Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

29 september, 2013

Höstmarknad på Skansen

Jag är mycket förtjust i Skansen och kan gå där alla dagar på året men just denna helg, den sista i september, är alltid den bästa. Då infaller nämligen höstmarknaden som är en marknad som den kan ha sett ut i Sverige år 1900. Det är som att gå runt i scenografin från Emil i Lönneberga. Mycket välorganiserat och ambitiöst.

Förutom den underbara stämningen runt Skånegården med funktionärer klädda i tidsenliga kläder är det försäljning av hantverk så som de gjordes då och matvaror som närproducerats av småskaliga gårdar. Sen så är det så underbart med de skådespelare som spelar fyllekarlar, länsman och “madammer”. “10 öre för en kyss, 5 för att slippa”, gick de rosenkindade damerna och sa på bästa Emil-småländska.

Den vara som nog gick åt mest var karameller i strut. Det är något speciellt med att prassla i den där pappersstruten. Att liksom få jaga sig till en karamell från nedre botten.

Bäst var ändå det gäng som visade på olika lekar man roade sig med förr. Den där “munkrok” satte fart på sonen. Hoppas slippa bli utmanad i den. Roliga grimaser, men ser ytterst smärtsamt ut. Man kan också få klä sig i tidsenliga kläder och få bli fotograferad på det gamla hederliga sättet. Det är nog en mycket förvirrad företeelse för den yngre generationen. Andra lekar att ge sig på var porslinskross, hö-krig mm.

För att fylla på batterierna med goda grejer behövde man inte leta länge heller. Stans bästa kroppkakor serveras på denna höstmarknad. Alltså, det är så gott så jag smäller av. Måste laga egna snart och hoppas att jag kan komma upp i denna nivå.

Men lite kritik: synd att Skansen inte serverar denna typ av husmanskost de andra 363 dagarna på året. Det är mest hamburgare, korv och fajitas som man då hittar uppe vid Bollnästorget. Gamla hus och folkdräkter kan man få se som turist men inte få en pytt i panna tex, det går inte. Konstigt…

Sen att det inte finns en enda engångsartikel så långt ögat når älskar jag. Här står damerna och diskar alla fat och glas. De verkade ha det himla skoj under tiden, även om det inte syns på just denna bild.

Comments (3)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.