Följ mig:
Dryck Julmat

Tomtelatte på mitt sätt – Tomte au lait

27 november, 2018

Varma drycker är det bästa just nu. Kallt ute och att då få värma kroppen med kaffe samt att få hålla i en varm kopp är en snabb och god lösning.

För ett tag sedan var jag med dottern och hennes kompis på Espresso House. Det var varm choklad med så mycket godsaker det gick att ha på till dem och jag skulle ha mig en kopp kaffe. ”Vill du inte prova vår Tomtelatte?” frågade tjejer bakom disken. Jag är inte så mycket för de där sötade frappinos och gräddiga sakerna som innehåller lika mycket energi som en hel måltid. Hon sa att jag kunde få utan grädde och att det var minst lika gott. Ja ja, värt att testa.

Pang tjong – jag fick en ny favoritdryck!

Har återskapat den hemma fast i min version. Utan espresso och med bryggkaffe istället. Jag är nämligen väldigt förtjust i varm mjölk med kaffe men det är inte så lätt att få på de lite hippare espressoställena. ”Nej inte latte, jag vill ha au lait…” brukar mottas med frågetecken.

Min tomte au lait!

Värmer mjölk i kastrull med någon tesked socker för att göra det lite goare. Precis när mjölken börjar koka stänger jag av och vispar kraftigt med en visp så det blir ett hårt skum.
Häller en halv kopp med kaffe och fyller på med den lite söta mjölken, toppar med skum.
Blandar en nypa kanel med en nypa kardemumma och strör över skummet. Toppar med lite råsocker. Så gott, så snällt!

Inte bara smakar gott, doftar dessutom helt ljuvligt. Och att doppa en lussebulle i det hela gör fikastunden nästan för bra för att vara sann.

Men vet du det bästa? Detta är inget du hastar i dig i en take away-mugg utan något du gör för att sitta ner en stund. Varva ner och vara still. Något som kan behövas mellan varven i juletid, eller hur?!

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar

 • Svara Ninas hus 27 november, 2018 at 21:53

  Men så otroligt gott! Det måste jag ju göra! Kan också tänka mig att pepparkakor blir perfekta att doppa i kaffet också. Mums!

  • Svara Helena Lyth 28 november, 2018 at 13:41

   Åh vad kul att du blev inspirerad. Jag doppade saffransbulle i och det var så gott. Nästa gång får det bli pepparkakor, helt klart!

   KRAM!

 • Svara Marita Gill 28 november, 2018 at 00:13

  Ska genast prova

  • Svara Helena Lyth 28 november, 2018 at 13:41

   Vad glad jag blir Marita. Hoppas det ska smaka!

   Kram!

 • Svara Tin Christensson 29 november, 2018 at 08:26

  Om man gillar kaffe med julsmak kan man också smaksätta kaffet direkt .
  Laga vanligt kaffe men lägg i lite malen kanel och stött kardemumma i kaffebönorna, ta bara lite , för kryddorna kan annars sätta stopp på genomrinningen (då svämmar det över istället?)
  Jättegott både med och utan varm (eller kall) mjölk??? och det doftar gott redan när kaffet lagas??

  • Svara Helena Lyth 29 november, 2018 at 10:44

   Ja, det är så gott. Det lärde jag mig av min bror som bott i Etiopien där de har sådana fantastiska kafferitualer i timmar. Var länge sedan jag gjorde det. Tack snälla för påminnelsen <3 Blir en god jul i år!

   KRAM!

 • Svara Emschen 10 november, 2019 at 08:54

  Jag älskar tomtelatte!
  Ett tips – man kan brygga kaffe och då ha kanel och kardemumma i bönorna. Då får man julsmakerna som en underbar karamell i munnen. Funkar jättebra som bas i tomtelatte eller som en god kopp kaffe helt enkelt.

  PS en barista ska veta skillnaden mellan latte och au lait

 • Svara Katarina Lindberg 10 november, 2019 at 09:38

  Härligt 🙂 jag brukade göra så förr men jag pudrade över lite O’boy-pulver istället för kanel och kardemumma 🙂 Fick halsbränna av kryddorna 🙂 Tack för all underbar inspiration <3

 • Lämna en kommentar

  Close