Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

23 september, 2019

Fick vår äppelsort bestämt på Ulriksdals trädgårdar

Och där försvann helgen i ett nafs. Men helgen var verkligen varierande. Sol och värme på lördagen, grått och kallt på söndagen. Sommar och höst bara dagarna ifrån varann.

Jag och dottern plockade äpplen från vårt lilla träd. Ett äppelträd som vi inte vet vilken sort det är. Men det skulle vi kunna få reda på.

Ulriksdals slottsträdgårdar var det nämligen äppeldagar. En expert skulle finnas på plats och ett mobilt musteri för de med mycket äpplen. Nu skulle vi passa på.

Och att åka till Ulriksdal vid skördetid kräver ju såklart en vända med självplock.

Så fint ordnat med alla dessa olika sorter. När man ser äpplen så här förstår man verkligen hur många olika sorter och smaker det finns.

Världens finaste äldre herre tog sig tiden att analysera våra äpplen hur grundligt som helst. Oj, vad jag nu vet om äpplens olika identiteter och kännetecken.

Efter många olika förslag så kom han fram till, väldigt säkert, att vi hade Astrakan. och är inte det den finaste sorten? Kanske den mest kända äppelsorten då den är stjärnan i Mobergs Utvandrarna, äpplet som Kristina längtar hem till Duvemåla efter.

Är ingen kämpande Kristina men en glad Helena, extra glad i hatten nu.

Håller en alunrot som Victoria Skoglund berättade för mig, på ett event där vi träffades, är den perfekt höstväxten att ha utomhus nu. Supertålig både mot ägare utan gröna fingrar och frostiga nätter. Låter som min grej det!

Så vacker alunrot i flera olika färger.

Den bäste som finns! Barnen försvann bort i ett nafs i trädgården. Så kul när de nu blivit så gamla att de dels klarar sig utan total närvaro av vuxen men också att de leker tillsammans. Värmer mammahjärtat!

Har du sett finare bihotell?

Mitt på fältet vid självplocket fanns detta öppna växthus. Som ett uterum under tak.

Maken försvann bort i grönsakslandet och jag in i blomsterlandet.

Min minste florist.

Coolaste grejen någonsin ju! En odling av dekorationspumpor som en lång tunnel.

Det lockade alla som var där. Mest fotograferade platsen i Stockholmstrakten kanske, ha ha. Så många som tog bilder och selfies där igår.

Kål, broccoli och en massa…

bönor. Kan avslöja att maken gjorde en grymt god middag på det mesta av det samma kväll. Närodlat och nyskördat – bästa tänkbara köp.

Aldrig någonsin sett så stora pumpor. Tur man slipper karva i en sådan jätte till halloween.

Sedan klev vi in i butiken för att stega mot caféet.

Det söta bordet var lockande men nu var det lunch vi ville åt.

Tomat- och linssoppa samt vegetarisk gryta med exotiska frukter.

Inne i butiken finns allt du kan tänka dig i både växter, tillbehör och inredning. Men det bästa är ändå de galet tama katterna som bor på kassadisken.

Hur många som klappade dem medan vi var där var omöjligt att räkna. Och de små morrhåriga godbitarna bara njöt av all uppmärksamhet.

Trädgårdsmästarhumor eller? Går hem till fullo.

Väl hemma igen fick den lilla spretiga, vilda buketten ta plats på soffbordet.

Gillar verkligen de yviga buketterna. Som en ängsbukett med tjusigare blommor.

Det blev en mysig tur till Ulriksdal och vetskapen om att vara en astrakan ägarinna var den bästa saken att få med mig. Och nu kommer det bli ett mos-kok så det står härliga till. Astrakanmos!

Comments (2)

 • Åh, Ulriksdals Slottsträdgård är en fantastisk plats. Underbar inte minst för oss som inte har någon trädgård själva. Men också en stor inspiration för dem som har det. Vilka fina bilder…

  • Visst är det en oas!!! SÅ härligt att bara strosa runt. Tidigare har jag åkt därifrån med en massa lökar, jord, växter och förhoppningar men sedan bara blivit besviken. Jag har inga gröna fingrar även om jag verkligen uppskattar allt växande. Nu går jag runt och njuter av allt vackert men håller mig från att ge mig på stora projekt jag vet att jag inte kommer klara av. Njuta, insupa inspiration och imponeras – Det kan man också göra där.
   Tack snälla, vad glad jag blir!

   Kram
   Helena

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.