Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

11 december, 2018

Årets julfrimärken med Jenny Nyström & underbara Ebba

För ett tag sedan fick jag den stora lyckan att besöka Sven Harrys konstmuseum för en frukost med Ebba Kleberg von Sydow som värdinna. Kunde inte ha hamnat på ett bättre ställe eller i ett härligare sammanhang.

Det var presentation av årets julfrimärken och det var Frimärksrådet, där Ebba sitter i frimärksrådet (måste vara världens roligaste uppdrag), som bjöd in. Årets motiv på julfrimärkena är illustrationer av julens drottning Jenny Nyström. Så perfekta julfrimärken!

Finns väl ingen som har skapat en bild av hur den svenska julen ser ut som Jenny Nyström. Inte den amerikanska läsktomten med tjock mage och stort skägg eller det katolska helgonet Sankt Nicholas med lång cape och typ påvemössa är den rätta tomten i min värld utan det är Jenny Nyströms mysiga gårdstomtar med stickade vantar, näbbstövlar och snälla blick jag tänker på när jag tänker tomten.

Så mycket vi lära oss om frimärken, arbetet bakom och Jenny Nyström.

Ibland står alla stjärnor i rätt position för hur bra var det inte att Sven Harrys just denna vinter har utställning om och med Jenny Nyström. Aldrig tidigare har det serverats mat inne i en utställning! Denna utställning måste ni bara gå och se.

Jag ska i ärlighetens namn erkänna att jag inte visste så mycket om Jenny Nyström men vilken fantastisk power lady hon var. Att vara kvinna slutet av 1800-talet var inte helt enkelt om man var en driven affärskvinna. Och att ge sig in i konstvärlden var ännu svårare. Att få höra om hennes fantastiska driv, genomslagskraft och förhandlingsförmåga imponerar och inspirerar.

Bara en sak som porträttet här ovan. Hon önskade få vara med på konstutställning i Paris och detta självporträtt gjorde succé. Tidigare hade alltid kvinnor porträtterats i sin yrkesroll eller sociala roll som kunglig, mamma, piga osv. Här kommer en kvinna och gör ett självporträtt iklädd sin finaste klädsel i en manlig stil. Aldrig tidigare setts tydligen. Hon visade var skåpet skulle stå!

Vi blev serverade en julig frukost med bland annat vörtbröd med rödbetshumus, äppelkompott med kanel och kardemumma och yoghurtbowl med apelsin, granola och hasselnötter.

Och att få vara i denna anda ihop runt ett bord med en massa fler power ladies var helt magiskt.

Satt bredvid Emilie Sundberg oh det var ett kärt återseende. Sist var det när hon var hemma hos mig och spelade in ett avsnitt till Inredningspodden Hemma hos.

Mitt emot satt ljuvliga Emma Sundh som utöver att inspirera till eget skapande och handla vintage just nu för en otrolig kamp med Klimatklubben. Och jämte henne satt Superbegåvningen Emily Slotte. Hennes konto på Instagram är jag helt hänförd av. Så underbara bilder och så inspirerande.

Ok, ni har fattat jag att jag tycker att Fru Nyström var en pionjär och jäkla järnlady men hon var ju så cool. Kolla bara på det här: Tomten kommer i flygplan, på andra tavlor lyssnar ha på radio och använder telefon. Svårt att idag förstå att hon tog tomten till en ny nivå med moderna attribut.

Min mentala drömbild på en jul: Massa glada människor jag bryr mig mest om i ett virrvarr.

Okej, lite till: Hon målade inte bara tomtar utan även andra motiv så klart. Jag bara älska denna tavla. Vill ha det där rummet, vill vara där och måla, skapa. Och att det är en kvinna som målat kan anas genom att modellen inte är helt naken samt bortvänd från betraktaren.

Tavlan placerad i en miljö som påminner om motivet. Vill flytta mig till en takvåning i Paris i slutet av 1800-talet nu!

Men nu är nu och det är snart dags för att skicka iväg våra julkort. har du koll på datumen som gäller? Här kommer de:
14 december för brev och kort med julfrimärke som läggs på vanlig brevlåda.
16 december för brev och kort med julfrimärke som läggs på röd julkortsbrevlåda.
19 december för kort, brev och postpaket med vanliga inrikes frimärke på vanlig brevlåda.

Bara att börja skriva då!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.