Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

10 maj, 2021

Lite ditten & datten om dagar i trädgården

Nu spenderas helgerna mest hemma. Det är som om luften och orken lite gått ur mig. Under den här pandemin har vi väldigt ofta packat matsäck och gett oss ut i skogen på olika äventyr på helgen. Men nu när våren är i antågande så finns inte orken alls. Kanske att det när det var vinter så var det inte konstigt att klä på sig lager på lager och liksom göra en vinterdag. Nu vill jag inte ta på mig alla lager igen så då får det vara. Vi blir kvar hemma och rätt stillasittande.

Eller nej inte alls stilla utan jösses vad jag jobbar i trädgården. Är helt slut i hela kroppen på kvällarna. Men egentligen har jag ju inte gått många steg bara rört mig på liten yta.

Jag skrev nyss om hur jag önskar att sommaren i trädgården ska bli och att jag inte alls ska ha en massa dåliga samveten med plantor, odlingar eller annat växande men för att kunna slappna av måste jag först förbereda. Liksom göra rent, rensa och bana väg för det där enkla trädgårdslivet sen.

En dag i trädgården

Jag tänkte att jag skulle ta bilder från hela dagen. Kul att minas för mig och du får hänga med nu helt enkelt ha ha. Oredigerat och snabba bilder med mobilen.

Helg betyder frukostbuffé för familjen att ta sig an när de är vakna och hungriga nog. Denna dag blev det inte någon större glamour på min buffé men ändå rätt mysig.

Ah, den där köksdörren – bästa tecknet på den varma årstiden. När den får stå öppen och fågelsång trillar in i köket. Älskar det så. Nu var det inte så varmt att det gick att sitta på trappan och äta min frukost men jag hoppas på värme snart.

Birger är nöjd ändå.

Kaffe och frukost i magen, redo för hårt trädgårdsarbete. Japp, jag bjuder på en osminkad Helena. Så här ser jag ut.

Apropå det där med att inte ha dåliga samveten för trädgården och göra det lätt för mig – jag planterar ännu fler vintergröna så ytor som är utanför gräsmattan inte över rensas eller skötas om. Vi har vintergröna under syrenerna och det är verkligen toppen. Håller sig gröna och fina året runt samt att de gömmer alla skavanker, aldrig behöva rensa. Just nu blommar de för fullt av lila små blommor.

Standard lunchen

Tiden går fortare än man tror. Speciellt när det är lämning och hämtning på fotboll och annat. Det blir en avbruten dag så vips var det dags att laga lunch.

En klassiker på helgerna nu är rest-pastan. Du vet; man tar det som finns i kylen och kryddar upp en tomatsås med. Allt i på samma gång och krydda på. Sedan ta pastan från pastavattnet typ 2-3 minuter innan den är klar och koka färdigt i tomatsåsen. Blir perfekt lunch varje gång. Denna dag klickade jag ut köttet från färska salsicciakorvar. Blev som köttbullar i tomatsåsen.

Nån har hittat en ny favoritplats. Inne i syrenhäcken.

Den som ändå var katt.

Ja, då var det serverat.

Det är inte bara trädgården som pockar på min uppmärksamhet. Krukväxterna i vardagsrummet har alldeles för små krukor och jorden är sedan länge uppäten.

Oj oj, inte mycket jord kvar till den stackars “garderobsblomman”.

En krukstorlek större, ny jord, en rejäl dusch och jag hoppas de ska förlåta mig.

Vår björk dog för typ två år sedan och vi ansökte om bygglov för att ta ned den. Jo man måste det i vårt område. En dyr och långdragen process blev det men nu har vi ved så vi klarar oss några år. Överlämnade det görat till maken. Jag hade fokus på det levande denna dag.

Flytta syrenbuskar

Vår syrenhäck är lika gammal som huset, dvs 81 år och varit med om ett å annat kan jag tro. Vi beskar den kraftigt för nåt år sedan och den har växt fint. Men på ett ställe, här ovan syns det, växer det inte alls. Då var jag inne på att jag ville köpa nya friska plantor och fylla ut. Men jag kom på en sak – det är ju massa syrenskott på fel ställen på andra ställen i denna syrenberså. Så då flyttar jag bara på dem!

Så jag tog spaden grävde djupt runt de små felplacerade skotten och grävde ner där det är tomt. Då jag ändå behövde ta bort dem där de stod så är det inte en förlust om de inte tar fart på nya stället egentligen. Jag hoppas att detta ska bli bra.

Våra syrener växer inte rakt. De lutar helt klart betänkligt mycket mot solen. Då vi har en gångväg till en stenplats med soffa bredvid syrener blir det som om man måste gå bort från gångvägen då de sticker ut. Först tänkte jag beskära dem men kom sedan på att de egentligen bara behövde stå rakt för att inte vara i vägen. Tog då sådana här gummiband med krokar och drog upp dem så att säga. Blev världens skillnad. Nu hoppas jag att de ska växa så där. Men det ser ju ut som om det är plockepinn där inne, ha ha. Kommer snart gömmas av löven.

Och när jag ändå var i flyttartagen gjorde jag samma sak med små gullvivor som liksom poppat upp på helt fel ställe i trädgården. Så de fick flytta ihop med en massa kompisar i syrenen.

Bygga köksträdgård

Nu var jag så inne i mitt trädgårdsspinn så jag kom på att jag ville flytta köksträdgården. Vi har haft örter och rabarber i pallkragar men de där kragarna är så felplacerade så de önskade jag flytta på. Nu är ju pallkragarna flera år gamla och ruttnat sönder nästan helt undertill.

“Den där rabatten bredvid lekstugan är ju bara hemsk och ger mig ångest. Jag river den och flyttar köksträdgården dit” tänkte jag. Och då gav jag mig ÄNNU ett projekt.

Jag förbannar mig själv för att jag inte tog en före-bild för där det är jord här ovan var det en galen djungel. Ett snår av döda hallonbuskar, oklara plantor, ogräsparty och miljarders kottar. Jag bara gav mig ner och rensade mig svettig. La allt skit bakom lekstugan och vips hade jag tydligen skapat mig en kompost.

Nere i jorden hittade jag en massa stenar och de lade jag som en rabattgräns. Bara det skapade ju ordning och reda.

Gödsel och sedan placerade jag ut gamla samt nya kryddväxter. Liksom se var de passar innan jag planterar ner dem.

Kryddor närmast och sedan rabarbern längst bort. De är glest planterade då bladen blir, hoppas jag, väldigt stora.  Om några veckor får jag se om denna köksträdgård var en bra idé.

Sedan var jag nere för räkning. Helt slut i kroppen och händer som både ömmade och var allt annat än välmanikyrerade. En himla massa jobb i trädgården måste jag säga för att ha sagt att jag inte ska hålla på i trädgården. Mmmm… det där måsta analyseras.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.