Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

9 juli, 2019

Rotting i mitt hus. Från 1940 i original till idag

Det vackra, klara solljuset tog sig in i vardagsrummet när jag satt i köket. Tittade åt höger mot ljuset och vardagsrummet och blev lite nykär i min rottingvagn. Du vet, när man ser något varje dag utan att tänka på det och så helt plötsligt ser man det i nytt ljus och upptäcker det på nytt.

Och i samma veva så tänkte jag på all rotting som finns i mitt hus. Utan att ha tänk på det så finns det rotting lite överallt ju. Nytt ljus även där.

Och nu var det bokstavligen nytt ljus när solen flödade in.

Denna vackra rottingvagn fick jag av mina föräldrar när jag fyllde 40. Fick den där frågan man får när man fyller jämnt: “vad önskar du dig?”. Nu önskade jag mig inget men jag hade älskat den där rottingvagnen som stått hemma i barndomshemmet så länge jag kunde minnas.

Finaste presenten någonsin!

Den står vid matbordet och agerar drinkvagn men mest är det servetter, stearinljus och kryddor som den används till. Kanske ska ge den lite tyngre arbetsuppgifter ändå.

Har aldrig använt den som vagn dock. Att rulla runt med den och servera från den. Det kanske jag ska testa? En afternoon tea på den och servera runt. Så coolt ju!

Sedan har vi då elementskydden jämnte som är bland de saker jag får flest frågor om på blogg och Instagram. Och varje gång så gör jag frågeställaren besviken när jag måste säga att elementskydden med den vävda rottingen är i original från när huset byggdes 1940.

När vi lånade ut huset till en filminspelning nyss gick gick ett sönder och mitt hjärta fick hicka. Det var som om någon skadat någon som står mig nära. Tur det finns hantverkare med historiska handlag så de gick att laga.

Och ett av mitt mest googlade inlägg är rottinghyllan som är omgjord till vedhylla.

Och en annan sak som många frågor om är våra stolar. De klassiska Bauhausstolarna. Köptes när vi bott in oss lite och inte ångrat dem en sekund på 6 år.

Jag tycker att jag var lite smart här; köpte 12 stolar men 6 st till matsalen, 4 till köket och sedan två med armstöd till min arbetsplats. Så när vi blir många (som vid jul tex) har jag ändå 12 stycken matchande stolar.

Älskar schvungen man får i dessa stolar. Och breda så man kan sitta länge, ha ha!

Och det ärvda gamla och vackra blombordet som jag hade tänkt måla mörkt. Men det var innan matsalens väggar blev mörka. Tur det fick förbli i sin originalfärg. Med alla sina skavanker och skönhet. Och den guldmålade rottingen är ljuvlig.

Och sen har jag ju rotting med mig varje dag…

Min älskade rottingväska som faktiskt är 22 år gammal.

Ja man kan väl säga att jag är omgiven av rotting, ha ha. Och jag ser ingen hejd på det, skulle inte banga för fler saker. Kanske spana på loppisarna i sommar tex.

Comments (4)

 • Ah, den där fina lilla rottingvagnen. Visst har den glasskivor som hyllplan? Jag tror jag har en likadan, möjligen med utbytta glas, som jag hittade på Myrorna för några år sedan, helt spontant. Aningen sned men oemotståndlig! Ännu roligare för dig som växt upp med din.

  • Ja precis, det är glasskiva överst. Lite så där grumligt glas. Så fin och för mig helt ovärderlig.
   Kul att du också har funnit en. Och sned och vind – så ska det vara. Ett tecken på liv 🙂

   Kram
   Helena

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.