Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

2 maj, 2020

Naken prinsessa! Min egna variant på prinsesstårta

Här kommer då min Naken prinsessa som jag kallar min prinsesstårta jag gjorde förra veckan. Jag hade en idé om att göra en annorlunda prinsesstårta och länge velat göra en riktig naked cake, dra en tårta som inte är helt täckt utan alla lager är synliga.

Och jag har inte gjort en prinsesstårta enligt alla konstens regler utan gjort min egna variant och så som jag vill ha den. Så inte någon nu blir förskräckt över att jag inte är by the book fast då den är naked så är den ju ändå redan egen när jag tänker på det.

När jag hade bakat botten och den svalnat satte jag kameran på stativ och tog bilder för varje steg. Det var verkligen roligt att på sätt bli fullt medvetna om hur den byggdes upp successivt. Hoppas det kan få dig att bli inspirerad att göra en själv.

Ska säga en sak som var en bonus med tårtan jag upptäckte efteråt: sylten jag använde var en jag kokat själv och i den var det ganska kraftiga bitar av jordgubbar. Det gjorde att det blev lite kraftigare tugg och saftigt. Lite frukttårta där också.

Naken prinsessa! Min egna variant på prinsesstårta

Ingredienser
Tårtbotten i tre lager
150 g marsanpulver
5 dl mjölk
2 dl jordgubbsylt
5 dl grädde
1 marsipanlock

Gör så här: Baka den HÄR höga, fluffiga och saftiga tårtbotten och låt svalna.

Dela tårtbotten i tre delar, lager/våningar och placera understa lagret på serveringsfat.

Vispa ihop 150 gmarsanpulver med 5 dl kall mjölk och låt stå någon minut så den tjocknar. Bred på 1/3 av vaniljkrämen och lägg på nytt lager tårtbotten.

Klicka på jordgubbssylt och bred ut jämnt över tårtbotten. Fortsätt sedan med resten av vaniljkrämen och bred ut med slickepott. Lägg på tårtlocket och skrapa försiktigt bort vaniljkräm och sylt som runnit ut.

Vispa grädden och klicka på i omgångar ovanpå tårtan. Tårtan ska bli riktigt hög och cylinderformad så formen byggs upp med grädden. Avsluta med att stryka lite grädde på utsidan med slickepott så kanterna “limmas ihop”  men ändå låter lagren lyser igenom.

Rulla ut marsipanlocket, lägg på bottenplattan från tårtans bakform och skär ut ett runt marsipanlock. Lägg försiktigt på locket.

Toppa med blommor, äkta eller av tyg. Om de behöver stöd kan den överblivna marsipanen formas till stöd. Pudra florsocker över.

Så fantastiskt vackert detta med den pudriga rosa och den rätt så ärtiga gröna. Inte helt olik den kappa jag hade på mig…

Lovar, det var helt oplanerat!

Nästa gång jag gör denna igen ska det vara sommar och istället för jordgubbssylt vill jag mosa färska söta jordgubbar. Kommer göra denna tårta till en riktigt härlig sommartårta också. Då med nyplockade midsommarblomster på kanske?

 

Och apropå det – här kommer flera tårtor från mitt arkiv:

Citrontårta med lemon curd och citronkräm
• Marängtårta med jordgubbar, citrongrädde & kakströssel
• Sommartårta med jordgubbs- & rabarberkompott
Jordgubbstårta med lemon curd

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.