Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

4 september, 2020

Det ultimata fredagsmyset på ett bräde

Hörni! Nu tycker jag vi tackar den här veckan för sitt utmärkta jobb med att leverera vardagar och så låter vi helgen ta vid.

Vilken vecka det blev. Jag måste få säga TACK igen för det stöd jag fick igår. Har nu sådan energi att fylla denna plats av internet med så mycket inspiration jag bara kan.

Nej, jag har inte dukat upp detta bord än men snart så. Det var för en jobbplåtning jag gjorde den förra fredagen men strax tar jag en favorit i repris på exakt RUBBET.

Att bygga upp en plockbuffé är nog bland det härligaste jag vet. Och det är så lätt att imponera på sina gäster då det alltid ser så mycket mer avancerat ut än vad det är.

Tricket är att ha många olika saker, färger, smaker, strukturer och fördela ut det på olika skärbrädor eller fat. Det ska vara som de där holländska tavlorna från 1600-talet. Lite svulstigt och som om nån redan tagit ett bett någonstans. Det är bara att ge sig in liksom.

Och att dela på ostkex i bitar, skära upp grönsaker och att servera ur en liten stekpanna är saker som gör det ännu härligare.

Man brukar säga att tre är ett heligt tal och jag tänker lite så även här. Tre olika sorters ostar; en hårdost som gruyere eller comte, en krämig mögelost som saint agur och sedan en riktigt salt mögelost som kvibille. Samma sak med charkisar; en len prosciutto, en kryddig salami och gärna nån mer skinka så som bresaola. Olika sorters kex som också drar åt olika håll som nån söt som digestion och nån salt. Gärna någon grov som finncrisp. Sedan massa grönt och frukt. Ta allt som är fräscht, krispigt och bra att äta med händerna. Sedan får man inte glömma oliver. De är verkligen en viktig del av hela kompotten.

Ja, nu är det helt klart dags att sätta på nån härlig fredagsmusik (Ja men kanske den HÄR listan som ni läsare var med och skapade) och bulla upp min bästa buffé.

Önskar dig den bästa av fredagar så hörs vi imorgon igen.

Comments (2)

 • Jag antar att den här charkbrickan var både för- och huvudrätt, vilka ingredienser skulle du välja om charkbricka skulle vara endast förrätt?

  • Hej Åsa. Jag skulle göra exakt samma som förrätt men minska på mängden. Kanske då göra på småbrickor till varje person om det ska vara bordsservering.
   Jag har haft charkbricka till gäster och just byggt upp det så här på bänken i köket. Då gäster vetat att det är förrätt så har de inte ätit sig mätta även om det varit en rejäl buffé.

   Kram
   Helena

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.