Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

20 mars, 2013

Inspireras av Grand Hôtel

Vilken eftermiddag jag hade igår. Jag fick en liten inblick i hur det fina folket bor när de besöker huvudstaden. Grand Hôtel hade pressvisning för ett nyinrett våningsplan med 19 stolta rum. Alla rum går i den sk moderna empirstilen och kronan på verket är Bernadottesviten. En mastodontsvit på 165 kvadrat, uppdelat på 4 rum, varav ett är en matsal med tillhörande kök. Om man nu vill ha en enkel hemmamiddag när man bor där…

Rummen har under årens gång haft en stor renovering på 60-talet av självaste prins Sigvard Bernadotte (så passande!). Han var ju en pionjär för Sveriges industridesign och hade en rätt avskalad stil. De rum han skapade då var just mer avskalade och nu har rummen fått en uppfräschning och i en stil som rimmar med husets originalinredning och tidsstil.

Hela våningsplanet har inretts av enormt duktiga Sanna Nathanson – I de nya rummen och sviterna har jag tagit ut svängarna och lekt med en mer vågad färgskala. Rummen har fått olika utseende men påminner ändå om varandra, en såkallad eklektisk stil som var typiskt för byggåret 1874, säger Sanna.

Den rådande empirstilen, aka Karl Johan-stilen, har många starka färger och gärna förgyllda detaljer. Tillskillnad från resten av Europa under samma tid var den svenska varianten av stilen lite mer nedtonad. Och det är nått jag tänker på när jag går runt i rummen på våningsplanet. Det är klassiskt, känns lyxigt och internationellt men samtidigt väldigt skandinaviskt. Det är starka färger men det balanseras upp med vita trädetaljer, vackra trägolv och stora ljusinsläpp.

Detta är ingen stil jag känner passar mig och familjens hem men jag är väldigt förtjust i dessa kraftiga accentfärger. Att stora möbler får ta stor plats även i färg. Kanske dax att våga färg??

Rundturen avslutades med en sagolik afternoon tea och samtal med de inblandade från hotellet och med inredarna.

Sa jag att det var en härlig eftermiddag?

Foto: Helena Lyth

Follow on Bloglovin

Comments (3)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.