Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

26 november, 2018

Söndag med pepparkaks- & lussebullsbak samt ljusstöpning. Julmys overload!

Igår tog vi nästan i så tomtedräkten sprack! Tre klassiska julsysslor hann vi med och jag tror nog att julen har landat här hemma nu för att stanna några veckor.

Jag ville så gärna baka saffransbullar så jag avslutade frukosten lite tidigare för att sätta igång. Stötte på patrull på en gång då den mängd saffran både jag å maken vet att vi har någonstans inte gick att finna. Bara att klä på sig och promenera till butiken. Jag hade tur! Endast 2 gram fanns kvar och jag gick glad hem. Nu skulle det bakas.

“Får jag vara med?” frågade 9-åringen. Är inte det den bästa frågan som finns??? Så klart, haka på bara. Hade tidigare köpt pepparkaksdeg och den tog han sig an.

Det är ett väldigt mysigt julpyssel det här med pepparkaksbak. Går snabbt, är lätt, tokjuligt och så blir slutresultatet alltid så himlans bra. Om man inte bränner dem dvs…

Saffransdegen fick vila sött och gott under plastfolie och kökshandduk för att växa sig stor.

Kanske den bästa degen jag någonsin fått! Visst ser det ut som BarbaZoo??? När degkroken knådade degen så var det som om stackars BarbaZoo fick sig en rejäl och rätt okänslig massage, ha ha!

Och vilken sol vi fick! Med det ljuset och julmusik i högtalarna var stämningen väldigt hög kan jag säga.

Från övervåningen trillade lillebror in och så klart ville också han vara med. De är så stora nu så jag kan släppa dem helt och se deras fantastiska kreationer och stolthet när de klarar allt själva.

Jag valde att knyta tolvhålakaka av min del av saffransdegen.

Gjorde 4 stycken och meningen är att det blir ett saffransbröd att dela. Så vackert att servera eller varför inte ge bort? Vill du prova? Kolla HÄR hur du viker, där jag gjort en steg-för-steg-beskrivning.

Han kände att det räckte med 3 pepparkakor.

Storebror gjorde även en massa minisar. Så söta.

Färdigjästa och redo för ugnen. Visst är de fina?

Killarnas bullar. Och vilket teamwork de överraskade med. “Jag penslar och du häller på pärlsocker”.

Kanske de finaste bullarna ändå??!!

Som gyllene knopar.

Den sista fick också pärlsocker på sig. Borde haft det på alla. Så fint ju!

Har rätt kreativa söner ändå; pepparkakor av lillebror och grytlapp sydd av storebror i syslöjden. Så söt, så fint. Han verkligen älskar syslöjden.

Sedan var det snabbt ihopplock för nu skulle vi åka till kära vänner som så generöst bjudit in på en eftermiddag med pyssel och middag. Ljusstöpning och snickarverkstad. Så kul att göra med familjerna.

Ljusstöpningen gick så bra. barnen älskade det. De ser resultatet fort och ville göra massor.

Det var inte igår jag stöpte ljus om man säger så. Bivaxljus var ju alldeles nyss men det är ju en helt annan sak. Helt klart måste det göras igen snart.

Blir ju inte finare än så här.

Sedan mätta och glada efter gudomligt god buljongsoppa med nudlar och tillbehör – Ramen, åkte vi hem med vackra ljus och snickrade fågelmatare i bagaget. Hur ska man kunna toppa detta i jul? Julpysselskvoten känns ju redan fylld, ha ha!

Comments (2)

  • Vilken ultramysig och julmaxad dag! Nu äntligen spritter det i min julmys-ven. Har hittills bara gjort juliga saker på autopilot (jobb), men nu blev jag sugen på att göra det för mysets skull också!

    • Du fattar julpeppen nu va? Jösses vad vi hann med. Håller med – viktigt att separera juljobb och julmys. Att inte dokumentera allt för blogg utan vara med i nuet, i julmyset. Inte lätt för sådana som vi 😉

      KRAM!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.