Följ mig:
Jul Maträtter

Årets julbord blir utan kött. Här är hela menyn

18 december, 2014

Nej, jag är på intet sätt vegetarian men när det kommer till julmat och då speciellt det där stora julbordet så är det rätterna från havet som är mina favoriter. Skulle aldrig kunna ha julmiddag utan sill och lax men skinkan  – den äter jag hellre på mackan kvällen innan eller 24-7 under mellandagarna.

I år blir vi 20 personer till middagen och det kräver sin lilla planering. Då vi firar hemma hos oss tog jag helt sonika tag i taktpinnen och satte menyn. (Okej, maken har varit med också då han är än mer matintresserad och mycket bättre kock än jag men jag är nog mer eventkunnig (bra kombi btw))

Efter lite diskussioner så landade det i att hålla i hop julbordet och satsa fullt på det göttaste – löjrom, sill, gravad lax, janson och ostar bl.a. Sen tog jag hela listan och delade upp i 6 delar (mat, dryck och tillbehör),  en del för varje familj. Delat upp på både ansträngning, fysisk börda och monetärt så alla får ungefär likvärdig inköpslista. Lika bidrag för alla.

Här är vår meny för dagen:

VÄLKOMSTMUMS 
Irish coffee och varm choklad
Saffranskakor 

MIDDAG
Förrätt
Löjrom upplagt som förrätt med creme fraiche, hackad rödlök och surdegsbröd

Julbord
Kallrökt lax
Gravad lax, gravlaxsås
Sillar: Senapssill, Currysill, Matjes (med tillbehör), Glasmästarsill, + 2 sillar
Sillsallad
Varm matjestallrik
Skagenröra, med bra räkor
Fyllda ägghalvor med stenbitsrom och majonäs
Fiskpaté med romsås
Omelett med svampstuvning
Ljummen sallad med ev rödbetor, kapris
Grov sallad – kål, fänkål, citrusfrukt, avokado
Jansons frestelse
Lutfisk i ny tappning
Kokt potatis

Ostar
Edamer, cheddar, stilton, julost, krukost
Knäcke, vörtbröd, julknäcke, ostkex

Efterrätt
Mandelmusslor med grädde och hjortronsylt

Gottabordet
Knäck, chokladkola, skumtomtar, nötter, fikon, dadlar, clementiner, juläpplen, choklad, pepparkakor, chokladkakshus

Nå vad tror ni? Kan det vara nåt detta?

Och nu så ska jag gå över till att testa lite juldukning. Många ska sitta och alla ska sitta fint. Hmmm… hur gör man med tonåringar, de vill sitta med de vuxna men tweenisarna? De får nog sitta med småbarnen. Eller ska jag blanda helt på de två borden? Åh, detta tåls att tänka på.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar

 • Svara ceciliaoehrn 18 december, 2014 at 16:22

  Tycker det låter som en alldeles fantastisk julmeny! /cecilia

 • Svara canan 18 december, 2014 at 16:35

  Hej Helena, finns det någon mailadress att nå dig på?

 • Svara Jul i Laloland 18 december, 2014 at 17:47

  Smäller av va hungrig jag blev nu!!!
  Jag kommer!!! =)
  Sånna här julbord passar mig perfekt. Jag trycker mer än gärna i mig skaldjur i pinsamma mängder under jul. Låter perfekt.

 • Svara Undrande 19 december, 2014 at 17:07

  Alltså… Finns det grönlistad ål, verkligen? Ål är ju starkt utrotningshotad? Vi blir ju galna när de skjuter utrotningshotade noshörningar i Afrika, men sitter själva och smaskar ÅL!? Jag trodde inte att ål gick att odla?

  • Svara Helena - Hemma Med Helena 19 december, 2014 at 21:00

   Hej! Jag frågade exakt det samma när jag var i en fiskaffär. Jag tycker ål är väldigt gott men just för att den är utrotningshotad har jag valt bort den. Detta sa jag till fiskarkillen och han berättade då, att visst är det så, men de sålde bara ål som han uttryckte var ”grönmärkt” Vad han bland annat menade med det var att för varje ål de säljer, som han nämnde var odlad, så sponsras projekt med två ålar till utplaceringsprojekt på västkusten. Allt det där lät bra och jag trodde honom. Men jag ska nog få det hela bekräftat innan nån ål ska köpas. Eller så fimpar jag hela ålrätten.

 • Svara Maria 19 december, 2014 at 17:17

  Hej. Vilken ”lista” har grönlistad ål?

  • Svara Helena - Hemma Med Helena 19 december, 2014 at 21:03

   Hej! Tack för din fråga. Nej, ingen lista. Det är jag som formulerade mig fel. Jag kopierar mitt svar här från en annan som undrade, med all rätt, om ålen.
   Jag frågade om ålen när jag var i en fiskaffär. Jag tycker ål är väldigt gott men just för att den är utrotningshotad har jag valt bort den. Detta sa jag till fiskarkillen och han berättade då, att visst är det så, men de sålde bara ål som han uttryckte var ”grönmärkt” Vad han bland annat menade med det var att för varje ål de säljer, som han nämnde var odlad, så sponsras projekt med två ålar till utplaceringsprojekt på västkusten. Allt det där lät bra och jag trodde honom. Men jag ska nog få det hela bekräftat innan nån ål ska köpas. Eller så fimpar jag hela ålrätten.

  Lämna en kommentar

  Close