Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

3 mars, 2020

Kryssar till Tallinn & ramlar in på nationaldagen

När vi nån gång i oktober kom på att det här med att boka stuga eller rum i fjällen på sportlovet kanske var en bra idé var vi ju tydligen sist på bollen. Dit vi tänkte att vi skulle kunna ta oss till fanns inget ledigt. Jo, camping men det var inte lockande så då var det ju bara att tänka om.

“Men, ska vi inte kryssa till Tallinn?” frågade då maken. Vilken strålande idé! Superkul ju. Det blir ju som två resor i en då både kryssningen dit och hem är en upplevelse och sedan att besöka Tallin är ju ytterligare en. Klart vi ska kryssa till Tallinn.

Då visste vi inte att vi någon månad senare blev inbjudna till kompisar som hyrt (de var i god tid, proffs!) hus i Sälen med plats för en familj till. Då blev det ytterligare en upplevelse på vårt sportlov då vi åkte dit efter kryssningen. Men den resan tar jag senare.

Kryssa till Tallinn

Jag hade aldrig tidigare varit i Tallinn och barnen hade aldrig kryssat så för oss var det mycket som var nytt. Maken hade besökt Tallinn tidigare men längesedan så han var nyfiken han med.

Så spännande med rejält stor båt för de små. Vi har ju båtluffat med barnen två gånger i Grekland och de båtarna är också stora men där har vi inte haft hytt eller sovit så detta var nytt.

Incheckade och klara.

Så drömskt att lämna Stockholm med en sådan här himmel. Stilla och lugnt färdades vi ut mot skärgården.

Maken hade bokat bord i a la carte-restaurangen. Vi reser utan skärmar men alltid med pennor och papper.

Kan ha varit de godaste gratinerade sniglarna jag ätit. Så imponerad av de två stora barnen som smakade och gillade det!

Sedan var det show och lottodragning på stora scenen.

Vi förstod inte vad det här lotteriet var men då typ alla andra passagerare samlades i lång kö för att köpa lotter förstod vi att det skulle bli fina vinster. Maken och dottern anslöt kön och fick den näst sista laddningen lotter. Phu! det var nära att vi missade denna begivenhet.

Och tror du inte att vi vann!!! Helt galet. Jag gick fram för att välja pris. Hemliga lådor med överraskningar eller ta LEGO’t som stod framme. Så klart jag tog LEGO för man är väl en ömmande mor. Alla prisvinnare blev fotograferade och jag köpte en bild som en magnet. (Och ja, jag hade hööööga klackar så det är inte så att de andra egentligen var korta) Nu ska jag minnas denna stund varje gång jag tar fram något ur kylen, ha ha!

Mot hytten med vårt byte!

Frukost med strålande sol utanför på havet.

När vi lämnade frukosten önskade hovmästarinnan oss en fin dag i Tallin på Estlands nationaldag. Det hade vi ingen aning om att det var! Vilken överraskning.

Helt magisk sol och ljuvligt hav. En värmande kram av dotter behövs så klart i vintervinden.

Tallinn & Estlands nationaldag

1918 blev Estland självständigt så denna dag träffade vi alltså en pigg 102-åring. På väg från färjan till hotellet diskuterade vi hur olika länder firar sin nationaldag och hur olika viktigt det kan vara. Länder som är unga och varit i någon annans ägo eller haft mycket krig firar gärna stort medan länder som Sverige som är gammalt och inte krigat så jättemycket är dåliga på att fira.

Tallinn visade sig vara helt uppslukat av firandet. Aldrig sett så många flaggor på fasader förr. Bara att det ens finns hållare för flaggor på fasaderna säger en del. Halva stan var avspärrad och det torg vi skulle korsa var samlingsplats för alla soldater som skulle delta i en parad genom staden.

Barnen som nästan aldrig mött militärer eller militärfordon förr var först rätt imponerade av allt men sedan lite rädda. Det var nämligen enorma mängder av pansarvagnar som skulle vara med i paraden vilket gjorde att vi fick gå världens omväg för att komma över till sidan där vårt hotell låg. Att gå jämte pansarvagn efter pansarvagn gör det rätt märkbart hur mycket krig det finns närvarande i andra länder.

Mitt tappra gäng. Efter oväntat lång promenad runt hela staden kom vi på rätt sida. Nu skulle vi gå genom gamla stan.

Och överallt vart vi gick var alla fasader flaggförsedda. Aldrig upplevt en sådan flaggdag.

