Snabbaste godaste chokladtårtan med Kungsörnen

Hemma igen efter sköna dagar vid Medelhavet och vilken dag är inte bättre att komma hem till Svedala än just nationaldagen. I dag ska det bli en dag i trädgården med gräsklippning och fix. Och sen något gott i kväll att grilla. Pyntar gör vi med gulblå girlanger, det får bli vårt firande.

Men, jag tänker absolut inte missa Hela Kändis-Sverige Bakar som är på 4.an i kväll. Programserien fortsätter och det gör även Kungsörnens webutmaningen för mig, Att vara någons fru och Little dessert. Denna vecka var utmaningen att göra en tårta på bland det svenskaste (dagen till ära) vi har; schlager!

Så klart vill jag göra en tårta till vår stora schlagerdrottning Sanna Nielsen. Hon gjorde en underbar insats i Köpenhamn i klädd sin svarta spetsklänning och omringad av kristaller lös hon och sjöng storartat.

Tårtan är en supersnabb och supersmarrig chokladtårta med Kungsörnens chokladtårtemix. Gör två tårtor och det som ska vara som en topping använder jag som fyllnad mellan de två tårtorna så det blir en lagertårta. Fast först har jag ett lager kastanjepuré för att bryta det chokladiga lite och få in en nötighet. Toppar med lösvispad grädde. Superenkelt, snabbt och smarrigt!

Följ bara recept och instruktioner enligt förpackningen och du har jättegod chokladtårta på ett kick.

Sveper en svart spets runt tårtan och så skapar jag en fond med kristaller, så som Sannas scenshow i Melodifestivalen. Dramatisk men ändå feminin.

Vill du ha ett kändis-tårtogram kan du vinna det genom att rösta på din favorittårta av oss tre bloggare som du hittar på facebook.com/kungsornen. Du behöver inte alls rösta på min, jag vinner inget, utan jag bidrar bara med inspiration och ett tävlingsbidrag. In å tävla, inget att förlora och vem vill inte vinna en tårta??!!

(Nu ska ni inte tro att jag bakat här i ottan utan denna Snabba, Smarriga, SchlagerSanna-tårta kom till liv innan jag åkte till Kreta, fick tjuvstarta. Så tårtan är uppäten och borta!)

 

Dagens ouftit, eller snarare hela veckans outfit

Jag köpte en underbar klänning när jag väntade barn första gången. En färgglad och luftig klänning från Marimekko. Den har nu några år senare fått bli min sommar- och strandklänning. Lever i den under de varma badsommardagarna.

Den är dessutom vansinnigt snygg mot Medelhavets blåturkosa färg. Ursäkta skrynklat… Jobbar liksom inte med strykjärn på semestern 🙂

Väldigt enkel i sin form. Funderat på att sy upp liknande i andra tyger, för jag gillar verkligen luftigheten i denna modell. Bara att trä över huvudet, ingen bak- och framsida, utan samma.

Hälsningar från Kreta!

Halloj Sverige! Här sitter jag på en balkong och ser ut över Medelhavet. Poppar in för att skicka en liten semesterhälsning.

Galen känsla att vara uppkopplad mot verkligheten och samtidigt härligt – att vara nära alla nära och kära fast man är bortrest på solsemester.

Här kommer några digitala vykort från ett lite småmulet Kreta men med ljuvlig temperatur. Vi befinner oss i byn Makrigialos på det underbara hotellet Ocean Beach Club, eller O.B.C. som det också kallas. Konceptet är genialt; ett design hotell med infinitypool, vita gardiner som dansar i vinden och vita solbäddar fast för barnfamiljer. Här spills det glass och läsk hejvilt och det är helt enligt planen. Mer om själva hotellet senare för det är mycket snyggt att inspireras av!

