermiddagsbjudningar.