Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

27 november, 2013

Saffransbullar till första advent

Tänk att det är första advent på söndag! Så härligt att få tända första ljuset och känna december.

Har väl i och för sig inga större traditioner och måsten på första advent mer än just tända första ljuset och att gå på adventskonsert. (Kanske hade några traditioner i alla fall…) I år blir det nog lite svårt med kyrkgåendet då jag inte tror lill-parveln är en bra och stillsam besökare. Får sätta på julmusik här hemma och känna oss fridsamma.

Kompisar kommer över på adventsfika och till det ville jag göra några maffiga saffransbullar. Riktiga lusssekatter vill jag spara till Lucia men dessa funkar ju i princip året om. Gjorde bullar med fyllning av hackade nötter och russin, smör och socker. Blev vansinnigt saftiga och goda. Åt 3 i går och sitter just nu med en “frukostbulle”. Det är jag värd!

Ingredienser: 
50 g jäst
100 g smör
5 dl mjölk
1 g saffran (2 påsar )
250 g kvarg
1 1/2 dl socker
3/4 tsk salt
ca 17 dl vetemjöl

3 dl mandlar
3 dl russin
150 g rumsvarmt smör
3 dl strösocker

1 ägg
1 msk mjölk

Gör så här: Smula jäst i en bunke. Smält smör i en kastrull och häll sen i mjölk. Värm till fingervarmt. Häll smör- och mjölkblandningen över jästen. Och nu en viktig sak: ta med slickepott ut allt ur kastrullen, salt sjunker nämligen och den maffiga smaken vill man inte missa! Rör runt tills jästen lösts upp. Tillsätt sedan saffran, kvarg, socker, salt och ca vetemjöl. Arbeta med degen tills den blir smidig och glansig. Låt jäsa under bakduk ca 40 min. Sätt ugnen på 225°.

Finhacka mandlar och russin till fyllningen och lägg i en skål. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk. Dela den i 2 delar. Kavla ut en i taget till en rektangel, 40X30 cm. Bred ut smör över ytan och sedan fördela nötkrossen, russin och strö över strösocker. Gör lika med den andra deghalvan.

Vik degen tre gånger på längden så det blir som en långsmal och platt limpa. Kavla till allt så den blir tunnare och högre, skär sedan remsor, 2 cm. Gör en knut och lägg i formar, på bakplåtspapper eller smörad plåt. Blir ca 35-40 bullar. Låt jäsa ca 30 min under bakduk. Vispa upp ägg med mjölk och pensla bullarna när jästiden är ute. Mjölken gör att bullarna inte sjunker ihop. Grädda i mitten av ugnen 5-8 min. Låt svalna på galler.

Comments (5)

 • Hej! Det är vansinnigt gott med saffrans bullar! Bakade en sats i helgen som jag hittade på Leila bakar sida , det var med kanel och kardemumma , de försvann tyvärr väldigt fort. Tror jag gör nya till helgen. Kram på er alla . Mia

 • Pernilla Rutgersson

  Bullar blir ännu bättre med rumsvarmt smör och om saffranet får ligga i blöt en stund. Stod i senaste tidningen Buffe’ från ICA.

 • Hej, och stort grattis till den nya familjemedlemmen! Jag halkade in här från google då jag letade lite info om vidöppen bjudning. Jag har nämligen fött båda mina barn på detta sätt, som du fast utan ks, och väntar nu mitt tredje, därför är jag grymt nyfiken på- hur valde den tredje lilla parveln att dyka upp? Som vanligt? Vidöppet? 🙂 Svara gärna på min blogg, http://www.annandel.blogspot.com MVH Kicki

 • Åh vilka fina bullar och så snygga pappersformarna är i all sin enkelhet. Jag misstänker att du har vikit dem själv. Får nog försöka klura ut en variant på de där. Har bakat vanliga lussebullar men dessa måste testas 🙂

  Måste bara säga att Upplandskubben föll i god jord. Alla åt med god aptit. Det blir flera sådana kubbar. Älskar också mässingskrukan från svenskt tenn. Älskar det mesta från svenskt tenn 😉

  Ha en skön advent. Kram Lotta

  • Hej Lotta!
   Inget fel på vanliga kusar men med dessa blir det ännu maffigare. Och kanske lite mindre Lucia, så att säga.

   Men vad glad jag blir!!! Vad kul att kubben “landade rätt”!

   Älskar också Svenkt Tenn men inte deras priser… 😉

   Ha en fin adventshelg
   Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.