Vi var här för två år sedan och det tog emot lite att åka tillbaka till samma ställe. Det går liksom emot mina principer men då vi reser med tre barn så var det ju skönt att veta vad vi hade att vänta och det fanns ju liksom inget att klaga på så det fick bli en återvända. Förra året kom vi ju inte i väg på någon resa till Medelhavet för dottern fick vattkoppor två dagar innan avfärd mot Turkiet så då ville vi dessutom veta att vi inte skulle bli besvikna eller överraskade.

Hej så länge, nu ska vi på fisketaverna och hoppas på ett glas rosé i hop med en tallrik nyfångad bläckfisk!

Min bästa picknickmacka med bresaola och västerbottenost

Detta är, enligt mig, en perfekt picknickmacka. Så många goda smaker som kompletterar varann och blir en bra macka att just kunna äta på picknickfilten.

Har faktiskt ett förflutet som mackskapare, trott eller ej! Direkt efter gymnasiet fick jag jobb på en helt nyöppnad smörgåsrestaurang, Sandys, som låg vid Stureplan. Stället blev en succé, nu en kedja med butiker i 5 städer och jag blev en hejare på att göra mackor. Eller submarines som denna typ av macka kallas.

Dennapicknickmacka som jag ska tipsa om här var ingen vi hade på menyn men sättet att göra mackan är därifrån.

Så skär du en perfekta picknickmacka

Man skär baguetten uppifrån, snett ned i brödet. Locket blir som ett V, som en kil. Det gör att när sen fyllningen är på och locket läggs på sitter det stadigare än om man skär locket rakt av, som på en semla. Det är ju extra bra när en smörgås ska med på picknick så man slipper få fyllningen i knät!

För nån dag sen skulle jag göra picknickmackor och då passade jag på att fota dem för att lägga upp här. Kombinationerna av dessa ingredienser tycker jag är superb. Jag är mycket förtjust i salta smaker och vilken ost kan då vara bättre än västerbottenost? Och bresaola – va, vilken skinka! Så smakrik och len på samma gång. Perfekt i hop med väterbotten tycker jag. Och så lite söta tomater med pepprig ruccola och så är man i hamn!

  

Picknickmacka med bresaola och västerbottenost

Ingredienser till 3 mackor:
1 lång baguette
75 – 100 g bresaola
6-8 skivor västerbottenost
2 tomater
1 näve ruccola
olivolja
peppar

Skär brödet snett ned, som ett V. Börja i en av ändarna, där brödet är som hårdast,  för att få in vinkeln och skär sedan runt hela.
hyvla västerbottenost och lägg på. Fördela breasolan jämnt över ytan och sprid därefter ut ruccolan. Skär tomaterna och lägg överst. Ringla lite olivolja över hela mackan och peppra gärna med några drag från pepparkvarnen.
Lägg på locket och tryck till lite så locket kilas ner. Skär baguetten i tre delar och slå in i smörgåspapper. Redo att tas med på picknick och njutas.

Dekoration till nationaldag, student & midsommar

Snart är det den 6.e juni, vår nationaldag. En röd och härligt ledig dag väntar! Och så är det minsann studenttider och midsommar också. Här kommer ett pysseltips som kan passa ypperligt till nämna högtider.

Flaggspel med solfjädrar i två färger

Du behöver:
Silkespapper i gult och blått
Sax
Häftapparat/tunn tråd som fiskelina
Dubbelhäftande tejp/limpistol
Remsa av kraftigt papper eller kartong
Långt snöre
Gem

Gör så här: Vik ihop hela de gula silkepappret  (mått 50X70 cm) på hälften för att inte få allt för stora solfjädrar och klipp på mitten så det blir en i hopvikt remsa på 25X35 cm. Gör samma sak med det blåa fast smalare för att få en tvåfärgad solfjäder.

Lägg det blå pappret utanpå, runt om, det gula pappret för att få blått på båda sidor. Vik sedan som ett dragspel med ca två cm vik hela pappret ut.

