Följ mig:
Frukost Sommar

Sommar & frukost. Två saker som har något speciellt ihop

4 juli, 2021

Om du följt mig så vet du att jag ofta pratar frukost, fyller mitt bloggarkiv med diverse recept och tips för frukostar. Jag vet inte om det har att göra med att jag är en morgonpigg person eller en hungrig person. Kanske en morgonhungrig person rätt och slätt?

Sedan har vi då det här med sommarens ljusa tidiga mornar. När jag var liten kunde jag gå upp före alla andra, tassa ut på altanen och känna daggen i gräset, den krispiga luften och lyssna på fåglarna i min ensamhet. Det är något med den där stunden när dagen är helt blank, ett oskrivet blad som fortfarande har hur mycket som helst att ge.

Idag i vuxen ålder gör jag samma sak och känner lyxen av att kunna bo i ett hus med en trappa ut från köket i trädgården. Jag sätter mig ofta på den där trappan när resten av huset sover. Fortfarande samma känsla av att ”den här dagen kan ge något riktigt bra”. Så länge man känner så ska man nog klassa sig själv som lycklig.

Jag är uppvuxen med en mamma som dricer kaffe på morgonen och en pappa som alltid drack te. Länge länge höll jag nog på pappas lag och drack te för att liksom mjukstarta dagen. Men sedan jag fick barn och lärde mig vikten av att vakna på riktigt och hålla mig vaken så är det kaffe för hela slanten.

Jag tror det är många med mig som håller med mig om att dagens första kopp kaffe är magisk. Smaken, stämningen och känslan av den där koppen är speciell. Som att den är startskottet för att det där oskrivna bladet nu ska fyllas till bredden.

Men vad ska då frukosten till sommaren innehålla. En given sak som kliver in på lediga sommardagar är yoghurt med frukt och bär från säsong samt müsli. Det ska vara grekisk kraftig yoghurt, det ska vara söta bär och müslin ska vara hemmagjord. För att liksom signalera att det inte är en tisdag och jag slänger i mig en snabb blek frukost.

Grovt bröd, egentligen helst egenbakat och ost. Smakrik ost så att den inte går obemärkt förbi. Och absolut grönsaker på. Krispigt ska det vara.

Sedan hade jag gärna haft en skvätt honung i yoghurten för att känns lyxen av sötman. Som om semester och sommar ger lördagsgodis till frukost varje dag.

Med denna start kan det liksom bara bli en bra dag. Sen trillar de trallande troll in och häller ut flingpaket på golvet, lägger smörkniven med massa smör på bordet och skivar osten till en brant backe men det hör väl också till???

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar

  • Svara Emma Thun 10 juli, 2021 at 20:08

    Lyssnat på frukostfolket-podden? Frukostnjutning för oss frukostälskare 🙂

  • Lämna en kommentar

    Close