Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

15 april, 2020

Barn bakar själva – massa recept & tips

“Får vi baka något?” är en fråga från barnen som jag märkt dyker upp väldans ofta här hemma på sista tiden. Jag vet inte om det är för att barnens värld har avgränsats med Coronan då aktiviteter avbokats eller om de har kommit upp i lagom ålder för att helt och hållet klara av bakningen på egen hand. Kanske en kombination?

Oavsett så är ju bakning helt perfekt syssla när man just inte har något att göra. Jag har skrivit om detta tidigare och det är fortfarande något jag avskyr – den här meningen “Mamma jag har inget att göra!” för den är så galet dum. Klart det finns tusen och en saker att göra bara att man är för lat för att dels komma på vad man kan göra och att den där förbenade skärmen alltid lockar. Ja, jag låter som ett eko från 50-talet nånting men “hitta på något!” är alltid mitt svar.

Då har svaret från dem varit: “Får vi baka något?” och jag jublar! Perfekt skola i att ta sig an köket vilket de ska lära sig, det är bra övning i turordning, matematik och samarbete och sedan inte att förglömma: ett underbart resultat av aktiviteten. Jag har tidigare listat mina bästa tips på pyssel för barn HÄR och så klart ska jag sätta ihop en liknande för bakning, eller hur!!?

En favoritbild från ett julbak för några år sedan.Undrar om hur mycket deg som slank ner i magen på denne lille gynnare???

Barn bakar själva – massa recept

Och observera här! Det är recept som barnen faktiskt kan baka själva och inte med barn som så oftast tipsas om.

Månkakor – recept HÄR

Enkla muffins – recept HÄR

Geishakakor – recept HÄR

Snickerskakor – recept HÄR

Chokladbollar – recept HÄR

Glasspinne av banan – recept HÄR

Rischoklad – recept HÄR

Sushigodis – kolla in HÄR

Nötkakor – recept HÄR

Kärleksmums – recept HÄR

Vaniljdrömmar – recept HÄR

Att tänka på när barnen vill baka själva

• Det kommer spillas och bli sjukt stökigt men det är så de lär sig. Detta är något jag har fått lära mig att blunda för.
• Med tanke på punkten ovan så är förkläde och kökshanddukar något som gärna får finnas i överflöd. Better safe than sorry.
• Lär barnen hur måtten och vågen fungerar så det verkligen är lätt för dem att klara det själva.
• Ugn och spis är varma! Ha en stor genomgång av hur ugnen sätts på och vikten av att vara säker. Vattenbad ska hanteras med försiktighet och inget för de minsta barnen. Grytlapparna är till för att användas.
• Smaken är viktigare än skönheten. Många gånger har tårar trillat för att kakan sprack eller det inte blev jämnt – då är det viktigt att förstå att det är smaken som faktiskt är det viktigaste.

Den enorma stoltheten barnen känner när allt är klart är så fin och glädjande. När de får bjuda resten av familjen på något de skapat helt själva är så mysigt. Och sedan ska vi inte gå närmare på hur köket ser ut efteråt. Det är ett pris man får ta. Men steg två i ämnet hemkunskap är ju helt klart – diska!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.