Vik sedan det veckade pappret på mitten för att få en solfjäder. Häfta ihop med en häftapparat på mitten, eller bind med en tunn tråd så som fiskelina, så vecken sitter fast i varann när solfjädern vecklas ut.

Veckla ut solfjädern och fäst ihop där sidorna möts, i mitten, med varann med dubbelhäftande tejp eller limpistol.

Klipp långa remsor av kartan eller kraftigt papper lite smalare än solfjäderns vikbredd. Det är för att få stadga i fjädern när de ska hängas upp. Fäst ihop silkespappret med pappret/kartongen med gem eller limpistol.

Veckla ut solfjädrarna och fäst på en lång lina, ett snöre, med samma gem som håller fast kartongen eller häfta fast med häftapparat. Sätt dem med lite mellanrum med det är ju en smaksak.

Med detta flaggspel av solfjädrar blir det genast festligt och i detta fall verkligen en svensk högtid.

Dekoration till nationaldag, student & midsommar

För inte så länge sedan var det en vanlig arbetsdag (om det inte inföll på en lördag eller söndag dvs) fast i kalendern stod det Svenska Flaggans Dag. Bara som en hint om att det går att fira om man vill, fast efter arbetstid…

Den dagen var ju då inget man firade eller ens visste vad man skulle göra något av. Springa till Skansen och sjunga ihop med Kungen var väl det bästa alternativet men det blir lite jobbigt för de flesta måste resa lång, lång väg.

Så, det gör att vår nationaldag är rätt ny och helt utan tydliga traditioner. Härligt, för då kan vi göra som vi själva vill och forma detta datum till vårt egna, med eget firande.

Vad ska man göra då? Ja, som svar på det blir det väl som med nästan alla högtider – samla ihop människor man gillar och äter något gott tillsammans. Grilla kanske?? Sill går ju inte för det ska man ju slurpa i sig ca 18 dagar senare på Midsommar. Nån måtta får det vara på sillätandet.

Hursomhelst kan det ju vara fint att dekorera med något lämpligt för vår Nationaldag. Ett flaggspel i svenska flaggans färger kanske? Silkespapper formade till solfjädrar, i två lager för att få två färger. Detta flaggspel tycker jag skulle sitta fint på en studentfetst eller studentmottagning också.

Fler tips till student & nationaldag

Vacker vikt bordslöpare till bordsdukningen
Massa tips på god & enkel plockmat till buffén

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

Hur frysa in rabarber? Lägger rabarber på rabarbern & sparar sommaren

Det får bli så att jag måste frysa in rabarber nu. Har inte haft tiden riktigt att ta vara på den fina rabarbern i år som verkar må som fisken i vattnet i vår trädgård. Får frysa in denna somriga grönsak (eller är det en växt, frukt, kål eller… ört?) och hoppas på att tiden finns sen för en grym rabareberpaj. HÄR är en länk till världens godaste rabarberpaj, med extra tjockt toscatäcke by the way…

frysa in rabarber

frysa in rabarberfrysa in rabarber

Hur frysa in rabarber?

Det är väldigt enkelt att frysa in rabarber. Skär ner stjälkarna i cm stora bitar, lättsockra och lägg i fryslådor eller -påsar. Kanske så att det blir en kall och tråkig novemberdag som får lite somrig guldkant med en paj.

frysa_rabarber

Och det bästa är att det kommer mera! Förra sommaren skördade vi rabarber hela sommaren. Fantastiskt!

Massa recept på rabarber
Rabarberpaj med extra tjockt lager av toscatäcke
Rabarberkräm
Snabba & snygga rabarberpajen med smördeg
Minipajer av rabarber & smuldeg

Jag har både rabarber och krusbär nu i frysen. Njuter av tanken på den lyx jag kommer ha när jag gör en berberkräm och krusbärskompott senare i höst. Fast jag helst vill inte tänka på hösten alls nu ju. Kanske blir tidigare än så, ha ha ha!

