Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

23 januari, 2014

Vardagsmat: Fläskpannkaka

Nu är vardagen igång rejält efter julens lediga dagar. Då dyker frågan “vad ska vi äta idag?” upp. Att välja enkla, snabba och goda rätter gör livet helt klart enklare. Fläskpannkaka är en sådan rätt. I går tog jag hjälp av barnen och vispade i hop en smet. Att ta med dem i matlagningen är bra på så många sätt. Det får dem att sluta bråka med varann, jag får assistans och de säger stolt “detta har jag gjort!”

Jag gör en fläskpannkaka med stekfläsk i stället för bacon för att få lite mer smak men det går lika bra med bacon. Sen har jag även i strimlad purjolök av samma anledning.

Vardagsmat: Fläskpannkaka

Ingredienser:
3 ägg
3 dl vetemjöl
6 dl mjölk
0,5 tsk salt
3-4 cm purjolök
4 skivor stekfläsk
1-2 msk smör

Gör så här: Sätt ugnen på 225°. Häll mjölken i en stor bunke och knäck i äggen. Vispa ihop. Häll i en dl mjöl åt gången och vispa ihop smeten mellan. Tillsätt salt.

Klipp fläsket i cm stora bitar och lägg utspritt på en djup plåt. Klicka i smöret, i mindre bitar, lite utspritt  i plåten. Ställ in i ugnen och stek 5-10 minuter. Rör om och vänd då och då. Detta är för att dels steka fläsket men även att smörja plåten. Skär purjolöken i smala strimlor och lägg tillsammans med fläsket på plåten och stek någon minut tills purjon mjuknat.

Ta ut plåten och sprid ut fläsket och purjon jämnt. Vispa pannkakassmeten och häll över den i plåten. Grädda mitt i ugnen 20-25 minuter, tills den stelnat helt och fått gyllene fin färg. Skär i större bitar och servera med lingonsylt och förslagsvis råkostsallad

Kommentar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.