Tallins gamla stadsdel är så magiskt vacker och som att kliva in i Bröderna Lejonhjärta. Med tungaväskor rullandes över kullerstenar i branta backar var promenaden ett gympapass som hette duga!

Men det ögonen föll på var så vackert så det var det värt.

Äntligen kom vi då fram till vårt hotell.

Snabbt inspektera rummet, badrummet, garderoberna, tv’n, testa sängen, ta en säkerhetskiss och sedan ge sig ut igen. Inte missa några minuter här inte.

Runt Tallinn går en välbevarad ringmur. Det är som att blanda Gamala Stan i Stockholm med Visby på Gotland om man vill vara rätt generaliserande.

Och så slänger vi in lite Östeuropa också. Sankt Alexander Nevskijkatedralen är ju helt fantastiskt vacker med sin lökkupoler.

Det mäktiga Rådhuset vid stora torget är liksom definitionen om man skulle rita ett medeltida hus tycker jag.

I gamla stan finns många gränder med många butiker. Nu var det ju nationaldag så inte allt var öppet men tillräckligt många för att förstå att Estländarna har en fantastisk historia och är stolta över den.

Den här medeltida butiken var som att kliva in i en tidsmaskin.

Om man vill duka som Ronja.

Många kvarter att gå vilse bland.

Då kan det vara bra att fylla på med energi. Som hos Maiasmokk. Ett fantastisk kafé med helt ljuvlig inredning från 1930-talet.

Japp, vi fick i oss hela kostcirkeln.

En pavlova är aldrig fel.

Älskar de här tidningshållarna. De liksom inbjuder till att man ska sitta länge här. Det gjorde vi också men med våra pennor och ritpapper.

Maiasmokk är inte bara ett kafé utan även en butik och tillverklingsplats för marsipanfigurer. Tydligen bråkar Tallin och Lübeck om vilken stad som är modern till marsipanen.

Söta små figurer av marsipan.

Och här visas hur figurerna målas med ätbart pigment. Så fint gjorda så de blir tex som naturtrogna frukter.

Svårt att äta upp dessa godingar.

Med varm dryck och energigivande söta bakverk i magen tog vi några kvarter till med sightseeing.

Den här ringmuren med sin, ja vad kallar man det? balustrad, korridorbalkong?, överst får ju i alla fall mig att tänka på Game of Thrones. Någon annan som känner samma?

Väldigt mycket som inspirerade överallt. Och här är faktiskt en flagghållare UTAN flagg i! Annars var det som om varje port hade en en egne hållare för flagga och varende en hade en flagga som jag nämnde. Verkligen festligt.

En rask promenad till hotellet för att svida om till restaurangbokningen. Vi började undra om Estländarna är som svenskar och firar dagen innan själva eller på nationaldagen? Förstod att det hade varit fest dagen innan för det var lugnt på gator och torg förutom att det var någon av samling med uppträdande på stora torget där det tidigare varit parad för det ljöd högt från högtalarna därifrån över hela staden när vi gick mot vår restaurang.

Maken är världsbäst på att leta upp recensioner och höra sig för bland vänner innan resor och restaurangen Rataskaevu 16 hade fått alla tummar upp.

Lika mysigt som själva Tallinn här inne.

 

Med mitt skadade finger ser det ut som om jag hela tiden söker servitörens uppmärksamhet, ha ha. Och ser du vad fint det är tapetserat bredvid mig? En symfoni av Beethoven hade fått sätt livet till och limmats upp.

Nu ska jag berätta något jag är bra på: att komma på lekar och saker att göra av ingenting. Här hade vi faktiskt glömt våra pennor och ritpapper men det går så klart att göra roliga saker med små medel. Det var ringar från glas på bordet och jag hade ett gammalt kvitto – bra början på en tävling!

Jag vek kvittot till ett flygplan och sedan skulle alla försöka komma så nära ringen som möjligt. Vilken dunderlek det blev. Måste göra den “på riktigt” då det blev en succé.

Maken klev in sent i matchen och visade vart skåpet skulle stå och vann. Kanske att han satt närmast…? (nej jag är ingen dålig förlorare, ha ha)

Supergod mat, urmysig stämning och helt makalös service fick avsluta vår första, och väldigt långa, dag i Tallinn.

Hemma på hotellet tog jag och dottern ett varmt bad i det stora badkaret och skapade vårt egna SPA. Det är hotelllyx det!

Nästa dag skulle vi på museum. Ett museum som korats till Europas mest spännande. Det fick vi ju inte missa. Återkommer imorgon med det.

Comments (2)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.