Nu spirar det i trädgården

Wow vad det händer grejer på tomten. Med stor spänning ser vi fram emot att skörda senare i sommar. Ja, nu är det inget direkt självhushåll vi håller på med utan bara lite myspys-hobbyodling men ack så härligt.

Amadinepotatisen växer duktigt och det är nästan så man ser hur det växer, minut för minut. Tror på skörd  i början av juli. Har du också fallit för amadine? Om inte kan jag säga att denna potatis är nästan värd att ätas som en egen rätt. Galet god!

Förra året fick vi ett (!!) krusbär men i år verkar det vara nåt på gång för det hänger små kart nästan över allt på de sticksiga grenarna.

Förra året jublade jag över att vinbärsbuskarna blommade så fantastiskt. Såg framför mig härlig vinbärsefterrätt men vaniljsås under sensommaren. Tji fick jag! Ett nattligt besök av familjen rådjur och varenda blomma på buskarna var borta! Aldrig hört talas om att rådjur gillade vinbärsblommor. Nu verkar dock rådjuren hållt sig borta och jag håller tummarna…

Rabarbern, denna drottning i sommarträdgården!

Njuter och hoppas på växtverk i trädgården. Vill skörda nu!

 

Bästa barnkalastårtan

Inlägg i samarbete med Kungsörnen

Här hörrni, här kommer min absoluta favorittårta. Jo men så är det, jag har en ganska barnslig inställning till tårtor så denna barntårta är min favorit. Den här tårtan har vi haft på alla födelsedagskalas jag kan minnas från barndomen.

Milda, goda och friska smaker från ananas, jordgubb och banan tillsammans med god tårtbotten och grädde. Som en smäck!

I kväll fortsätter Hela Kändis-Sverige Bakar och på nätet fortsätter även Kungsörnens tårttävling/-utmaning. Jag och två andra bloggare, Att vara någons fru och Little dessert, får också en bakutmaning och denna vecka var det att baka en tårta med superhjältetema.

Oj, så jag har funderat och funderat. Vi hade nyss ett kalas för sonen på detta tema så jag borde ju ha det färskt i minne men han är ju inne på Spindelmannen vilket jag inte är…

Vem vill jag ha ”som tårta”?? Batman, alias, Läderlappen, är nog mer min kille! Växt upp med den där underbar tv-serien från 60-talet med TJONG!, POW! och CRASH! i rutan och sen så är ju lite svag för Christian Bale som spelat Batman i de senaste filmerna…

Så så fick det bli! Batman är min kille!

Den svartklädde mannen svischar över Gothams skyline och uppe i skyn sveper ljuskanonen med Batmans symbol.

Hård på utsidan och mjuk längst in, eller hur?!

Recept tårtbotten:
5 ägg
3 dl socker
1,5 dl vetemjöl
1,5 dl potatismjöl
2,5 tsk bakpulver

Gör så här: Sätt ugnen på 175°  och smöra och bröa en rund form med avtagbar kant.
Vispa ägg och socker rejält poröst med en elvisp. Blanda de torra ingredienserna i en skål och vänd ner försiktigt i smeten. Blanda tills smeten är jämn och fin.
Häll över i formen och ställ på galler i mitten av ugnen. Grädda i 40-50 minuter. Stick ner en potatissticka i mitten av kakan för att säkra att den inte är blöt innan den tas ut.
Ställ att svalna något innan kanten tas bort och stjälps upp på galler. Låt svalna helt.

Fyllning:
3 mosade bananer
1 burk krossad ananas
1-2 dl jordgubbssylt

Gör så här: Skär försiktigt tårtbotten i tre lager. Mosa bananerna och fördela jämnt på det understa lagret. Lägg på ett lager tårtbotten. Blanda i hop ananas och sylt i en skål och sprid ut på tårtbotten nr två. Varför man har syltblandningen på översta lagret är för att all fin fruktsaft ska gotta ner sig i de andra lagren. Tårtan blir bara bättre om den får stå och safta till sig.
Allra bäst är faktiskt tårtresterna dagen efter… så man kan göra detta dagen innan kalaset.

Gjorde en rink av sockerpasta, i olika lager.

Grädden på toppen färgades till samma färg som ”himlen” med blå karamellfärg.

Även en superhjälte måste ta en paus då och då…

Men vet ni vad? Ni kan vinna ett kändis-tårtogram!! Gå in på facebook.com/kungsornen och rösta på vilken tårta ni gillar mest och motivera varför. Den som skrivit bästa motiveringen vinner ett tårtogram. Jag vinner alltså inget även om du röstar på min tårta. Jag levererar bara ett tävlingsbidrag.

Pizza bianco med potatis

Nu har jag testat två nya saker i en smäll. Fick tips om att göra pizza med potatis och crème fraîche – en sk pizza bianco, dvs en vit pizza, utan tomatsås. Det är en rätt jag mycket länge velat pröva göra själv men bara inte kommit till skott.

Sen så har det legat en härlig baksten i sin förpackning ända sedan julafton och den förtjänade ett bättre öde. Att få användas tex… Så en vit pizza på bakstenen blev vårt uppdrag efter dagis.

Var inte helt övertygad om att en pizza med potatis skulle gå hem hos barnen men de var positiva och när pizzan var klar och vi skulle slänga oss över den så var de mycket nöjda med pizzan och smakerna. Kanske att rosmarinkvistarna var a bit to much men pizza-slicerna slank ner fort.

Pizza bianco med potatis

Snabb pizzadeg:
6 dl vetemjöl
½ tsk salt
¼ dl olivolja
3 tsk bakpulver
2 dl turkisk yoghurt
¾ dl vatten

Fyllning:
6 st potatisar, gärna Amandine eller mandelpotatis
En bit chévreost (ca 120 g)
2 dl crème fraiche
1 kruka färsk rosmarin
2 vitlöksklyftor (finhackade)
¾ dl olivolja
flingsalt och svartpeppar

Gör så här: Koka upp vatten till potatisen och sätt ugnen på 220°. Potatisen skivas tunt och kokas i 7 minuter. Häll av vattnet och låt potatisen svalna.
I en degbunke blandas alla ingredienser till pizzadegen och knåda degen några minuter tills den blir fast, smidig och jämn. Degen ställs åt sidan för att vila.
Hacka vitlök och lägg i en skål tillsammans med olivolja, ta några drag med svartpepparkvarnen och några nypor flingsalt. I en annan skål smulas chevréosten ner och blandas med creme fraichen och rör om.

Dela degen och kavla ut till två pizzabottnar. Sprid ut hälften av olivoljeblandningen på pizzorna. Lägg på de svalnade potatisskivor, sprid ut getost- och crème fraicheröran och färsk rosmarin. Häll över resten av olivoljan på pizzorna och grädda dem i ugnen i ca 10-15 minuter tills kanterna är gyllenbruna.

Det var en god pizza men jag saknade protienet så lite tunt skivad kokt skinka var perfekt att lägga på pizzan.

Syrener i massor!

Det är en sådan magisk tid just nu. Sommaren står precis och tjuvkikar runt hörnet. I helgen var den här med underbar värme för att snabbt försvinna och gömma sig lite men blomsterprakten är över oss och dofterna från hägg och syren ligger kvar.

Vår trädgård riktigt badar i ljuslila toner. Den 70 år gamla syrenbersån står stolt och slänger i väg dofter över hela tomten. Plockar några grenar och så fortsätter dofterna även inne i köket.

Vet inte hur det är med dig men varje gång jag känner syrendoft så hamnar jag i ettans klassrum och skolavslutningsdagen. Tänk vad doftminnet är starkt.